Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΑΕΥ: Ωρα αποφάσεων για τα φωτοβολταϊκά Πελοποννήσου και Κρήτης

Ακύρωση των δύο διαγωνισμών είναι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι. Ποια εκτιμάται ότι θα είναι η «πολιτική λύση» που θα ακολουθήσει.

ΡΑΑΕΥ: Ωρα αποφάσεων για τα φωτοβολταϊκά Πελοποννήσου και Κρήτης

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα δοθεί τέλος στο σίριαλ των διαγωνισμών για μικρά φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Το αρμόδιο τμήμα Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ προτίθεται, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του Euro2day.gr, να αποφασίσει για την τύχη των διαγωνισμών, που εκκρεμεί εδώ και εννέα μήνες.

Σε αυτή τη φάση διαμορφώνεται η τελική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας της Αρχής, η οποία θα έρθει στην Ολομέλεια του τμήματος την Πέμπτη, που αναμένεται να λάβει και τη σχετική απόφαση, εκτός απροόπτου.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για μία νέα εξέλιξη, δεδομένου ότι είχαν αναπτυχθεί αρχικά στη ΡΑΑΕΥ σκέψεις να μη ληφθεί η απόφαση από την Αρχή, αλλά να διατυπωθεί γνωμοδότηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου εκείνο να δώσει τον τελικό χρησμό: ακύρωση ή επικύρωση των διαγωνισμών, που «έτρεξε» ο ΔΕΔΔΗΕ, αναλαμβάνοντας κατ’ εντολή του υπουργείου να στήσει τις σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Δεδομένου, όμως, ότι η πρώην ΡΑΕ, εκ του ρόλου της, ήταν αυτή που αποφάσισε, τον περασμένο Δεκέμβριο, ύστερα από σωρεία καταγγελιών, το «πάγωμα» των διαγωνισμών, ζητώντας από τον ΔΕΔΔΗΕ να μην προχωρήσει στην έκδοση όρων σύνδεσης έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση, επικράτησε τελικά η άποψη ότι η ΡΑΑΕΥ οφείλει να λάβει και την οριστική απόφαση. Άλλωστε, η Αρχή ήταν που προσέφυγε σε εμπειρογνώμονα για να εξετασθούν τα δεδομένα από τις δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες, σε αυτήν παρέδωσε το πόρισμά του περί τα τέλη Ιουνίου και στη συνέχεια μέσω αυτής αναπτύχθηκε η ανταλλαγή απόψεων με τον ΔΕΔΔΗΕ. 

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι ο κύβος ερρίφθη και τώρα αναμένεται η απόφαση της ΡΑΑΕΥ.

Πηγές της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr προεξοφλούν ότι θα ακυρωθούν οι δύο διαγωνισμοί, ανοίγοντας, όμως, παράλληλα, τον δρόμο και σε «πολιτική λύση». Για να μην υπάρξει συνέχιση της εκκρεμότητας, λόγω τυχόν προσφυγών από θιγόμενους υποψήφιους επενδυτές, δεν αποκλείεται, λένε οι ίδιες πηγές, η απόφαση της ΡΑΑΕΥ να ανοίγει ένα παράθυρο προς αυτή την κατεύθυνση: να γίνουν, δηλαδή, δεκτοί όσοι πρόλαβαν και καταχώρισαν στοιχεία και έγγραφα στις πλατφόρμες, ανεξάρτητα αν πήραν Αύξοντα Αριθμό, για το τυπικό «κλείδωμα» της αίτησής τους.

Έτσι, υποστηρίζεται, θα δοθεί η δυνατότητα να εξεταστούν οι φάκελοι, να επιλεγούν όσοι ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις των διαγωνισμών και να δοθούν όροι σύνδεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους, έστω κι αν είναι μικρότερος ο ηλεκτρικός χώρος που θα εξασφαλίσουν. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι μία τέτοια «πολιτική λύση» θα απαιτήσει παρέμβαση του ΥΠΕΝ, είτε νομοθετικά είτε με υπουργική απόφαση.

Όπερ έδει δείξαι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v