Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Data centers: Επενδύσεις 1,2 δισ. δολ. μέχρι το 2028

Ισχυροποιείται το... «χαρτοφυλάκιο» της Ελλάδας σε data center. Εταιρείες προχωρούν σε επενδύσεις που ξεκινούν από μερικά εκατ. ευρώ και φτάνουν σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Data centers: Επενδύσεις 1,2 δισ. δολ. μέχρι το 2028

Κεφάλαια άνω του 1,2 δισ. δολ. σε ορίζοντα πενταετίας αναμένει η Ελλάδα για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, με τις επενδύσεις σε data centers να αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 8,8% ετησίως από σήμερα έως και το 2028.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Ελλάδα εξελίσσεται σε προτιμητέα χώρα για τη χωροθέτηση επενδύσεων σε data centers, καθώς οι  επενδυτές φαίνεται ότι επιλέγου να μετακινούνται από παραδοσιακές -μέχρι σήμερα- αγορές σε νέες, ανερχόμενες, όπως η χώρα μας.

«Οι επενδυτές σε data centers μετακινούνται σε νέες αγορές στόχους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι τιμές στην αγορά του real estate παραμένουν σε λογικά επίπεδα» εξηγεί μελέτη της ResearchAndMarkets, η οποία χαρτογραφεί την αγορά data centers στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες επενδύσεις σε data centers, όπως αυτές των Microsoft, Lamda Hellix, Google, Amazon Web Services, Lancom.

Τα data center θα γίνουν 24 με την συνολική ισχύ τους να διαμορφώνεται σε 139 MW από 34 MW με την Ελλάδα να διεκδικεί επάξια τον τίτλο του hub διακίνησης και αποθήκευσης δεδομένων, διασυνδέοντας την Μέση Ανατολή και τη Αφρική με την Ευρώπη.

Digital Realty

Η Digital Realty υλοποιεί στην Ελλάδα ίσως το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο που αφορά τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

To τρίτο data center της εταιρείας τo Athens 3 είναι πλέον πραγματικότητα ενώ έχει ξεκινήσει η κατασκευή του Athens 4 (ολοκληρώνεται αρχές 2025) δίπλα από το Athens 3. Σε προχωρημένη φάση βρίσκεται και το Athens 5. Κέντρο δεδομένων θα κατασκευάσει επίσης στην Κρήτη, το Heraklion 1, με προοπτική να τεθεί σε λειτουργία μέσα του 2025.

Microsoft

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα σημαντική είναι η επένδυση της Microsoft η οποία ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων. Βάσει των στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί στις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και στις Μελέτες Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) σχεδιάζει τρία data center. Το ένα (το μεγαλύτερο) θα κατασκευαστεί στα Σπάτα και τα άλλα δύο στο Κορωπί, σε απόσταση περίπου 9 -10 χιλ. και όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους, όπως συνηθίζουν να πράττουν οι εταιρείες του μεγέθους της διασφαλίζοντας την αδιάληπτη λειτουργία των υπηρεσιών τους. Η δυναμικότητα του κέντρου δεδομένων στα Σπάτα (σε έκταση ιδιοκτησίας της) θα είναι 19,2 MW, διπλάσια αυτής στο Κορωπί (9,6 MW). Σε προστιθέμενη αξία η επένδυση της Microsoft, έχει αποτιμηθεί 1 δισ. Ευρώ.

Google

Στα μεγάλου μεγέθους έργα στην Ελλάδα ανήκουν και τα τρία κέντρα δεδομένων στην Αττική, των οποίων τη δημιουργία ανακοίνωσε πέρυσι ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος Google. Αυτά θα συνιστούν το cloud region της Google στην Ελλάδα, επιτρέποντας στην εταιρεία να αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρει στους πελάτες της στη χώρα μας.

Με χρονικό ορίζοντα το 2030, ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος έχει τοποθετήσει το αποτύπωμα της επένδυσής του σε 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 19.400 θέσεις εργασίας.

Αmazon

Επενδύσεις στην αγορά των κέντρων δεδομένων προχωρά και η Αmazon Web Services (AWS), με τις εκτιμήσεις να τις τοποθετούν στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αποτελεί την πρώτη επέκταση της υποδομής «Local Zone» εκτός των ΗΠΑ και η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 11 χώρες της Ευρώπης που προτιμήθηκε από τον πολυεθνικό κολοσσό.

Οι τοπικές ζώνες αποτελούν στην ουσία υποδομές cloud και μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα.

Η επιλογή της Ελλάδας από την αμερικανική πολυεθνική έρχεται μετά από δύο χρόνια συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση που έδωσε τους πρώτους καρπούς στις αρχές του 2020 με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και έμφαση στη στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας και συνεχίστηκε φέτος με νέο μνημόνιο συνεργασίας το καλοκαίρι το οποίο μάλιστα προβλέπει και τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου διαστήματος (regional space hub).

Lancom

Η ελληνική εταιρεία Lancom έχοντας επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα και με τζίρο πάνω από 3 εκατ. ευρώ ξεκινά νέα επένδυση στην Κρήτη για τη δημιουργία ενός ακόμα data center το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει διαβαλκανική πύλη, όπως έχει εξελιχθεί αυτό της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα υποσχέθηκε και νέες επενδύσεις,  αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και νέων data centers.

Cloudrock

Μία ακόμα επένδυση  είναι και αυτή της Cloudrock, η οποία ιδρύθηκε το 2019 και έχει ήδη υλοποιήσει επένδυση 1 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση ιδιόκτητου data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Πρόκειται για μία εταιρεία 100% ελληνικών συμφερόντων, που όπως ανακοίνωσε, σχεδιάζει επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ εντός της πενταετίας. Η Cloudrock προσφέρει καινοτόμες και «έξυπνες» εφαρμογές που αξιοποιούν τεχνολογίες όπως το Internet of Things (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Στόχος της Cloudrock είναι να προσελκύσει στην Ελλάδα ΙΤ υποδομές που σήμερα φιλοξενούνται στο εξωτερικό, αλλά και ξένες εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα. «Ο στόχος μας στην Cloudrock είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες και λύσεις που αξιοποιούν τα δεδομένα των επιχειρήσεων. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να είμαστε ο “έξυπνος” συνεργάτης για τους πελάτες μας», είχε δηλώσει ο Βασίλης Καραβασίλης, διευθύνων σύμβουλος της Cloudrock.

Sparkle

Τέσσερα data centers διατηρεί στην Ελλάδα η Sparkle, ο διεθνής βραχίονας σε υπηρεσίες multi cloud της Telecom Italia. Παρόλο που η στρατηγική του ιταλικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στα δίκτυα, η παρουσία της Sparkle στην Ελλάδα αριθμεί πολλά χρόνια και ένα σημαντικό πελατολόγιο.

Στην αγορά data centers δραστηριοποιούνται και άλλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks, ενώ συνεχώς ανακοινώνονται νέες μικρότερες επενδύσεις από 3 έως 15 εκατ. ευρώ.

Hellas Sat

Με μία επένδυση 8 έως 10 εκατ. ευρώ η Hellas Sat, θα επεκτείνει την δραστηριότητά της στην αγορά των Data Centers . Οι εγκαταστάσεις Data Centers της Hellas Sat, με την νέα επένδυση στην περιοχή του Κορωπίου θα επεκταθούν κατά 1.200 τ.μ. (300 racks). Με την αρχή να έχει γίνει από την Κύπρο, όπου φτιάχτηκε το πρώτο για το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο NBC ως business continuity center, σήμερα οι εγκαταστάσεις Data Centers της Hellas Sat, έχουν έκταση περί τα 1.000 τ.μ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ηγεσία του Hellas Sat, εκτίμησε ότι σύντομα τα έσοδα από υπηρεσίες hosting servers και data centers θα πλησιάζουν τα έσοδα που δημιουργούνται από τη χωρητικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v