Ερχονται αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών

Νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών προαναγγέλλει ο Κ. Χατζηδάκης. Κομβικό το 2024 για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS ώστε να γίνονται εύκολα οι έλεγχοι. Πρωτοβουλίες για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Ερχονται αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών

Ενα νέο πλαίσιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών σχεδιάζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Ο Κ. Χατζηδάκης εξηγεί ότι θα έρθει στη Βουλή σε δεύτερο χρόνο. Θα προηγηθεί, αμέσως μετά τη ΔΕΘ, η ψήφιση ρυθμίσεων για την ευρύτερη χρήση των ψηφιακών εργαλείων στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές.

Σε ότι αφορά τη φοροδιαφυγή σημειώνει ότι «ναυαρχίδα της προσπάθειάς μας θα είναι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την ΑΑΔΕ για να κάνει τους αντίστοιχους ελέγχους. Εκεί θα ασχοληθώ προσωπικά έτσι ώστε να μην ξεφύγουμε από τα χρονοδιαγράμματα και στους πρώτους μήνες του 2024 να έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση 450.000 επιχειρήσεων. Παράλληλα προχωρούν πρωτοβουλίες για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, για το myDATA και τη γενίκευση αυτών των πρωτοβουλιών. Οι διασταυρώσεις που έγιναν ήδη από την ΑΑΔΕ στη Ζάκυνθο και σε νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές μπορεί να φέρει πολύ σημαντικά έσοδα».

Όπως υποστηρίζει «το 2024 θα είναι κομβικής σημασίας έτος για όλα αυτά. Θα είναι η χρονιά κατά την οποία θα αλλάξουν μια σειρά από σημαντικές παράμετροι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν ένα πλεονέκτημα, ότι δεν είναι ούτε δεξιές ούτε κεντρώες ούτε αριστερές. Δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Αν από τη διασταύρωση προκύπτει ότι κάποιος έκανε φοροδιαφυγή, την έκανε».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες σημειώνει: «Ενα από τα θέματα που μελετάμε είναι η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Αλλά ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι θα μιλήσουμε γι’ αυτό γιατί θέλουμε να δούμε πώς θα έχουμε ένα σύστημα, το οποίο, χωρίς να θίγει την επιχειρηματικότητα και χωρίς να δημιουργεί ζητήματα νομικής φύσεως θα οδηγεί σε πιο δίκαιη φορολόγηση, τέτοια που θα ικανοποιεί και το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v