Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΕΘ: Μόλις 2 στους 10 βιοτέχνες επενδύουν

Για την κατάσταση των επιχειρήσεων τους το 55% των συμμετεχόντων στο Οικονομικό Βαρόμετρο του ΒΕΘ δήλωσε πως είναι «ικανοποιητική», το 23% «καλή» και το 22% «κακή».

ΒΕΘ: Μόλις 2 στους 10 βιοτέχνες επενδύουν

Επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές επενδύσεις, στην πλειονότητα τους ύψους έως 5.000 ευρώ, πραγματοποίησαν το πρώτο εξάμηνο του 2023, 2 στους 10 βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία, αλλά και την μετάθεση για το μέλλον των επενδύσεων από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Όπως προκύπτει από το Οικονομικό Βαρόμετρο Ιουλίου - Αυγούστου που εκπόνησε ηλεκτρονικά για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, σε δείγμα 355 επιχειρήσεων - μελών του επιμελητηρίου, το 76% των συμμετεχόντων απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν πραγματοποίησε κάποιας μορφής επένδυση το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Θετικά απάντησε το 24%.

Στην ερώτηση «αν υλοποιήσατε κάποιας μορφής επένδυση, τι αφορούσε;» το 61,5% απάντησε τεχνολογικό εξοπλισμό/ ψηφιακές τεχνολογίες, το 17,5% κτιριακές εγκαταστάσεις, το 14% εκπαίδευση προσωπικού και το 7% εργασίες για ενεργειακή αυτονομία.

Το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε πως υλοποίησε επενδύσεις έως 5.000 ευρώ, το 20% έως 10.000 ευρώ και το 30% πλέον των 10.000 ευρώ. Το 67,5% πραγματοποίησε τις επενδύσεις με ίδια κεφάλαια, το 27,5% με χρηματοδότηση μέσω κάποιου προγράμματος και μόλις το 5% με χρηματοδότηση από την τράπεζα.

Η εικόνα των βιοτεχνικών επιχειρήσεων

Για την κατάσταση των επιχειρήσεων τους το 55% των συμμετεχόντων στο Οικονομικό Βαρόμετρο δήλωσε πως είναι «ικανοποιητική», το 23% «καλή» και το 22% «κακή».

«Ίδια» εκτιμά πως θα είναι η κατάσταση της επιχείρησης του το επόμενο εξάμηνο το 52%, «καλύτερη» το 23%, «χειρότερη» το 25%.

Να διατηρήσει το προσωπικό του το επόμενο δίμηνο προτίθεται το 68% των ερωτηθέντων, να προσλάβει προγραμματίζει το 21%, ενώ το 11% σκέφτεται να απολύσει εργαζόμενους.

Σχετικά με τους τζίρους, το 39% απαντά πως παρέμεινε ο ίδιος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το 38% πως μειώθηκε, ενώ το 23% πως αυξήθηκε. Αναφορικά με το δείκτη οικονομικής συγκυρίας αυτός προκύπτει για τέταρτο συνεχόμενο δίμηνο θετικός από την έναρξη του βαρομέτρου και συγκεκριμένα το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου 2022, οπότε ήταν αρνητικό στο -13,5%.

Ειδικότερα ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας το δίμηνο Ιούλιο - Αυγούστου αγγίζει το 4,8% μειωμένος έναντι του διμήνου Μαΐου - Ιουνίου που ήταν στο 5,9%.

* Δείτε αναλυτικά στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v