Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλοκαιρινό γκάζι στις πωλήσεις βενζίνης και ντίζελ κίνησης

Οι βασικοί λόγοι της αυξημένης ζήτησης καυσίμων κίνησης σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών για βενζίνες και diesel. Οι προβλέψεις για τη ζήτηση του τελευταίου 4μήνου.

Καλοκαιρινό γκάζι στις πωλήσεις βενζίνης και ντίζελ κίνησης

Αύξηση σε σχέση με πέρυσι συνέχισε να σημειώνει το καλοκαίρι η ζήτηση καυσίμων κίνησης στην ελληνική αγορά, καθώς η κατανάλωση σε όγκους κινήθηκε αρκετά υψηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2022.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) τον Ιούλιο η αύξηση της κατανάλωσης σε όγκο των βενζινών διαμορφώθηκε στο +11,8%, του diesel κίνησης στο +6,6% και αθροιστικά των καυσίμων κίνησης στο 8,9%.

Συνολικά, στους πρώτους επτά μήνες της φετινής χρονιάς η αύξηση της κατανάλωσης στις βενζίνες κινήθηκε στο +6,1%, στο diesel κίνησης στο +3,3% και αθροιστικά στα καύσιμα κίνησης στο +4,6%.

Αντίθετα, λόγω του πολύ ήπιου φετινού χειμώνα, οι πωλήσεις diesel θέρμανσης κινήθηκαν πτωτικά κατά το πρώτο επτάμηνο, υποχωρώντας κατά 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ο Αύγουστος έκλεισε και αυτός ανοδικά σε ότι αφορά τα καύσιμα κίνησης, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς που κυμάνθηκαν γύρω στο +2% (μεγαλύτερο ποσοστό βελτίωσης για τις βενζίνες, μικρότερο για το diesel κίνησης), καθώς συγκρίνονται με μια πολύ υψηλή αντίστοιχη επίδοση το 2022.

Η αυξημένη ζήτηση καυσίμων κίνησης σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον αποδίδεται από τους ανθρώπους του κλάδου στη γενικότερη πορεία της οικονομίας (βλέπε εξέλιξη στο ελληνικό ΑΕΠ), στην ανοδική πορεία του εισερχόμενου τουρισμού (κυρίως στην ηπειρωτική χώρα, όπου και οι μετακινήσεις είναι μεγαλύτερες), και δευτερευόντως σε άλλους λόγους όπως, για παράδειγμα, οι μετακινήσεις λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης το Μάιο και τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς.

Οι προβλέψεις για τη ζήτηση του τελευταίου τετραμήνου του 2023 είναι σε γενικές γραμμές συγκρατημένες, λόγω μιας σειράς αβεβαιοτήτων όπως οι πιθανές επιπτώσεις στις γεωργικές εργασίες (και συνολικά στην οικονομία) από τις εκτεταμένες πυρκαγιές του καλοκαιριού, η αύξηση που παρατηρείται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και οι γενικότερες επιφυλάξεις που προκύπτουν από την πορεία του πληθωρισμού στον κλάδο των τροφίμων και των επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν εκτιμήσεις για συνέχιση της ανοδικής πορείας του εισερχόμενου τουρισμού και κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v