ΕΕ: Πώς επηρέασαν τη γεωργία τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Θερμές και ξηρές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με πλεόνασμα βροχοπτώσεων σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, όπως στην Ελλάδα, φέτος το καλοκαίρι, συνέχισαν να δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των γεωργών. Παραμένουν στα ύψη οι τιμές τροφίμων. Έκθεση Κομισιόν.

ΕΕ: Πώς επηρέασαν τη γεωργία τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η έκθεση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών αγορών της ΕΕ το φθινόπωρο του 2023, την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει τις τελευταίες τάσεις και προοπτικές για τις γεωργικές αγορές, καθώς ο πληθωρισμός τροφίμων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οπως αναφέρει οι θερμές και ξηρές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με το πλεόνασμα βροχοπτώσεων σε διάφορα μέρη της Ευρώπης φέτος το καλοκαίρι συνέχισαν να δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των γεωργών.

Επηρεάστηκαν αρνητικά οι αποδόσεις διαφόρων αροτραίων και εξειδικευμένων καλλιεργειών, καθυστέρησαν οι συγκομιδές, αναπτύχθηκαν επιβλαβείς οργανισμοί και ασθένειες, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η ποιότητα ορισμένων προϊόντων.

Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξαν ενδείξεις θετικών προοπτικών της αγοράς για τον γεωργικό τομέα της ΕΕ.

Το κόστος εισροών, όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές, συνέχισε να μειώνεται.

Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανέκτησαν μέρος της ανταγωνιστικότητας τους, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ΕΕ ως κορυφαίου εξαγωγέα παγκοσμίως.

Ωστόσο το κόστος για την παραγωγή παραμένει ακριβό και ο πληθωρισμός τροφίμων διατηρείται στα ύψη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v