Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο μοντέλο δημοπρασιών αερίου καθιερώνει ο ΔΕΣΦΑ

Ξεκινούν δημοπρασίες με ορίζοντα 15ετίας για πρόσβαση στη Ρεβυθούσα μέσω δέσμευσης χρονοθυρίδων. Ποια είναι η εκτίμηση του ΔΕΣΦΑ για τη λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης.

Νέο μοντέλο δημοπρασιών αερίου καθιερώνει ο ΔΕΣΦΑ

Νέο μοντέλο δημοπρασιών αερίου εγκαινιάζει ο ΔΕΣΦΑ, με διττό στόχο: και για να διασφαλίσει σταθερό έργο για τη Ρεβυθούσα σε βάθος χρόνου, αλλά και για να δώσει τη δυνατότητα σε εισαγωγείς LNG να μειώσουν το κόστος του καυσίμου.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες ανακοινώθηκε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν δημοπρασίες με ορίζοντα 15ετίας και θα αφορούν από το 2024 έως και το 2038. Κάθε δημοπρασία θα διαρκεί μία εβδομάδα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου και θα αντιστοιχεί σε κάθε ένα έτος. Οι δημοπρασίες θα διαρκέσουν 15 εβδομάδες. Σήμερα η πρόσβαση των χρηστών στη Ρεβυθούσα περιορίζεται στα πέντε χρόνια.

Με την αλλαγή του μοντέλου δίνεται πλέον η δυνατότητα σε μια εταιρεία να υπογράψει μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου, ως και 15ετίας. Όσο πιο μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα ισχύος του συμβολαίου τόσο πιο ανταγωνιστική θα είναι η τιμή αγοραπωλησίας.

Η πρόσβαση στο τέρμιναλ της Ρεβυθούσας γίνεται μέσω δέσμευσης χρονοθυρίδων (slots), ώστε να διευκολύνεται η εκφόρτωση των φορτίων υγροποιημένου αερίου, η προσωρινή αποθήκευσή τους και η αεριοποίησή τους, ώστε να διοχετευθεί στη συνέχεια στο εγχώριο σύστημα. Από το 2021 ξεκίνησαν δημοπρασίες για δέσμευση slots.

Μέχρι και πέρυσι, οι δημοπρασίες που γίνονταν αφορούσαν στην 5ετία 2023-2027. Για το 2024, διατέθηκαν τα 40 από τα 45 διαθέσιμα slots, συνεπώς, απομένουν να διατεθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα μόλις 5 slots. Για το 2025, δόθηκαν 30 από τις 45 χρονοθυρίδες, για το 2026, οι 21 από τις 45 και για το 2027, οι 21 από τις 45.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για τις δημοπρασίες ήταν ο Διαχειριστής να πετύχει υψηλότερες τιμές από τις τιμές έναρξης που καθορίσθηκαν, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στο ταμείο του υπερέσοδα, τα αποκαλούμενα premia. Για το 2022, τα premia που συγκεντρώθηκαν τόσο για τη Ρεβυθούσα όσο και για τις άλλες εισόδους-εξόδους του ελληνικού συστήματος έφθασαν τα 65 εκατ. ευρώ. Αυτά τα υπερέσοδα, σύμφωνα με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των χρηστών του συστήματος. Έτσι, τα 65 εκατ. ευρώ αποφασίστηκε από τη ΡΑΑΕΥ να κατευθυνθούν φέτος στον λογαριασμό ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού, μειώνοντας ισόποσα τις χρεώσεις στο αέριο, που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές ως Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού.

Οι χρονοθυρίδες που θα προσφερθούν από την ερχόμενη Δευτέρα είναι είτε με τη μορφή δέσμης είτε μεμονωμένα, με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ποσότητες φορτίων LNG: 1 TWh (147.000 m3) ή 0,5 TWh (73.000 m3)
  • Προκαθορισμένη Περίοδο Προσωρινής Αποθήκευσης: 13 Ημέρων τη χειμερινή περίοδο (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος) ή 18 Ημερών το υπόλοιπο έτος (Μάρτιος-Νοέμβριος).
  • Δεσμοποιημένη Δυναμικότητα (Αεριοποίηση + Δυναμικότητα Παράδοσης στην Αγία Τριάδα), προκαθορισμένου ύψους, σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ.

Ανά έτος προσφέρονται συνολικά τέσσερις δέσμες slots: Τρεις δέσμες, καθεμία εκ των οποίων περιλαμβάνει 5 φορτία ΥΦΑ ποσότητας 1 TWh, το καθένα και μία δέσμη που περιλαμβάνει 8 φορτία ποσότητας 0,5 TWh το καθένα.

Τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ εκτιμούν ότι οι δημοπρασίες που αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να προκαλέσουν μικρότερο ενδιαφέρον από αυτό του 2022, άποψη την οποία στηρίζουν στις ήπιες καιρικές συνθήκες, αλλά και το γεγονός ότι γειτονικές χώρες έχουν στραφεί σε εναλλακτικές διαδρομές για προμήθεια αερίου, αντί της Ρεβυθούσας.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης, τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ διατυπώνουν την εκτίμηση ότι ο ρόλος του θα είναι συμπληρωματικός και όχι ανταγωνιστικός, γιατί το συγκεκριμένο τέρμιναλ θα εξυπηρετεί εισαγωγές αερίου με προορισμό εκτός συνόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v