Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της Ευρωζώνης σε ανάπτυξη

Οι εκτιμήσεις του ολλανδικού οίκου για την ελληνική οικονομία. Το περιβάλλον της νέας κανονικότητας, με υψηλότερα επιτόκια και αποκατεστημένη δημοσιονομική πειθαρχία, τα πλεονεκτήματα της χώρας και τα «δύσκολα» για την κυβέρνηση.

ING: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της Ευρωζώνης σε ανάπτυξη

Η ολλανδική τράπεζα ING αναμένει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι των χωρών της ΕΕ για τουλάχιστον δύο χρόνια. Για το 2023, βλέπει την ανάπτυξη σε 1,7%, με «ανοδικούς κινδύνους» αν η πορεία αποπληθωρισμού αποδειχθεί ταχύτερη απ' ό,τι προβλέπει. Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% για το 2024 και 1,7% το 2025. Η οικονομία θα μπορέσει να κινηθεί με μικρότερο χρέος, καθώς ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε 165,4% του ΑΕΠ.

Η ελληνική οικονομία έχει επωφεληθεί από τη μεταπανδημική περίοδο επαναλειτουργίας των οικονομιών και τη σχετική ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες. Η αναπλήρωση του τουρισμού φαίνεται να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Από την αρχή του έτους, ο αριθμός των αφίξεων έχει ήδη φτάσει πάνω από τα επίπεδα του 2019 για την ίδια περίοδο.

Η οικονομική ανάκαμψη το 2022 έφερε βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το 11% τον Μάιο για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009. Η αύξηση της απασχόλησης, που υποβοηθήθηκε από την υποχώρηση του πληθωρισμού, συνέχισε να ωθεί το διαθέσιμο εισόδημα στηρίζοντας τελικά την κατανάλωση.

Η διατήρηση του ρυθμού ανάκαμψης θα είναι πιο δύσκολη υπόθεση

Η δεύτερη εκλογική θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι δύσκολη περίοδος. Το εκλογικό αποτέλεσμα πολύ πιθανόν να αντανακλά το αίτημα των ψηφοφόρων για συνέχεια, ιδίως στον οικονομικό τομέα, αλλά η διασφάλιση της συνέχειας της ανάπτυξης σε πλαίσιο ομαλοποίησης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, εκτιμά ο ολλανδικός οίκος.

Μια σταθερή επιστροφή σε θετικά επιτόκια ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα στο μέτωπο των ιδιωτικών επενδύσεων, όπου η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καλύψει ένα επενδυτικό κενό από την εποχή της κρίσης δημοσίου χρέους. Η διατήρηση ισχυρής εστίασης στην εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπως και αλλού, η αποκατάσταση των δημοσιονομικών κανόνων το 2024 θα επαναφέρει περιορισμούς που είχαν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Τα καλά νέα είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει τη δεύτερη θητεία του στην κορυφή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, γεγονός που αποτελεί μια καλή αρχή.

«Προφανής προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι πιθανότατα η επαναφορά της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα. Με μια πιθανή νέα κανονικότητα, που θα χαρακτηρίζεται από υψηλότερα επιτόκια και αποκατεστημένη δημοσιονομική πειθαρχία, οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να περιμένουν πιο καθησυχαστικά στοιχεία για τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους προτού αποφασίσουν την αναβάθμιση. Μέχρι τον Μάιο, τα δημόσια οικονομικά έδειχναν πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος, το οποίο αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά η επανάληψη της μεταρρυθμιστικής πορείας, η οποία είχε προσωρινά παραμεριστεί κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, θα είναι πιθανότατα εξίσου σημαντική στα μάτια των οίκων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v