Ποιοι και τι κερδίζουν από τις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη

Ποια είναι τα άμεσα μέτρα και ποια προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια. Επιδόματα και ρυθμίσεις που αφορούν τους συνταξιούχους. Οι σχεδιασμοί για φόρους και εισφορές.

Ποιοι και τι κερδίζουν από τις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη

Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, με πρώτο στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους και πρώτο νομοσχέδιο αυτό του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα υλοποιεί τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις έδωσε το σύνθημα ότι «οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά», απαριθμώντας στόχους και οικονομικά μέτρα σε ορίζοντα τετραετίας.

Στα μέτρα άμεσης εφαρμογής, η χορήγηση του λεγόμενου Youth Pass των 150 ευρώ στους 18άρηδες έρχεται ένα χρόνο νωρίτερα με πρώτη καταβολή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το market pass κόντρα στην ακρίβεια που επιμένει παρατείνεται σε πρώτη φάση για τρεις ακόμα μήνες, ο προϋπολογισμός του προγράμματος Σπίτι μου διπλασιάζεται από τα 500 εκατ. ευρώ σε 1 δισ. ευρώ και οι συνταξιούχοι οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται θα δουν άμεσα τις συντάξιμες αποδοχές τους να αυξάνονται κατά το ισόποσο του 30% που σήμερα χάνουν επειδή δουλεύουν έστω και μία ημέρα. Στη θέση της περικοπής των συντάξεων έρχεται η κλιμακωτή επιβολή εισφοράς στις αποδοχές τους από εργασία.

Κωδικοποιώντας τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού:

1. Όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για το 2024 αποτυπώνονται σε νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Περισσότερες λεπτομέρειες επί των μέτρων που περιέγραψε επιγραμματικά ο πρωθυπουργός αναμένονται το Σάββατο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

2. Τον Σεπτέμβριο χορηγείται για πρώτη φορά youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ, το οποίο εφεξής θα χορηγείται στους 18άρηδες κάθε χρονιάς, σε ετήσια βάση.

3. Το market pass των 22 έως 72 ευρώ τον μήνα θα συνεχίσει να χορηγείται και τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, μετά τις «τελευταίες» με τα μέχρι πρότινος πληρωμές στις αρχές Ιουλίου. Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα μετρήσουν τα περυσινά εισοδήματα όπως αποτυπώνονται στις νέες φορολογικές δηλώσεις (μάλλον δύσκολο, δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στο τέλος του μήνα) ή τα εισοδήματα του 2021 (οι περυσινές δηλώσεις).

4. Άμεσα θα πρέπει να αναμένεται η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση της ποινής αφαίρεσης του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους και η αντικατάστασή της από κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών εργασίας.

5. Τον Δεκέμβριο, το επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα επαναληφθεί. Ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, η λίστα των δικαιούχων ενδέχεται να περιλαμβάνει ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες και δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα άλλωστε αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου κατά 8%.

6. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι συντάξεις αυξάνονται και πάλι κατά το ήμισυ του αθροίσματος πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επικείμενες αυξήσεις πάνω από 3% ενώ παγιώνεται η πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για τους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ.

7. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, καθιερώνεται νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 840 ευρώ (αναμένεται εξειδίκευση από τον Κωστή Χατζηδάκη). Σε επίπεδο στόχων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σε ορίζοντα τετραετίας ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ, ενώ ο στόχος μείωσης της ανεργίας στο 8% στην τετραετία ανοίγει -εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη- τον δρόμο για επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.

8. Για τις οικογένειες μισθωτών και συνταξιούχων, η αύξηση του αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά από το 2024 κατά 1.000 ευρώ φέρνει ελαφρύνσεις φόρου έως και 220 ευρώ σε ετήσια βάση.

9. Ο ΕΝΦΙΑ το 2024 μειώνεται κατά 10% για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους.

10. Εντός της τετραετίας, θα μειωθούν κατά επιπλέον μία ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές, τα τεκμήρια κατά 30% ενώ θα σβήσει και το τελευταίο μνημονιακό κατάλοιπο, το τέλος επιτηδεύματος.

Από τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ρητή προειδοποίηση στους φοροφυγάδες και η έναρξη «πολέμου» κατά της φοροδιαφυγής. «Προειδοποιώ όσους έχουν βολευτεί πίσω από μια στρεβλή πραγματικότητα και τους λέω ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση διαθέτει τα μέσα και τη βούληση να σας εντοπίσει και να πληρώσετε τους φόρους που σας αναλογούν», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, ώστε να υλοποιηθούν πρόσθετες μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v