Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται ψηφιακός μετασχηματισμός στην απόκτηση ιθαγένειας

Σε  δημόσιας διαβούλευση έθεσε η ΚτΠ τον ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό για το έργο: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Διαδικασιών Κτήσης Ιθαγένειας», με στόχο την ταχύτερη και πιο διαφανή διαδικασία.

Ερχεται ψηφιακός μετασχηματισμός στην απόκτηση ιθαγένειας

Αύξηση της παραγωγικότητας, εξοικονόμηση σημαντικών πόρων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας (ΓΓΙ) βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τη συνολική εμπειρία χρήστη όλων των εμπλεκόμενων και χρήση τεχνολογιών αιχμής και καινοτόμων μεθόδων αυτοματοποίησης διαδικασιών και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης θα επιφέρει το έργο για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Διαδικασιών Κτήσης Ιθαγένειας.

Το έργο που τέθηκε σε διαβούλευση από την Κοινωνία της Πληροφορίας, σκοπεύει στην ενδυνάμωση της διαφάνειας, της συμμετοχικότητας, της προσβασιμότητας, και της προστασίας της ιδιωτικότητας και των δεδομένων των συναλλασσόμενων. Έτσι, με τρόπο ψηφιακό, αυτοματοποιημένο και τυποποιημένο διασφαλίζεται η ίση πρόσβαση στην απόκτηση ιθαγένειας.

Σκοπός και στόχος της σύμβασης είναι ο συνολικός ψηφιακός μετασχηματισμός των διαδικασιών κτήσης ιθαγένειας της ΓΓΙ, με την υλοποίηση κεντρικής και ενοποιημένης πληροφοριακής υποδομής που θα εξυπηρετεί στο ακέραιο τις ανάγκες των αιτούντων, του προσωπικού της ΓΓΙ καθώς και όλων των συνεργαζόμενων φορέων στα πλαίσια της συλλογής και ελέγχου των απαραίτητων εγγράφων και πληροφοριών.

Χρηματοδότηση της σύμβασης

Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας σύμβασης είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Η παρούσα σύμβαση χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Η σύμβαση περιλαμβάνεται στο Υποέργο 1 της Πράξης: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Διαδικασιών Κτήσης Ιθαγένειας» η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του « ΕΣΠΑ 2021-2027».

Συνοπτική Περιγραφή φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης

Αντικείμενο του έργου αποτελεί ο συνολικός ψηφιακός μετασχηματισμός των διαδικασιών εξέτασης υποθέσεων ιθαγένειας της ΓΓΙ, με την υλοποίηση κεντρικής και ενοποιημένης πληροφοριακής υποδομής που θα εξυπηρετεί στο ακέραιο τις ανάγκες και βελτιώνοντας την εμπειρία χρήστη των πολιτών, του προσωπικού της ΓΓΙ καθώς και όλων των συνεργαζόμενων φορέων στα πλαίσια της συλλογής και ελέγχου των απαραίτητων εγγράφων και πληροφοριών.

Το έργο αυτό θα αναπτυχθεί αξιοποιώντας την υπάρχουσα πληροφοριακή υποδομή ECM στην οποία βασίζονται τα υφιστάμενα συστήματα που λειτουργούν ήδη στη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας, δηλαδή το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εξετάσεων κτήσης του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση» και το «Σύστημα επιλογής Αξιολογητών/Επιτηρητών, καταγραφής βαθμολογιών και αποτελεσμάτων για τις εξετάσεις κτήσης του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων της ΓΓΙ».

Τα συστήματα αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν επιχειρησιακά στο παρόν έργο και να διαλειτουργούν με όλα τα υποσυστήματα που θα υλοποιηθούν και να αξιοποιηθεί το σχετικό περιβάλλον παραμετροποίησης επιχειρησιακής λογικής στην οργάνωση και διαχείριση πληροφοριών, εγγράφων και διαδικασιών.

Οι βασικοί άξονες του έργου είναι η υλοποίηση ενός νέου εσωτερικού συστήματος Διαχείρισης Υποθέσεων Ιθαγένειας, και η υλοποίηση συστήματος Ψηφιακής Θυρίδας αιτούντα, η οποία θα επικουρείται από τα υποσυστήματα Πρόσβασης Τρίτων Υπηρεσιών, το υποσύστημα Διαχείρισης Ερωτημάτων αιτούντων, το υποσύστημα Διαχείρισης Χρηστών και το υποσύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (BusinessIntelligence), τα οποία θα χρησιμοποιήσουν ως βάση ανάπτυξης την υπάρχουσα πληροφοριακή υποδομή η οποία θα παραμετροποιηθεί σχετικά.

Το σύστημα Διαχείρισης Υποθέσεων Ιθαγένειας θα αποτελέσει το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα των υπαλλήλων των υπηρεσιών της ΓΓ Ιθαγένειας για να διαχειρίζονται αποδοτικά όλη την πληροφορία (έγγραφα, δεδομένα, διαδικασίες) σχετικά με τις υποθέσεις των αιτούντων.

Στην ουσία το παραπάνω σύστημα θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα Διαχείρισης Υποθέσεων Ιθαγένειας, επεκτείνοντας σε λειτουργικότητα, αυτοματοποίηση, διαλειτουργικότητακαι βοηθητικά εργαλεία, ταυτόχρονα αναβαθμίζοντας την ασφάλεια των δεδομένων των αιτούντων και την δυνατότητα παρέμβασης του οργανισμού σε συγκεκριμένα σημεία της διαδικασίας αξιοποιώντας τα παρεχόμενα εργαλεία παραμετροποίησης.

Το σύστημα Διαχείρισης Υποθέσεων Ιθαγένειας, θα αντλεί πληροφορία και έγγραφα που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους και από τρίτες υπηρεσίες και θα τα δρομολογεί βάση της ισχύουσας νομοθεσίας στις επιμέρους οργανικές δομές της ΓΓΙ για να διεκπεραιωθούν τα βήματα της διαδικασίας με ενσωματωμένη δυνατότητα χρήσης ψηφιακών υπογραφών.

Η Ψηφιακή Θυρίδα θα λειτουργεί ως το κεντρικό κανάλι συναλλαγών με τους αιτούντες. Μέσα από την θυρίδα ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ανεβάζει ψηφιοποιημένα έγγραφα, να επικαιροποιεί υπάρχοντα αρχεία και να πραγματοποιεί αιτήματα προς τρίτες υπηρεσίες, συγκεντρώνοντας σε αυτή όλη την απαραίτητη πληροφορία, για όλη την διάρκεια που η θυρίδα του είναι ενεργή.

Επιπρόσθετα, για την εξυπηρέτηση θεμάτων και πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων σχετικά με τα αιτήματα τους, θα προσφέρεται δυνατότητα κατάθεσης ερωτημάτων στις επιμέρους υπηρεσίες της ΓΓΙ μέσω του υποσυστήματος Διαχείρισης Ερωτημάτων. Τα σύστημα θα πρωτοκολλεί τα ερωτήματα των προσώπων και θα τα προωθεί στις υπηρεσίες της ΓΓΙ για απαντηθούν.

H συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών και δικαιολογητικών από τρίτες υπηρεσίες θα διεκπεραιώνεται κυρίως μέσω διαλειτουργικότητας της υποδομής με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων. Για τις τρίτες υπηρεσίες που δεν διαθέτουν πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει σχετική διαλειτουργικότητα θα αξιοποιείται το υποσύστημα Πρόσβαση Τρίτων υπηρεσιών.

Για την επίβλεψη και αξιοποίηση των παραγόμενων δεδομένων από την εκτέλεση της διαδικασίας ιθαγένειας σε αληθινό χρόνο από τα στελέχη της ΓΓΙ, θα υλοποιηθεί υποδομή Επιχειρηματικής Ευφυΐας (BusinessIntelligence).

Οριζόντια σε όλη την πληροφοριακή υποδομή του έργου θα λειτουργεί το υφιστάμενο σύστημα EnterpriseContentManagement (ECM) – Σύστημα Διαχείρισης Εγγράφων και Ροής Εργασιών μέσω του οποίου θα γίνεται η σχεδίαση και η υλοποίηση όλων των διαδικασιών (workflows) των υποσυστημάτων του έργου. Το ECM θα πρέπει ουσιαστικά να αποτελεί τη βασική υποδομή του έργου πάνω στο οποίο θα «χτιστούν» όλα τα υπόλοιπα συστήματα.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 4,45 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προαίρεσης έως  6,17 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v