Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικό... μπέρδεμα με τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών

Δεν αυξάνονται οι συντελεστές διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, μετά από... μπρος-πίσω. Οι δηλώσεις που προκάλεσαν σύγχυση και το μεγάλο ζητούμενο της αποκάλυψης φορολογητέας ύλης.

Κυβερνητικό... μπέρδεμα με τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών

H κυβέρνηση ανέβασε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαρίθμησε από το βήμα της ΔΕΘ δέκα μέτρα για την καταπολέμησή της, τα οποία εξειδίκευσε στη συνέχεια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να ανοίγει πρώτος -με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή- το θέμα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Από τότε έως χθες, σαφής εικόνα για το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, πέραν των επίσημων ανακοινώσεων για υποχρεωτική διαβίβαση των εξόδων μέσω MyData προκειμένου να εκπίπτουν, δεν έχει προκύψει. Μόνο... ανοιχτά ενδεχόμενα, όλα τα σενάρια εξετάζονται, δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις…

Όλα αυτά μέχρι χθες, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (στον ΣΚΑΪ) δήλωσε πως δεν είναι στις προθέσεις, στον σχεδιασμό, στον προγραμματισμό της κυβέρνησης η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είχε προηγηθεί ένα ακόμα ανοιχτό ενδεχόμενο, όταν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ρωτήθηκε (στη Naftemporiki TV) αν θα δούμε αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, απάντησε «τίποτα δεν αποκλείεται, εξετάζουμε διάφορα σενάρια», για να προσθέσει πως δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση. Ο ίδιος σήμερα έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Λίγο αργότερα και ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης (στον Alpha) παρείχε διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει σενάριο αύξησης των φορολογικών συντελεστών και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. «Έχουμε πει ότι συζητάμε ένα σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών πιο δίκαιο… αυτό δεν σημαίνει αύξηση των συντελεστών… στόχος μας είναι με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να μειώσουμε περαιτέρω τους συντελεστές», είπε μεταξύ άλλων, στέλνοντας το μήνυμα «μην πιστεύετε τα σενάρια, τίποτα από αυτά δεν ισχύει».

Με αυτά τα δεδομένα, το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως δεν αυξάνονται οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. Παράλληλα, είναι σαφές πως η κυβέρνηση έχει μπλεχτεί σε ένα γόρδιο δεσμό. Θέλει -έτσι διακηρύσσει- να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να «πειράξει» τους φορολογικούς συντελεστές, διαταράσσοντας το αφήγημα των μειώσεων φόρων και επιβαρύνσεων.

Η αλήθεια είναι πως μόνη η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν σημαίνει περισσότερα έσοδα στο ταμείο και σίγουρα δεν σημαίνει «χτύπημα» στη φοροδιαφυγή. Το βασικό ζητούμενο είναι η αποκάλυψη της φορολογητέας ύλης.

Μέχρι τώρα, τα μέτρα τα οποία έχουν παρουσιαστεί, όπως το Μητρώο POS, η βούληση διασύνδεσης POS -ταμειακών, η υποχρεωτικότητα του MyDATA, μπορούν να θεωρηθούν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν συνιστούν όμως επανάσταση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Κι αν πράγματι ισχύουν οι εκτιμήσεις για ετήσια απώλεια εσόδων 8-10 δισ. ευρώ, θα είχε ενδιαφέρον οι όποιες ανακοινώσεις γίνουν, όταν γίνουν, να συνοδεύονται από μια εκτίμηση αποτελέσματος στο ταμείο.

Οι αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών σχεδιάζονται με ορίζοντα δημόσιας διαβούλευσης στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2024. Μέχρι τότε, τα σενάρια θα δίνουν και θα παίρνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v