Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια επιδόματα θα καταβάλλονται με προπληρωμένη κάρτα

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης. Ποιες αλλαγές προωθούνται στις πληρωμές αλλά και στον τρόπο οργάνωσης της προνοιακής πολιτικής. Ο ρόλος των τραπεζών και τα φορολογικά κίνητρα. Αναλυτικά τα επιδόματα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Ποια επιδόματα θα καταβάλλονται με προπληρωμένη κάρτα

Με προπληρωμένη κάρτα και όριο στις αναλήψεις μετρητών, προκειμένου να ελεγχθεί η χρήση των επιδομάτων που αποτελούν το 3% του ΑΕΠ αλλά και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, θα καταβάλλονται σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους τα περισσότερα από τα επιδόματα που διαθέτει σήμερα ο ΟΠΕΚΑ και η ΔΥΠΑ.

Οι σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία πληρωμής της πλειονότητας των επιδομάτων έχουν προδιαγραφεί από την προηγούμενη σύνθεση της κυβέρνησης. Οι οριστικές αποφάσεις, βέβαια, θα ληφθούν σε συνεργασία των νέων συναρμόδιων υπουργών Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εργασίας και Οικονομικών.

Ήδη, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων από το βήμα της Βουλής, η νέα υπουργός Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη «φωτογράφισε» τις νέες πρωτοβουλίες της, που θα συνδέονται με τη δημιουργία μιας ενιαίας ηλεκτρονικής πύλης για όλα τα επιδόματα, με αυτοματοποιημένο έλεγχο και εναρμόνιση των κριτηρίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θεσπίζουμε τις προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων, δηλαδή την καταβολή τακτικών επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ -το επίδομα ανεργίας, το επίδομα παιδιού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα- σε προπληρωμένη κάρτα, με παροχή κινήτρων για τη χρήση της κάρτας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρήση των προπληρωμένων καρτών θα συνδυαστεί με την επιβολή συγκεκριμένου ορίου στην ανάληψη μετρητών από τους δικαιούχους. Έτσι, οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, εκτός των αναπηρικών, καθώς και όλα τα επιδόματα της ΔΥΠΑ θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένων καρτών για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Όσο για τα κίνητρα που ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, μεταξύ των σεναρίων που βρίσκονται στο τραπέζι και εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να συνδεθεί το ποσό που θα καταναλώνει μέσω προπληρωμένων καρτών ο δικαιούχος με ενισχυμένη συμμετοχή, για παράδειγμα, στη φορολοταρία.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την κυβέρνηση, υπό την προηγούμενη σύνθεσή της, να έχει δεσμευτεί ότι με αυτό τον τρόπο θα επιτύχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων, παράλληλα βέβαια με τον κεντρικό στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Το θέμα, άλλωστε, τέθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο νέος υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς πρέπει οι τράπεζες να προχωρήσουν στην προκήρυξη διαγωνισμού προκειμένου να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση αλλά και τη διανομή τους.

Σήμερα, μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καταβάλλεται μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ μόνο για το μισό ποσό. Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, ήτοι περίπου το 3% του ΑΕΠ μαζί με το Εγγυημένο Εισόδημα, πληρώνονται μέσω κατάθεσης στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Μεταξύ των παροχών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών θα είναι το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, το επίδομα παιδιού (Α21) που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων που χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για τη συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο, τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), το επίδομα αναδοχής, η εισοδηματική ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών, το επίδομα Στέγασης, καθώς και αυτό της Στεγαστικής Συνδρομής για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα. Αντίθετα, θα ενταχθούν τα επιδόματα που καταβάλλονται από τη ΔΥΠΑ, ήτοι το επίδομα ανεργίας, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας, καθώς και αυτό που καταβάλλεται μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων, το επίδομα επίσχεσης εργασίας, το ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες, το ειδικό εποχικό βοήθημα, το βοήθημα μακροχρονίως ανέργων, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη, καθώς και το επίδομα διαθεσιμότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v