Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις του στρατού για αξιοποίηση τουριστικού φιλέτου

Η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά στην εκμετάλλευση του πρώην ΚΛΑΠ Μεθάνων, ενός ιστορικού ακινήτου που έχει προσελκύσει κατά καιρούς ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κινήσεις του στρατού για αξιοποίηση τουριστικού φιλέτου

Την αξιοποίηση ενός «χακί» ακινήτου που κατά καιρούς έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών, του πρώην Κέντρου Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου (ΚΛΑΠ) το οποίο βρίσκεται στα Μέθανα, προκρίνει η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Στο πλαίσιο αυτό, η ΥΠΑΑΠΕΔ, με στόχο να τονώσει τα ταμεία του κράτους, έχει προκηρύξει σχετικό ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου.

Το πρώην ΚΛΑΠ Μεθάνων, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, διαθέτει 61 δωμάτια διαφόρων χωρητικοτήτων και εκμισθώνεται, όπως αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού αποκλειστικά για επαγγελματική/εμπορική χρήση.

Σύμφωνα με τους όρους της διαδικασίας, ως τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχει οριστεί το ποσό των 110.400 ευρώ ετησίως, ήτοι 9.200 ευρώ μηνιαίως και η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 30 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει αποτελέσει κατά καιρούς μήλον της έριδος για Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να εκμεταλλευτούν τουριστικά το πρώην ΚΛΑΠ.

Μεταξύ των δυνάμει επενδυτών, στο παρελθόν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ακινήτου είχαν εκδηλώσει και Τσέχοι επενδυτές, οι οποίοι στόχευαν στη μετατροπή του ιστορικού ΚΛΑΠ σε λουτρόπολη, αντίστοιχου βεληνεκούς με την παγκοσμίως φημισμένη λουτρόπολη στη δυτική Τσεχία, Κάρλοβι Βάρι.

Όπως ανέφεραν, μάλιστα, οι πληροφορίες, οι Τσέχοι, έχοντας εμπειρία ετών στον χώρο του ιατρικού τουρισμού, ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου κέντρου λουτροθεραπείας -με την εκμετάλλευση των θερμών πηγών της περιοχής- και στην ανάπτυξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της περιοχής και την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού προφίλ που θα μπορούσαν να τονώσουν οικονομικά τα Μέθανα. Το συγκεκριμένο project τελικά δεν προχώρησε λόγω εμπλοκής στην αναγνώριση των ιαματικών πόρων της περιοχής. Αυτή η εμπλοκή έχει πλέον αρθεί καθώς οι φυσικές πηγές της περιοχής αναγνωρίστηκαν ως ιαματικές το 2019 με απόφαση που υπεγράφη από το υπουργείο Τουρισμού. 

Πάντως, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο μισθωτής θα έχει τη δυνατότητα είτε να ανακαινίσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, είτε να τις κατεδαφίσει και να αναπτύξει νέες στη θέση τους. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, λόγω των ουσιωδών αναγκαίων δαπανών που θα απαιτηθούν από τον μισθωτή για την ανακατασκευή - αναμόρφωση των κτισμάτων στο μίσθιο ή για την κατεδάφιση και ανέγερση νέων, προκειμένου να είναι δυνατή η αξιοποίησή του ως τουριστικό θέρετρο, ο μισθωτής θα έχει το δικαίωμα να μην καταβάλλει μίσθωμα για το πρώτο και για το δεύτερο έτος της μίσθωσης.

«Το ανωτέρω χρονικό διάστημα δεν αναστέλλεται η αναπροσαρμογή του μισθώματος. Εάν ο μισθωτής δεν ολοκληρώσει την ανακατασκευή του κτιρίου ή την ανέγερση νέου εντός των πέντε πρώτων ετών της μίσθωσης, το Τ.ΕΘ.Α. θα έχει δικαίωμα να λύσει αζημίως τη μίσθωση, να κηρύξει το μισθωτή έκπτωτο και να προβεί σε ενέργειες για την κατάπτωση της εγγύησης καλής εκτέλεσης υπέρ του Τ.ΕΘ.Α.», επισημαίνεται.

Δυο ακόμα διαγωνισμοί

Την ίδια στιγμή, η ΥΠΑΑΠΕΔ έχει προκηρύξει δύο ακόμη ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, αυτή τη φορά για δύο αστικά ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της. Ο πρώτος, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, αφορά την εκμίσθωση ενός πολυώροφου ακινήτου επί της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου 156, στην Καλλιθέα, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού. Ως τιμή εκκίνησης του συγκεκριμένου ακινήτου, το οποίο προορίζεται για επαγγελματική χρήση, έχει οριστεί το ποσό των 192 χιλιάδων ευρώ σε ετήσια βάση, με τη χρονική διάρκεια μίσθωσης να είναι τα 20 χρόνια με δυνατότητα παράτασης 10 επιπλέον ετών.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην εκμίσθωση είτε για εμπορική/επαγγελματική χρήση είτε ως κατοικία δύο γραφείων 5ου ορόφου σε ακίνητο που βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας 27Α, στην καρδιά της Αθήνας. Ως τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχει οριστεί το ποσό των 37.800 ευρώ ετησίως. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης, που αφορά σε χρήση του ακινήτου ως κατοικία, είναι τα 3+3 χρόνια, ενώ εάν η μίσθωση αφορά έχει εμπορικό ή επαγγελματικό χαρακτήρα η διάρκεια ενοικίασης ορίζεται στα 12+12 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v