Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην κορυφή της ζήτησης τα 5άστερα ξενοδοχεία

Μία θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών υψηλού εισοδηματικού προφίλ κατακτά η Ελλάδα, με τα υψηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία να καταγράφουν πληρότητα σχεδόν 90% τον Ιούλιο, έναν από τους δύο πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού.

Στην κορυφή της ζήτησης τα 5άστερα ξενοδοχεία

Την τιμητική τους έχουν και φέτος τα 5άστερα ξενοδοχεία, με τον τουρισμό πολυτελείας να φαίνεται ότι έχει ανακάμψει πλήρως από την πανδημία του κορωνοϊού και τις μονάδες της υψηλότερης κατηγορίας να καταγράφουν πληρότητα σχεδόν 90% στην καρδιά του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), τα 5άστερα ξενοδοχεία σημειώνουν τις υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα ξενοδοχεία των υπόλοιπων κατηγοριών, γεγονός που αποτυπώνεται στους αριθμούς, αφού η πληρότητά τους διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 71,5%, τον Ιούνιο έφτασε στο 84,9% και τον Ιούλιο ανήλθε στο 88,6%.

Ακολούθησαν τα ξενοδοχεία 4 αστέρων, η πληρότητα των οποίων τον Ιούλιο έφτασε το 86,5% από 82% τον Ιούνιο και 61% τον Μάιο. Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκε η πληρότητα στα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία, με αυτά του 1 αστεριού να σημειώνουν το τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου τη χαμηλότερη πληρότητα, υποχωρώντας στο 36% τον Μάιο.

Τα νούμερα αυτά συνάδουν με την πρόσφατη εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου και Co-Managing Partner του ομίλου Sani/Ikos, Δρ. Ανδρέα Ανδρεάδη, ότι ο τουρισμός πολυτελείας θα ξεχωρίσει και το 2024, χάρη στη δυναμική που διαφαίνεται ότι έχει, με την Ελλάδα να αποδεικνύει ότι έχει κερδίσει μία θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν μεγαλύτερα ποσά για τις διακοπές τους.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των μονάδων, τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, εκείνα που έχουν δυναμικότητα άνω των 101 δωματίων, ήταν εκείνα που κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την πληρότητα, φτάνοντας τον Ιούλιο το 89,1%. Τα μεσαία ξενοδοχεία, εκείνα με δυναμικότητα 51 έως 100 δωμάτια, σημείωσαν πληρότητα 84,8%, για τα μικρά, δυναμικότητας 21-50 δωματίων, το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 77,2%, ενώ τα οικογενειακά ξενοδοχεία κατέγραψαν πληρότητα 68,3% τον έναν από τους δύο μήνες υψηλής ζήτησης.

Σε γενικές γραμμές, τα ξενοδοχεία, σε επίπεδο πληρότητας κατέγραψαν καλύτερα νούμερα σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα, η πληρότητα στα ξενοδοχεία που λειτούργησαν το τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου από το 56% τον Μάιο, έναντι 49,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενισχύθηκε στο 75,3% τον Ιούνιο, έναντι 70,5% το 2022, και έφτασε στο 82,7% τον Ιούλιο, έναντι 81,2%.

Ως προς τη μέση τιμή, σημειώθηκε άνοδος και διαμορφώθηκε στα 153 ευρώ τον Ιούλιο. Ως εκ τούτου, το 50% των ξενοδοχείων διέθεσε τα δωμάτιά του πάνω από 153 ευρώ και το άλλο 50% κάτω από τα 153 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μέση τιμή τον Ιούλιο του 2022 ανήλθε σε 131 ευρώ. Τον Μάιο, η διάμεση τιμή ανήλθε στα 93 ευρώ από τα 79 ευρώ το 2022, ενώ τον Ιούνιο η διάμεση τιμή διαμορφώθηκε στα 120 ευρώ από τα 108 ευρώ το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v