Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα «κλειδώσετε» απόδοση 3,9% για έξι μήνες

Τελευταία μέρα δημόσιας εγγραφής για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια. Η διαδικασία για τη συμμετοχή των ιδιωτών, οι ελκυστικές αποδόσεις και η εναλλακτική των τραπεζών.

Πώς θα «κλειδώσετε» απόδοση 3,9% για έξι μήνες

Ελκυστικές αποδόσεις, κόντρα στις χαμηλές πτήσεις των επιτοκίων καταθέσεων, προσφέρουν στα νοικοκυριά τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, τα οποία διατίθενται έως και σήμερα από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Η χθεσινή δημοπρασία, μέσω της οποίας το ελληνικό δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, έκλεισε με τιμή 98,066 και απόδοση στο 3,9% και με ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορέσουν να αγοράσουν εξάμηνα έντοκα σήμερα τα φυσικά πρόσωπα. Το μέγιστο ποσό για το οποίο μπορεί να εγγραφεί κάθε φυσικό πρόσωπο είναι 15.000 ευρώ και ισχύει ανά έκδοση. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει περιορισμός εγγραφής για παράδειγμα και στην επόμενη έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων (η προηγούμενη τον Ιούνιο είχε απόδοση 3,84%). Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, ο περιορισμός των 15.000 ευρώ ισχύει ανά ISIN έκδοσης και ανά ΑΦΜ.

Η διαδικασία απόκτησης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου είναι απλή. Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να προμηθευτούν τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με την περίοδο εγγραφής για την τελευταία έκδοση να εκπνέει σήμερα (άρχισε από την Τρίτη). Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρισή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. και η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται στις τράπεζες ή τις χρηματιστηριακές εταιρείες με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον Α.Φ.Μ.

Κατά την τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, περίπου 4.200 φυσικά πρόσωπα ακολούθησαν αυτή τη διαδικασία αγοράζοντας, χωρίς προμήθεια, τίτλους συνολικού ύψους 57 εκατ. ευρώ.

Μετά το «πείραμα» της διάθεσης ετήσιων εντόκων γραμματίων, ακολούθησε η διάθεση εξάμηνων τίτλων σε φυσικά πρόσωπα και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η δυνατότητα αυτή θα συνεχιστεί όσο υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν σχεδιάζεται αντίστοιχη κίνηση στους τίτλους τρίμηνης διάρκειας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, σιωπηρά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, από τις αρχές του έτους οι τράπεζες διαθέτουν στους πελάτες τους με ελάχιστη έως μηδενική προμήθεια έντοκα γραμμάτια τα οποία έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, δίνοντας μια εναλλακτική σε όσους αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις καταθέσεις. Μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν διατεθεί τίτλοι συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ με μηδενικό ρίσκο και υψηλές αποδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v