Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντάξεις δικαστικών-φοροέσοδα κρίνουν το «δώρο Χριστουγέννων»

Κυβερνητική απόφαση να μη δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους δικαστικούς καθώς το κόστος φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Ποια είναι τα περιθώρια για στοχευμένα μέτρα στήριξης σε ευάλωτους.

Συντάξεις δικαστικών-φοροέσοδα κρίνουν το «δώρο Χριστουγέννων»

Η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού στο εννιάμηνο ανοίγει τον δρόμο για νέα, στοχευμένα, προσωρινού χαρακτήρα μέτρα στήριξης στο τέλος του έτους. Οριστικές αποφάσεις όμως δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν αφενός θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία των εσόδων και τον Οκτώβριο και αφετέρου, θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τη μερική συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τις μνημονιακές περικοπές στις αποδοχές των συνταξιούχων δικαστικών.

Ενδεχόμενη καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους δικαστικούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, με τη δαπάνη να αγγίζει ακόμα και το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εννιάμηνο έδειξαν υπέρβαση φορολογικών εσόδων κατά 3,1 δισ. ευρώ, οδηγώντας το πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στα 6 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως συμβατή με τον αναθεωρημένο στόχο για πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης 1,1% του ΑΕΠ ή 2,560 δισ. ευρώ.

Στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεν λείπουν οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να αγγίξει ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ στο κλείσιμο του έτους, με ορισμένες πηγές μάλιστα να βλέπουν περιθώριο έκτακτων μέτρων της τάξεως των 200-400 εκατ. ευρώ, μετά και τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού (σ.σ θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να στηρίξω όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη είχε δηλώσει ο Κ. Μητσοτάκης). Διαμορφώνεται έτσι το πλαίσιο για ένα «δώρο Χριστουγέννων» σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις, αναδεικνύοντας αφενός την ανάγκη ύπαρξης ασφαλέστερων στοιχείων για την εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος και αφετέρου, την παράμετρο των εκκρεμοτήτων λήψης αποφάσεων σχετικά με τον χειρισμό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των δικαστικών.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέρες μετά την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η καταβολή αναδρομικών, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν με νόμο διορθωτικές παρεμβάσεις στις εφεξής αποδοχές των συνταξιούχων δικαστικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή αναδρομικών για τους συνταξιούχους δικαστικούς θα σήμαινε δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 40-50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και εφόσον μιλάμε για αναδρομικές διεκδικήσεις δεκαετίας, ο λογαριασμός θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο στους κόλπους του ΥΠΕΘΟ πως τέτοια περιθώρια δεν υπάρχουν. Χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις, αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις στις εφεξής αποδοχές των συνταξιούχων δικαστικών, χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέρειες επί του παρόντος.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να αποκαλυφθούν στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όταν θα συζητηθούν οι υπό διαμόρφωση διατάξεις νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να διεκδικήσουν με αιτήσεις-καρμπόν την αναδρομική επιστροφή των συντάξεών τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, μετά τη δικαίωση τριών δικαστών που είχαν προσφύγει στις αρχές του 2021 στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ζητώντας την υλοποίηση της απόφασης του Μισθοδικείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v