Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ από πωλητήρια ξενοδοχείων στην Κρήτη

Πρεμιέρα έκαναν το α’ εξάμηνο του έτους 33 νέα ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Εκπληξη ο αριθμός των ξενοδοχείων που πωλούνται στην Κρήτη.

Μπαράζ από πωλητήρια ξενοδοχείων στην Κρήτη

Στο ραντάρ των ξένων επενδυτών βρίσκεται ο ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος, με αιχμή τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, καθώς προσφέρει «ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες και ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυση της η Danos - BNP Paribas Real Estate. Την ίδια στιγμή, έκπληξη αποτελεί ο αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων στην Κρήτη, έναν από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Μόνο το α’ εξάμηνο του 2023 έκαναν το ντεμπούτο τους 33 νέα ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, δυναμικότητας 2.090 δωματίων και 4.651 κλινών. Δύο νέες μονάδες 5 αστέρων προστέθηκαν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Θεσσαλονίκης και πέντε υψηλών προδιαγραφών μονάδες ενίσχυσαν τις ξενοδοχειακές υποδομές της Χαλκιδικής. Συνολικά στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν πλέον 21 ξενοδοχεία 5 αστέρων, προσφέροντας περίπου 4.700 κλίνες.

Επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται την ίδια στιγμή στα σκαριά και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους, αναβαθμίζοντας έτι περαιτέρω το τουριστικό προϊόν των δύο προορισμών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, πρεμιέρα το β’ εξάμηνο θα κάνουν στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά δύο μονάδες που αναπτύσσουν οι Ισραηλινοί της αλυσίδας Brown Hotels. Το πρώτο ξενοδοχείο, το νέο Brown Salonica, δυναμικότητας 82 δωματίων, θα ανοίξει στο διατηρητέο ακίνητο που φιλοξενούσε για χρόνια το ξενοδοχείο «Βιέννη». Το δεύτερο, υπό την επωνυμία Lighthouse, θα διαθέτει 138 κλασικά δωμάτια και 51 διαμερίσματα, και αναπτύσσεται στα δύο κτίρια της καπναποθήκης Σακκά -Μιχαηλίδη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η επένδυση ύψους 22 εκατ. ευρώ των Ισραηλινών της Fattal, οι οποίοι απέκτησαν το ακίνητο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή 1 και Κατούνη, με στόχο τη δημιουργία του NYX Thessaloniki.

Ένα ακόμη 5άστερο θα κάνει το ντεμπούτο στη βορειοελλαδίτικη πόλη, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του διατηρητέου κτιρίου που βρίσκεται στον κόμβο των οδών Μητροπόλεως και Κομνηνών.

Στα σκαριά βρίσκεται και η νέα πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα του ομίλου Electra, ένα project προϋπολογισμού 25-30 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης μετά το 2023. Ο όμιλος Electra, που ήδη διαχειρίζεται το εμβληματικό Electra Palace στη Θεσσαλονίκη από το 1970, προχωρά στην κατασκευή της νέας 5 αστέρων μονάδα σε ένα οικόπεδο στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης. Το επενδυτικό σχέδιο της αλυσίδας προβλέπει την κατασκευή ενός ξενοδοχείου 11 ορόφων, δυναμικότητας 165 πολυτελών δωματίων.

Πωλητήρια στην Κρήτη

Έκπληξη αποτελεί, την ίδια στιγμή, ο αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων στην Κρήτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Danos - BNP Paribas Real Estate. Πωλητήρια έχουν αναρτηθεί τόσο σε ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, όσο και σε μικρότερες οικογενειακές μονάδες. Όπως επισημαίνεται, δε, η αυξημένη διαθεσιμότητα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναδεικνύει μια τάση στον συγκεκριμένο κλάδο, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς ξενοδοχείων προς πώληση, με δεδομένο ότι αρκετά ξενοδοχεία που αναζητούν νέο ιδιοκτήτη δεν αναρτώνται σε ιστοσελίδες.

Πάντως, κινητικότητα διαπιστώνεται και σε ό,τι αφορά τις νέες μονάδες, με αρκετά deals να έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο εξάμηνο με επίκεντρο την Κρήτη. Το πρώτο resort της InterContinental εκτός Αθηνών κάνει αυτό το καλοκαίρι το ντεμπούτο του στην έκταση που φιλοξενούσε για χρόνια το παλιό ξενοδοχείο «Ερμής», πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου Μαμιδάκη, στον Άγιο Νικόλαο. Το InterContinental Resort Crete θα διαθέτει 205 δωμάτια.

Τον Ιούνιο υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του το Isla Brown Chania της αλυσίδας Brown Hotels. Το δεύτερο 5άστερο design θέρετρο των Ισραηλινών βρίσκεται στη βόρεια Κρήτη και είναι δυναμικότητας 177 δωματίων και σουιτών.

Τον ίδιο μήνα έκανε πρεμιέρα και το νέο θέρετρο με επίκεντρο την ευεξία, το Breathing Life, δυναμικότητας 60 σουιτών, που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της MK Hotel Collection της Μαρίτας Καράτζη.

Μέσα στο 2023 θα κάνει εγκαίνια και το νέο 5 αστέρων ξενοδοχείο, δυναμικότητας 114 δωματίων και 150 κλινών, της NMP INVESTMENT στα Χανιά, στη συμβολή των οδών Ακτή Κανάρη & Πατριάρχου Αθανασίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v