Ασφαλιστικές: Οι δύο καταλύτες για το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς

Οι σημαντικές εξελίξεις που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα την ασφαλιστική παραγωγή έως τα τέλη του έτους. Η επίδραση του τουρισμού και το... κερασάκι στην τούρτα.

Ασφαλιστικές: Οι δύο καταλύτες για το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς

Τις προσπάθειές τους για ένα ισχυρό τελευταίο φετινό τετράμηνο αναμένεται να εντείνουν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς εκτιμούν ότι υπάρχουν δύο σημαντικές εξελίξεις που μπορούν να αξιοποιήσουν έτσι ώστε να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην πορεία της παραγωγής του 2023.

Με βάση την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η παραγωγή κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο διευρύνθηκε κατά 8,4% (+5,8% στον κλάδο ζωής, +10,8% στις γενικές καλύψεις), με ένα σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης εξέλιξης να προέρχεται από την αύξηση των τιμολογίων λόγω του πληθωρισμού και όχι από μεγαλύτερο αριθμό πελατών και συμβολαίων.

Σύμφωνα ωστόσο με παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν δύο κυρίως λόγοι οι οποίοι αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ακόμη καλύτερη πορεία της ασφαλιστικής αγοράς το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα δίκτυα των διαμεσολαβούντων θα δουλέψουν εντατικά από την πρώτη κιόλας μέρα του Σεπτεμβρίου.

Ο πρώτος καταλύτης είναι η ψήφιση νόμου που μειώνει το ύψος του καταβαλλόμενου ΕΝΦΙΑ σε ένα ακίνητο κατά 10%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών. Κατά πόσο όμως αυτό το μέτρο θα μπορέσει να τονώσει τη ζήτηση για ασφαλίσεις κατοικίας μέσα στον Σεπτέμβριο;

«Το συγκεκριμένο φορολογικό κίνητρο είναι αξιοσημείωτο, αλλά όχι ικανό από μόνο του προκειμένου οι Έλληνες ιδιοκτήτες κατοικιών να σπεύσουν στους ασφαλιστές τους. Από την άλλη πλευρά ωστόσο λειτουργεί ως κράχτης ή, αν θέλετε, ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο πειθούς (marketing) στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών και των διαμεσολαβούντων. Ιδιαίτερα μετά τις τόσες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών αλλά και του φετινού καλοκαιριού, οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο ότι η ασφάλιση των ακινήτων τους δεν είναι αχρείαστο έξοδο ή πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Την ίδια περίοδο, έρχεται σαν… κερασάκι στην τούρτα και το φορολογικό κίνητρο του -10% στον ΕΝΦΙΑ, προσπαθώντας να πείσει αρκετούς πελάτες να ασφαλίσουν τα σπίτια τους. Ακόμη όμως και αν οι περισσότεροι πελάτες δεν πειστούν φέτος, θα έχει υπάρξει μια ενημέρωση που ενδεχομένως να αποδώσει μέσα στο 2024», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Γενικότερα, οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αισιοδοξούν ότι το πρόσφατο μέτρο αποτελεί μόνο την αρχή μιας σειράς κυβερνητικών παρεμβάσεων στο μέτωπο της ιδιωτικής ασφάλισης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, με άλλους να βλέπουν μέσα στην επόμενη διετία αύξηση του συντελεστή μείωσης του ΕΝΦΙΑ από το 10% στο 30% και άλλους να αναμένουν ευρύτερες παρεμβάσεις (π.χ. ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας αρθρογράφησε υπέρ της καθολικής ασφάλισης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών).

Η επίδραση του τουρισμού

Ένας δεύτερος λόγος στον οποίο βασίζουν τις θετικές προσδοκίες τους οι ασφαλιστικές εταιρείες για το τελευταίο τετράμηνο του 2023 είναι η φετινή πορεία του εισερχόμενου τουρισμού. Η φετινή αύξηση των ξένων επισκεπτών αλλά και των τουριστικών εσόδων δημιούργησε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υψηλότερα εισοδήματα για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, τα οικονομικά των οποίων επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την πορεία του κλάδου (π.χ. ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε τουριστικά καταλύματα, Airbnb, καταστημάτων εστίασης-διασκέδασης, μεταφορές, κ.λπ.).

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με μια μείωση που παρατηρείται στο μέτωπο της ανεργίας είναι σε θέση να υπερκαλύψουν σε πολλά νοικοκυριά τις απώλειες που έχουν υποστεί από το μέτωπο του πληθωρισμού και έτσι να περισσέψει διαθέσιμο εισόδημα και για τη σύναψη νέων ασφαλιστικών συμβολαίων.

Γενικότερα άλλωστε, το μέγεθος της ασφαλιστικής παραγωγής επηρεάζεται από την πορεία του ΑΕΠ, το οποίο εξελίσσεται ανοδικά μέσα στο 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v