Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μπλόκο» στις τιμαριθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια τηλεπικοινωνιών

«Φρένο» φαίνεται να βάζει τελικά η κυβέρνηση στο θέμα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών που τέθηκε σε διαβούλευση από την ΕΕΤΤ. Μετά το 15Αυγουστο αναμένονται οι ανακοινώσεις.

«Μπλόκο» στις τιμαριθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια τηλεπικοινωνιών

«Περιμένετε στο …. ακουστικό σας» φαίνεται ότι ετοιμάζεται να πει στους παρόχους τηλεπικοινωνιών η κυβέρνηση για τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές στα τιμολόγια τηλεπικοινωνίων.

Το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την θέση του ωστόσο στελέχη της αγοράς παραδέχονται ότι το μέτρο που τέθηκε σε διαβούλευση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών -Ταχυδρομείων πριν τις εκλογές πάει, έστω και προσωρινά, στις καλένδες.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή τέθηκε από τους παρόχους πριν από περίπου εννέα μήνες λόγω της αύξησης στα κόστη των υλικών στις επενδύσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που ισχύει σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η ΕΕΤΤ προχώρησε στην διαβούλευση με δηλωμένο στόχο να εναρμονίσει την ελληνική πραγματικότητα με την ευρωπαϊκή.

Ωστόσο δεδομένης της έκρηξης του πληθωρισμού το όλο θέμα φαίνεται πως μπαίνει στο συρτάρι. Για το ζήτημα μάλιστα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και των στελεχών της ΕΕΤΤ χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε επίσημες ανακοινώσεις. Σε κάθε περίπτωση στην τελευταία ολομέλεια της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών πριν τις διακοπές δεν ελήφθη απόφαση, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία των απόψεων που κατατέθηκαν στην διαβούλευση.

Απόψεις κατέθεσαν οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που ζητούν να ισχύσει η τιμαριθμική αναπροσαρμογή χωρίς να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, Ενώσεις Καταναλωτών όπως το Κέντρο Ενώσεων Καταναλωτών αλλά και ο Συνήγορος του πολίτη που αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή και οι οποίες έχουν ταχθεί αρνητικά στο μέτρο.

Η Επιτροπή θα κληθεί να συζητήσει το θέμα τον Σεπτέμβριο οπότε και θα έχουν προηγηθεί οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η διαβούλευση

Η δημόσια διαβούλευση προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις με τις Ενώσεις Καταναλατών να κάνουν λόγο για σημαντική επιβάρυνση τη στιγμή που τα νοικοκυριά έχουν ήδη πληγεί από αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια.

Ειδικότερα η δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμολογίων στις τηλεπικοινωνίες ολοκληρώθηκε με την κατάθεση των απόψεων των τριών παρόχων COSMOTE, NOVA και Vodafone, τεσσάρων πολιτών, δύο Ενώσεων καταναλωτών και μίας Ανεξάρτητης Αρχής (Συνήγορος του Πολίτη)

Υπέρ των τιμαριθμικών αυξήσεων στις τηλεπικοινωνίες τάχθηκαν οι πάροχοι, αλλά αντίθετοι εμφανίστηκαν οι Ενώσεις καταναλωτών και οι πολίτες. Όπως ανακοίνωσε η ΕΕΤΤ στη δημόσια διαβούλευση έλαβαν μέρος και κατέθεσαν τις απόψεις τους οι ακόλουθες εταιρίες/φορείς/ιδιώτες:

  • ΕΚΠΟΙΖΩ
  • Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών
  • Συνήγορος του Καταναλωτή
  • COSMOTE
  • NOVA
  • Vodafone
  • Τέσσερις ιδιώτες.

Στις αρνητικές θέσεις υποστηρίχτηκε μάλιστα ότι οι πάροχοι των υπηρεσιών αυτών στην Ελλάδα καταγραφούν σημαντικά κέρδη παρά την αρνητική διεθνή οικονομική συγκυρία σύμφωνα και με τα οικονομικά τους αποτελέσματα και τις ανακοινώσεις των ίδιων, ενώ τα νοικοκυριά «ασφυκτιούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v