Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποιους θα στείλει μήνυμα η Εφορία μέχρι το τέλος του έτους

Οι σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Οι διασταυρώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα ραβασάκια που ετοιμάζονται. Μικρό πακέτο για τη ΔΕΘ από την κυβέρνηση.

Σε ποιους θα στείλει μήνυμα η Εφορία μέχρι το τέλος του έτους

Δραστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης επιδιώκει η κυβέρνηση, χωρίς αύξηση φορολογικών συντελεστών αλλά με αύξηση των φόρων που σήμερα δεν πληρώνονται, διότι πολύ απλά δεν βεβαιώνονται.

Μετά από δεκαετίες διαπιστώσεων ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν λιγότερα από 10.000 ευρώ στην εφορία και με την ετήσια διαφυγή φορολογικών εσόδων να υπολογίζεται μεταξύ 8 με 10 δισ. ευρώ, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εμφανίζεται έτοιμο να κάνει τη μεγάλη τομή.

Ο Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε δραστικά μέτρα -όχι ευχολόγια όπως είπε χαρακτηριστικά-, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου κάνει λόγο για «πρωτοφανή μάχη κατά της φοροδιαφυγής» και η σκυτάλη παραδίδεται στον πρωθυπουργό, στενοί συνεργάτες του οποίου φωτογραφίζουν «μέτρα-έκπληξη» κατά της φοροδιαφυγής κατά την επικείμενη ομιλία του στη ΔΕΘ.

Ενδεικτικό είναι ότι 1,5 δισ. ευρώ μόνιμων εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αρκεί για να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα ενώ με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ «σβήνει» από τον χάρτη και ένα από τα τελευταία μνημονιακά κατάλοιπα, το τέλος επιτηδεύματος. Αλλά για να φτάσουμε εκεί, ο δρόμος περνά από το δραστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή και επί του παρόντος βρισκόμαστε στα σχέδια.

Μεγάλο βάρος της υλοποίησης των επικείμενων ανακοινώσεων πέφτει στις «πλάτες» της ΑΑΔΕ. Ήδη με εντολή του Διοικητή Γιώργου Πιτσιλή, έχει ξεκινήσει η διασταύρωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών με κάθε είδους διαθέσιμο στοιχείο δαπανών τους. Από αγορές στο σούπερ μάρκετ μέχρι αγορές αυτοκινήτων και ακινήτων, ακόμα και τα έξοδα διακοπών. Το πρόβλημα στις συγκεκριμένες διασταυρώσεις είναι ότι μεγάλο μέρος των πληρωμών γίνεται με χρήμα «μαύρο», χωρίς να περνά από ψηφιακά ή τραπεζικά κανάλια, όπως άλλωστε «μαύρη» είναι και η προέλευση των χρημάτων που δεν δηλώνονται.

Το στοίχημα της αποκάλυψης των κρυφών εισοδημάτων δεν είναι εύκολο αλλά αρμόδιες πηγές διαμηνύουν πως όσοι εντοπιστούν με μεγάλες αποκλίσεις να καταναλώνουν εισοδήματα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, αρχικά θα κληθούν για εξηγήσεις και στη συνέχεια για τακτικό έλεγχο. Οι διασταυρώσεις στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα ραβασάκια ενώ παράλληλα δρομολογούνται αλλαγές σύμφωνα με τις οποίες για την έκπτωση δαπανών θα είναι προϋπόθεση η ηλεκτρονική πληρωμή τους και η εγγραφή τους στα MyData. Το απλό τιμολόγιο θα αφορά συναλλαγές από 50 ευρώ και πάνω, έναντι 100 ευρώ σήμερα.

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα τα οποία προβλέπουν:

  1. Επέκταση των POS παντού και πληρωμή όλων των ελεύθερων επαγγελματιών μόνο με πλαστικό χρήμα (επίσης δύσκολο εγχείρημα).
  2. Επέκταση και υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  3. Καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής ώστε να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο η διακίνηση αγαθών.
  4. Κλειδωμένοι προσυμπληρωμένοι κωδικοί εσόδων-εξόδων τόσο στις δηλώσεις ΦΠΑ όσο και στο έντυπο Ε3.
  5. Νέο πλαίσιο κινήτρων ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, χωρίς όμως να περιορίζεται το σημερινό όριο πληρωμών με μετρητά (500 ευρώ).

Για τους φορολογούμενους, η εφαρμογή Appodixi μετά από πολλές αναβολές θα συνοδεύεται από την παροχή μπόνους αποκάλυψης περιπτώσεων φοροδιαφυγής μέσω παραποιημένων αποδείξεων με πιστωτικό φόρου ή μετρητά στο δεκαπλάσιο της αξίας της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται (ανώτατο όριο 2.000 ευρώ) ενώ σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, είναι προσωπικό στοίχημα η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.

Όσον αφορά το «κλασικό» καλάθι παροχών της ΔΕΘ, φέτος είναι μικρό καθώς έχει προηγηθεί η ψήφιση του 50% του προεκλογικού προγράμματος μέτρων στήριξης της ΝΔ, το διεθνές περιβάλλον έχει αλλάξει άρδην και η χώρα βρίσκεται στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας από τη μια και των πρωτογενών πλεονασμάτων από την άλλη.

Σε αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους, κλιμακωτό επίδομα 100-200 ευρώ για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά κοντά στα Χριστούγεννα, οριακές διορθώσεις στο επίδομα θέρμανσης καθώς και πρόσθετα μέτρα στήριξης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των ευάλωτων νοικοκυριών. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος, επίδομα Χριστουγέννων 250 ευρώ με τα περυσινά χαρακτηριστικά δεν βρίσκεται στο πακέτο των κυβερνητικών ανακοινώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v