Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚτΠ: Προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμών για το Youth Pass

Στόχος να ανοίξει η πλατφόρμα για τα 150 ευρώ στους νέους στις 9 Νοεμβρίου. Μια απευθείας ανάθεση και τέσσερις διαγωνισμοί.

ΚτΠ: Προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμών για το Youth Pass

Τρέχει να προλάβει η Κοινωνία της Πληροφορίας τις ημερομηνίες που έχουν προβλεφθεί στην Κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία στις 9 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις για το Youth Pass, που στόχο έχει την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε 200.000 νέων 18 και 19 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε μια απευθείας ανάθεση και σε τέσσερις  διαγωνισμούς με στόχο να υλοποιηθεί το Youth Pass που οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Αντικείμενο του έργου «YOUTH PASS» αποτελεί η παροχή οικονομικής διευκόλυνσης, από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Η εν λόγω οικονομική διευκόλυνση ορίζεται στο ποσό των 150 ευρώ και παρέχεται από το έτος 2023.

Δικαιούχοι της οικονομικής διευκόλυνσης είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους, ενώ δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο και πέρα έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους.

Η οικονομική διευκόλυνση πιστώνεται στον δικαιούχο, από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (ΚτΠ Μ.Α.Ε.) μέσω ειδικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της  Δημόσιας Διοίκησης που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Ο δικαιούχος του Προγράμματος αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του – διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή του συστήματος και αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Κατά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος θα πρέπει να καταχωρήσει στα κατάλληλα πεδία που εμφανίζονται από το σύστημα τα στοιχεία επικοινωνίας του και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής του στο Πρόγραμμα, διαβιβάζονται αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό του Προγράμματος, στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα/οργανισμούς τα στοιχεία του δικαιούχου και, ιδίως, το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του δικαιούχου παραμένει ενεργοποιημένη για δύο έτη από τον επόμενο μήνα της έκδοσής της, μετά την πάροδο των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα/οργανισμοί υποχρεούνται άμεσα να την απενεργοποιήσουν.

Η διαδικασία αίτησης για έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας θα πρέπει να μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) από πιστοποιημένο υπάλληλο. Ο υπάλληλος του Κ.Ε.Π. εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή κατόπιν αυθεντικοποίησής του με χρήση των «Κωδικών Δημόσιας Διοίκησης» της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  και συμπληρώνει στα πεδία του συστήματος:

(α) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φυσικού προσώπου,

(β) τα στοιχεία επικοινωνίας του φυσικού προσώπου, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και

(γ) το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Τα έργα

Στην προκήρυξη τεσσάρων  σημαντικών έργων προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας στο πλαίσιο υλοποίησης του συνολικού Προγράμματος Youth Pass. Πρόκειται για τα έργα:

  • Υπηρεσίες γραφείου υποστήριξης δικαιούχων (Help-Desk) για το Πρόγραμμα Youth Pass
  • Σχεδιασμός Υλοποίηση και Λειτουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Προγράμματος «Υποστηρικτικά μέτρα των νέων 18 και 19 ετών» Youth Pass χρηματοδοτούμενο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Αντικείμενο της σύμβασης είναι ο σχεδιασμός και ανάπτυξη του Συστήματος που θα υποστηρίξει την χορήγηση της οικονομικής διευκόλυνσης ύψους 150 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό σε νέους 18 και 19 ετών. Το σύστημα που θα υλοποιηθεί, θα καλύπτει ενδεικτικά τα ακόλουθα: Μέσω του συστήματος οι δικαιούχοι θα υποβάλουν αίτηση από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ενώ οι ενισχύσεις θα έχουν καταβληθεί μέχρι την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023. Σημειώνεται ότι το Youth Pass αποτελεί μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των νέων. Συνεπώς, από το 2024 και εφεξής η ειδική εφαρμογή θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους. Η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μια φορά ετησίως μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους.
  • Υπηρεσίες δημοσιότητας στο πλαίσιο του Youth Pass.
  • Υπηρεσίες υλοποίησης και υποστήριξης της παραγωγικής λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας αυτοματοποιημένων ερωτοαπαντήσεων για την υποβοήθηση της επικοινωνίας των πολιτών για τις ανάγκες του Προγράμματος  Youth Pass

Είχε προηγηθεί από την ΚτΠ η απευθείας Ανάθεση, για το έργο: «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης για την εξειδίκευση του έργου «Υποστηρικτικά μέτρα των νέων ηλικίας 18 και 19 ετών»(“Youth Pass”)», στον Οικονομικό Φορέα ΙΝΙΤΙΑ Α.Ε.

Αντικείμενο του έργου, αποτελεί η Τεχνική Υποστήριξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. για την εξειδίκευση των έργων παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών του Προγράμματος «Υποστηρικτικά μέτρα των νέων ηλικίας δεκαοκτώ και δεκαεννέα ετών»(“Youth Pass”)».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v