Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο για χτύπημα της φοροδιαφυγής από επαγγελματίες

Εξετάζεται πως θα πληρώνονται μόνο με πλαστικό χρήμα οι επαγγελματίες. Ολες οι πλατφόρμες θα «καρφώνουν» τις συναλλαγές τους στην ΑΑΔΕ. Στα μανταλάκια βγαίνουν οι μεγαλοοφειλέτες.

Το σχέδιο για χτύπημα της φοροδιαφυγής από επαγγελματίες

Νέα όπλα επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε στενή συνεργασία με την ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΘΟ Όμηρο Τσάπαλο, η φοροδιαφυγή στερεί από τα ταμεία του δημοσίου 8 με 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και όσα περισσότερα εισπραχθούν, τόσο διευρύνονται τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέες μειώσεις φόρων.

Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να έχει δώσει το σύνθημα ότι το αυτοκίνητο της κυβέρνησης στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν έχει όπισθεν, το νομοσχέδιο που καταρτίζεται για το φθινόπωρο θα έρθει να προσθέσει όπλα στη φαρέτρα της ΑΑΔΕ. Σήμερα άλλωστε εκτός απροόπτου κρεμιούνται στα μανταλάκια οι λίστες των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου και δίδεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο υποχρεώνει όλες τις πλατφόρμες πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών σε Ε.Ε και τρίτες χώρες να δίνουν αναλυτικά στοιχεία πωλήσεων από την Ελλάδα επί ποινή μπλόκου διενέργειας συναλλαγών στην αντίθετη περίπτωση.

Το αντίστοιχο πείραμα με την υποχρέωση όλων των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων έχει οδηγήσει σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στην αύξηση των εν λόγω φορολογικών εσόδων από τα 50 στα 500 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής έχει ονοματεπώνυνο: Ελεύθεροι Επαγγελματίες. Επτά στους δέκα συνεχίζουν να δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ και η ΑΑΔΕ τρέχει ήδη έναν πρώτο κύκλο διασταυρώσεων για να ακολουθήσουν από το φθινόπωρο στοχευμένοι έλεγχοι.

Στη μάχη από τον Οκτώβριο μπαίνει σε πλήρη λειτουργία το Δωμάτιο Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ με 100 υπαλλήλους οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα παράλληλης ζωντανής σύνδεσης με έως και 300 ελεγκτές.

Πλέον κρίσιμο όμως θεωρείται να βρεθεί ο τρόπος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες να αναγκαστούν να κόβουν αποδείξεις. Στο τραπέζι των αναζητήσεων του οικονομικού επιτελείου έχει πέσει η ιδέα υποχρεωτικής πληρωμής των ελευθέρων επαγγελματιών μόνο με πλαστικό χρήμα όπως δήλωσε χθες (στον ΣΚΑΙ) ο Όμηρος Τσάπαλος. Ο ίδιος ερωτηθείς για το πως μπορεί να εξασφαλιστεί ότι ακόμα και με τη νέα παρέμβαση δεν θα πληρώνουν οι καταναλωτές με μετρητά, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος, δήλωσε πως αναζητούνται λύσεις

Η ενίσχυση των κινήτρων για απαίτηση αποδείξεων είναι μια κατευθυντήρια γραμμή η οποία πλαισιώνεται από πιθανές αλλαγές στη φορολοταρία, αλλά και πιθανό διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου για όσους δηλώνουν αποδείξεις από τη λίστα των 17 επαγγελμάτων με ροπή στη φοροδιαφυγή (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, γυμναστήρια, σχολές χορού κ.λπ.).

Δεδομένη θεωρείται η επέκταση των POS σχεδόν σε όλο το φάσμα της αγοράς, ενώ το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους πως αυτή τη φορά το εγχείρημα διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS θα είναι γεγονός τους πρώτους μήνες του 2024…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v