Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόσκινο της Εφορίας όλες οι πλατφόρμες εντός και εκτός Ελλάδος

Η ΑΑΔΕ βάζει στο μικροσκόπιο όλες τις διαδικτυακές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και ετοιμάζεται να ράψει κοστούμια έως και 500.000 ευρώ. Στενός κορσές και για διασύνδεση ταμειακών-POS.

Στο κόσκινο της Εφορίας όλες οι πλατφόρμες εντός και εκτός Ελλάδος

Όλες οι πλατφόρμες πώλησης αγαθών και υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, εφόσον διεκπεραιώνουν πωλήσεις φορολογικών κατοίκων της χώρας έχουν την υποχρέωση να διαβιβάζουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ με την απειλή προστίμων που μπορούν να φτάσουν έως και τα 500.000 ευρώ ή ακόμα και διακοπής λειτουργίας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση «βλέπει» και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταμειακών μηχανών με POS η οποία επιδιώκεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024 και προβλέπει πρόστιμα από 10.000 έως και 200.000 ευρώ για όσους δεν συμμορφώνονται με το γράμμα του  νόμου.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έστειλε για μια ακόμα φορά μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να «χτυπήσει» τη φοροδιαφυγή, την ώρα που η ΑΑΔΕ ανακοίνωνε τον εντοπισμό κυκλώματος τεσσάρων επιχειρήσεων του κλάδου κινητής τηλεφωνίας οι οποίες με την έκδοση 6.213 εικονικών φορολογικών στοιχείων είχαν στήσει μπίζνα 27,5 εκατ. ευρώ (συν 6,6 εκατ. ευρώ ΦΠΑ).

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πρόστιμα έως και 500.000, αλλά και αναστολή λειτουργίας στις πλατφόρμες εκείνες που δεν θα συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ μετά από μίσθωση ακινήτων, παροχή υπηρεσιών ή πώληση αγαθών. Εκτός από τους γίγαντες του παγκόσμιου εμπορίου όπως η Amazon, το μέτρο αφορά και εγχώριους παίκτες όπως ενδεικτικά τύπου Skroutz ή douleuteras αλλά εξαιρούνται επιχειρήσεις/πωλητές με  λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας και με εισπράξεις έως 2.000 ευρώ αλλά και αλυσίδες ξενοδοχείων ή ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Για όσες ψηφιακές πλατφόρμες  δεν συμμορφώνονται και δε συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ προβλέπεται πρόστιμο έως 500.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας και διακοπή πρόσβασης στους ιστοτόπους των ψηφιακών πλατφορμών. Παράλληλα χρήστες ψηφιακών πλατφορμών που δεν δηλώνουν τα στοιχεία τους στις πλατφόρμες θα έρχονται αντιμέτωποι με κλείσιμο λογαριασμού στην πλατφόρμα και παρακράτηση πληρωμών.

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν το εισόδημα που αποκτάται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους:

  • Μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης.
  • Προσωπική Υπηρεσία
  • Πώληση Αγαθών.
  • Μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.

Οι πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν σε ετήσια βάση στην ΑΑΔΕ όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, στοιχεία για εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόρους που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.α. Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών καθώς τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Οι  νέες διατάξεις προβλέπουν ακόμα αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες αλλά και δυνατότητα κοινών ή / και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.

Παράλληλα και ενόψει της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την  ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Το νομοσχέδιο προβλέπει  πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παρόχους και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v