Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδική νάρκη στην πώληση της ΛΑΡΚΟ, ο ρόλος του ΣτΕ

Αίτηση ακύρωσης κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ιρλανδική εταιρεία, που αποκλείστηκε στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα στην υπόθεση.

Ιρλανδική νάρκη στην πώληση της ΛΑΡΚΟ, ο ρόλος του ΣτΕ

Ιρλανδική «νάρκη» στην πώληση της ΛΑΡΚΟ. Η εταιρεία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, που αποκλείσθηκε από τη διαγωνιστική διαδικασία της Ειδικής Διαχείρισης, προσέφυγε τελικά σε ένδικα μέσα, προκειμένου να ανατρέψει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία πήρε ημερομηνία συζήτησης για τις 10 Οκτωβρίου καθώς και ασφαλιστικά μέτρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που συζητήθηκαν στις 18 Ιουλίου και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Η κίνηση αυτή των Ιρλανδών, εν πολλοίς αναμενόμενη, επί της ουσίας μπλοκάρει επί του παρόντος την οριστική μεταβίβαση του συγκροτήματος στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings. Από την έκβαση της προσφυγής της CMI Ireland θα κριθεί αν θα γίνει τελικά ή όχι εκατέρωθεν πλειοδοσία (shoot out) από τα δύο ενδιαφερόμενα επενδυτικά μέρη για τη ΛΑΡΚΟ, όπως προβλέπεται στα τεύχη και των δύο διαγωνισμών, του ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου και της Ειδικής Διαχείρισης για την πώληση των μεταλλείων.

Ας δούμε πώς φθάσαμε ως εδώ. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ κήρυξε ως προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings, ύστερα από τη γνωμάτευση των νομικών, που ανέλαβαν να εξετάσουν το αίτημά της να κηρυχθεί έκπτωτη η ιρλανδική εταιρεία, με επιχείρημα ότι η εγγυητική που προσκόμισε δεν ήταν από την ίδια αλλά από συνδεδεμένη εταιρεία.

Ο έλεγχος των νομικών συμβούλων διήρκεσε περί τους δυόμισι μήνες από το άνοιγμα των προσφορών στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης, στα τέλη Οκτωβρίου 2022, με τη CMI να αναδεικνύεται αρχικά πλειοδότης. Τελικά, οι νομικοί αποφάνθηκαν ότι υφίσταται σύγκρουση με τους όρους του διαγωνισμού, παρέχοντας έτσι τη νομική κάλυψη στον Ειδικό Διαχειριστή να κατακυρώσει τον διαγωνισμό στην κοινοπραξία. Είχε προηγηθεί η ανάδειξη ως προτιμητέου επενδυτή των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, με τίμημα περί τα 5 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι οι Ιρλανδοί, που συμμετείχαν μόνο στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης, είχαν καταθέσει προσφορά 1,5 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ, ενώ η κοινοπραξία ποσό κάτω των 10.000 ευρώ. Ωστόσο, η τελευταία, μετά την επικράτησή της, κλήθηκε να βελτιώσει την προσφορά της και το τελικό τίμημά της για την απόκτηση όλου του συγκροτήματος ανήλθε σε 6 εκατ. ευρώ.

Η CMI προσέφυγε την Άνοιξη στο ΣτΕ και στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Στο τελευταίο εκδικάστηκε αρχικά η αίτηση της εταιρείας για έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία ζητούσε να «παγώσει» η προώθηση κάθε διαδικασίας από την πλευρά της Ειδικής Διαχείρισης. Το Πρωτοδικείο απέρριψε την προσωρινή διαταγή και συζήτησε το αίτημα των ασφαλιστικών μέτρων τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, είχε ξεκινήσει η σύνταξη των δύο συμβάσεων μεταβίβασης, του εργοστασίου και των μεταλλείων, με στόχο την ολοκλήρωση της παραχώρησης. Μάλιστα, είχε ζητηθεί από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings να προχωρήσει στη σύσταση νομικού προσώπου (εταιρείας), προς την οποία θα μεταβιβάζονταν τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ. Η κοινοπραξία ζήτησε και πήρε παράταση της προθεσμίας, με τελική ημερομηνία τις 15 Σεπτεμβρίου.

Τώρα φαίνεται ότι η όλη υπόθεση εκ των πραγμάτων μπαίνει στον πάγο έως ότου εκδικασθεί η αίτηση ακύρωσης της CMI στο ΣτΕ τον Οκτώβριο και φυσικά μέχρι να εκδοθεί και η σχετική απόφαση. Κι όλα αυτά αν δεν υπάρξει αναβολή της συζήτησης, κάτι που σημαίνει και άλλη καθυστέρηση, που δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των πραγμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, εφόσον οι Ιρλανδοί πετύχουν να γίνει δεκτή από το ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν και ανατραπεί η απόφαση κατακύρωσης του Ειδικού Διαχειριστή, τότε θα ενεργοποιηθεί το shoot out. Κάτι που σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρει στην Έκθεση Διαχείρισης για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, θα καλέσει τη CMI Ireland να υποβάλει ανταγωνιστική προσφορά έναντι αυτής που υπέβαλε η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings, ήτοι, πάνω από 5 εκατ. ευρώ, για τη μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Όλα, λοιπόν, είναι ανοιχτά για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ.

Την ίδια στιγμή, στον αέρα βρίσκεται και η τύχη των εργαζομένων. Το εργοστάσιο δεν λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2022 και το προσωπικό πληρώνεται με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Τα σωματεία των εργαζομένων συναντήθηκαν την 1η Αυγούστου με τον υπουργό Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι ως τα τέλη του προηγούμενου μηνός θα γινόταν κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή και των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας, για την επαναλειτουργία της μονάδας και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας πέραν της 31ης Δεκεμβρίου.

Η σύσκεψη αυτή δεν έγινε ακόμη, με τα σωματεία να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, καθώς επιμένουν στην επαναλειτουργία της μονάδας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η ίδια η Ε.Ε. ευνοεί την αξιοποίηση σπάνιων μετάλλων όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v