Οριακή κάμψη πληθωρισμού στην Ελλάδα, στο 3,4% τον Αύγουστο

Επίμονα υψηλός στην ευρωζώνη, αν και παρέμεινε σταθερός στο 5,3%. Μικτά σήματα: Υποχώρησε ο δομικός, περιπλέκοντας τη ζωή της ΕΚΤ, που καλείται για αποφάσεις τον Σεπτέμβριο.

Οριακή κάμψη πληθωρισμού στην Ελλάδα, στο 3,4% τον Αύγουστο

Κατά 3,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας τον Αύγουστο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Τον Ιούλιο, η μέτρηση ήταν στο 3,5%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 2,5% τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παρέμεινε σταθερός αυτό τον μήνα, αλλά η υποκείμενη αύξηση των τιμών (ο δομικός πληθωρισμός) υποχώρησε όπως αναμενόταν, μια μικτή εικόνα που περιπλέκει τη ζωή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς σταθμίζει τα πλεονεκτήματα μιας παύσης των αυξήσεων επιτοκίων, ενόψει μιας ορατής επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Ο συνολικός πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,3% τον Αύγουστο, αψηφώντας τις προσδοκίες για πτώση στο 5,1%. Ωστόσο, μία πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, μειώθηκε όπως αναμενόταν, στο 5,3% από το 5,5% του Ιουλίου.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τον Αύγουστο (9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,3%, έναντι -6,1% τον Ιούλιο).

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου και οι αγορές διχάζονται ως προς το τι θα κάνει, με τις πιθανότητες να κλίνουν τώρα προς μια παύση και μια τελευταία αύξηση επιτοκίων, αργότερα φέτος, πριν από τις μειώσεις από τα μέσα του 2024.

Μικρή πτώση στη Γερμανία

Κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε υψηλότερος από τις προβλέψεις, δείχνοντας επιβράδυνση της πτωτικής τάσης που καταγράφηκε από την αρχή της χρονιάς.

Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αυξήθηκαν 6,4% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 6,3%, μετά το 6,5% του Ιουλίου. Σε εθνικό επίπεδο, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 6,1%, από 6,2% τον Ιούλιο.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 5,5% τον Αύγουστο, αμετάβλητος από τον Ιούλιο.

Γκάζωσε στη Γαλλία

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Αύγουστο, ενισχύοντας τις ανησυχίες στην περιοχή, τη στιγμή που αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ετοιμάζονται να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,7% ετησίως, από 5,1% τον Ιούλιο -η άνοδος ήταν μεγαλύτερη από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 5,4%. 

 

Ανέβασε ξανά ταχύτητα στην Ισπανία

Επιταχύνθηκε ξανά ο πληθωρισμός στην Ισπανία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,4% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, από 2,1% τον προηγούμενο μήνα, λόγω του κόστους καυσίμων. Το αποτέλεσμα είναι σε ευθυγράμμιση με τη μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg σε οικονομολόγους. Είναι ωστόσο ο δεύτερος διαδοχικός μήνας επιτάχυνσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v