Πειραιώς: Ενισχύονται οι προσδοκίες για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Παρόλο που η R&I και η Scope δεν αναγνωρίζονται επισήμως από την ΕΚΤ, η κίνηση αυτή είναι υποστηρικτική των προσδοκιών των αγορών για επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους, τονίζει η τράπεζα.

Πειραιώς: Ενισχύονται οι προσδοκίες για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ενδεικτικό στοιχείο της πορείας για επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσε στις 31 Ιουλίου 2023 η απόφαση του οίκου R&I να επαναφέρει το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, προχωρώντας σε αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα σε BBB- με σταθερές προοπτικές.

Αντίστοιχα, κινήθηκε και ο οίκος Scope Ratings στις 4 Αυγούστου αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική βαθμίδα στο BBB- με σταθερές προοπτικές, τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς, στο τακτικό δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. 

Οπως αναφέρει η τράπεζα, «παρόλο που η R&I και η Scope δεν αναγνωρίζονται επισήμως από την ΕΚΤ, η κίνηση αυτή είναι υποστηρικτική των προσδοκιών των αγορών για επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους με την S&P να αποφασίζει στις 20 Οκτωβρίου και την Fitch στις 2 Δεκεμβρίου του 2023.

Η ανθεκτική, μέχρι στιγμής, δυναμική στην αγορά ομολόγων οδήγησε τον ΟΔΔΗΧ στην άντληση €850 εκατ. από επανεκδόσεις το τρίμηνο Μάϊος – Ιούλιος και €3,5 δισ. από νέα έκδοση με λήξη τον Ιούλιο του 2038 η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών με συντελεστή κάλυψης στο 3,89 και συνοδεύτηκε από προσφορά ανταλλαγής των ομολόγων με λήξη το 2024 και 2025», καταλήγει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v