Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβαθμίζει την ελληνική ανάπτυξη φέτος και το 2024 η Wood

Γιατί ο οίκος μειώνει την πρόβλεψή του για την άνοδο του ΑΕΠ στο 2,8%. Αλλαγή εικόνας από το τρίτο τρίμηνο, ανακάμπτουν οι μισθοί. Τι αναμένει μετά το 2024.

Υποβαθμίζει την ελληνική ανάπτυξη φέτος και το 2024 η Wood

Η Wood & Company υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος και το 2024, προβλέποντας αύξηση της τάξεως του 2,8% από 3,5% προγενέστερα, με αιτίες τις πυρκαγιές, την επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών και τα αποτελέσματα της σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ.

Για το επόμενο έτος προβλέπει ανάπτυξη 3,5% από 4,2% προγενέστερα και εκτιμά ότι το 2025 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί υψηλότερα, στο 4%.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή τροχιά, παρότι τα τελευταία στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα δείχνουν επιβράδυνση και το δεύτερο τρίμηνο μετά την επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου. Στο τρίτο τρίμηνο, η εικόνα αλλάζει εκ νέου προς το θετικότερο από την αύξηση των πραγματικών μισθών, που επιβεβαιώνεται από τις θετικές έρευνες για τις επιχειρήσεις. Η εκτίμησή της για το έλλειμμα είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 3,4-3,5% κατά μέσο όρο φέτος και το 2024, ενώ το 2025 θα μειωθεί στο 1%.

«Έχουμε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για το πραγματικό ΑΕΠ σε 2,8% και 3,5% για το τρέχον έτος και το επόμενο έτος (από 3,5% και 4,2%) και αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 4% το 2025. Παρά την αναθεώρηση, παραμένουμε πιο εποικοδομητικοί από τις εκτιμήσεις του Bloomberg (1,8% και 1,6% το 2023-24), αλλά επισημαίνουμε ότι οι προβλέψεις μας εξακολουθούν να υπόκεινται σε κινδύνους και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Οι καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τυχόν περαιτέρω επιδείνωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, μια υψηλότερη και αυστηρότερη νομισματική στάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη Fed και την ΕΚΤ, και τυχόν πιθανές διαταραχές από τις πυρκαγιές στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των πραγματικών μισθών ανακάμπτει ως τάση σχεδόν παντού, παρουσιάζοντας τον βασικό ανοδικό κίνδυνο στο πλαίσιο της αυστηρής αγοράς εργασίας. Ο πληθωρισμός παραμένει πιθανό να επιστρέψει στον στόχο του 2% αργότερα το επόμενο έτος, αλλά στη συνέχεια θα διολισθήσει περαιτέρω το 2025, κατά την άποψή μας» εξηγεί η Wood.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v