Μητσοτάκης: Με όχημα την οικονομία απαντά στις χαμηλές κυβερνητικές πτήσεις

Προτάσσει τους θετικούς οικονομικούς δείκτες κατά τις 100 πρώτες μέρες της δεύτερης θητείας του. Ο τουρισμός, η επενδυτική βαθμίδα και τα μόνιμα μέτρα. Το στοίχημα των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Μητσοτάκης: Με όχημα την οικονομία απαντά στις χαμηλές κυβερνητικές πτήσεις

Τον απολογισμό των πρώτων 100 δύσκολων ημερών της κυβέρνησής του, που -όπως είπε χαρακτηριστικά- του φάνηκαν για 1.000, επιχείρησε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την έντονη πίεση που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα, λόγω των καταστροφικών συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα και συμφώνησε με την ανάγκη «να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Πάντως, με αιχμή του δόρατος την οικονομία, θέλησε να αναδείξει το ποτήρι «μισογεμάτο», καθώς δεν ήταν όλα «μαύρα» το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ανέφερε ενδεικτικά τη συνολική πορεία της οικονομίας, την πορεία του τουρισμού και την «περιβόητη αναβάθμιση για την οποία τόσα χρόνια μιλούσαμε», που όμως σκεπάστηκαν «από τα γεγονότα της στιγμής».

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε εκ νέου ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η μέση ελληνική οικογένεια είναι αυτό της ακρίβειας. «Δικαιολογημένα αυτό εμφανίζεται και στις μετρήσεις, αλλά αρκεί μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ για να καταλάβει κανείς ότι τα πράγματα είναι δύσκολα», σημείωσε. Ο πολίτης, τόνισε γλαφυρά, «βλέπει αυτή τη στιγμή τον ελέφαντα στο δωμάτιο και ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ακρίβεια», ωστόσο επισήμανε  ότι το αποτύπωμα της ανάπτυξης είναι σημαντικό για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

«Εξακολουθώ να πιστεύω, παρά τις μεγάλες αυξήσεις, ότι πλησιάζουμε πια στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου της μεγάλης ακρίβειας. Το δείχνουν και τα στοιχεία του πληθωρισμού, τα οποία αποκλιμακώνονται, όμως τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, θα το επαναλάβω», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε δε σε μια σειρά μέτρων που ανακουφίζουν τους πολίτες, όπως το Market Pass (που ολοκληρώνεται), η έκτακτη στήριξη την οποία θα λάβει ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων τα Χριστούγεννα, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων από 1/1/24.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων στήριξης των πιο ευάλωτων, αν και είναι προφανές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, δεδομένης και της ανάγκης να διατεθεί υψηλό κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη Θεσσαλία και όχι μόνο εκεί.

«Υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι πραγματικά τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού, ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας, που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα και καμία άλλη δυνατότητα στήριξης, να μπορέσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του Προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου, για να δω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω να τους βοηθήσουμε», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προσωπικά διαπραγματεύτηκα»

Σε αμιγώς πολιτικές παραμέτρους, ο πρωθυπουργός εστίασε σε δύο σημεία, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες για τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους, έθεσε ως στόχο τη νίκη των γαλάζιων υποψηφίων και στις 13 Περιφέρειες καθώς και στους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

Ειδικά για τους υποψήφιους περιφερειάρχες, τόνισε τη σημασία της πολιτικής στήριξης λέγοντας ότι «έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, υποστηρικτικό, στις κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης. Έχουν να διαχειριστούν παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο προσωπικά διαπραγματεύτηκα προς όφελος της χώρας». Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε, ως κυβέρνηση, ότι μπορούμε να έχουμε ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να συνεννοηθούμε και οι οποίοι συμμερίζονται το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τη γενικότερη φιλοσοφία της για το πώς πρέπει να ασκείται η διοίκηση σε όλα τα επίπεδα».

Αναφέρθηκε προσωπικά στις υποψηφιότητες των Νίκου Χαρδαλιά, Δημήτρη Πτωχού, Αλκιβιάδη Στεφανή και Κώστα Αγοραστού, ο οποίος «ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός περιφερειάρχης. Βεβαίως, όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη συμφορά (στη Θεσσαλία), είναι λογικό να αναζητηθούν ευθύνες, πολιτικές αλλά και από τη Δικαιοσύνη».

Αντίθετα, αποδοκίμασε τη συμπεριφορά του Αχιλλέα Μπέου, τον οποίο -επανέλαβε- δεν στηρίζει η ΝΔ.

Όσον αφορά τον τρόπο που πολιτεύεται ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον «έσφαξε με το βαμβάκι»: «Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει -και δεν νομίζω ότι είμαι ο μόνος που το λέει- ουσιαστικό, τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Αλλά να του δώσω χρόνο, είναι νέος ακόμα. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική αντιπαράθεση, γιατί μέχρι στιγμής ειλικρινά δυσκολεύομαι. Διότι δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό, πρέπει να έχω πολιτική επιχειρηματολογία».

Χαρακτήρισε πρόβλημα το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής, ωστόσο ως μείζον ζήτημα υπογράμμισε το ότι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υπαρχηγούς τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη. «Εκεί υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, αν τελικά αυτό το οποίο παρουσιάζεται ως νέο δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα βιτρίνα, η οποία ανακυκλώνει τα πιο παλιά, τα πιο φθαρμένα υλικά, τα οποία καταδικάστηκαν με εκκωφαντικό τρόπο στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου», είπε και συνέχισε: «Πέραν της εικόνας, αν σκαλίσει κανείς λίγο πιο βαθιά, βλέπει τα πιο προβληματικά πρόσωπα, τον κ. Παππά του 13-0, τον κ.  Πολάκη, δεν χρειάζεται νομίζω να πω πολλά εγώ, οι πολίτες έχουν σχηματίσει την άποψή τους. Αυτοί φαίνεται να κάνουν κουμάντο αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει προς κάτι καινούργιο, μοντέρνο,  δεν υπηρετείται με τέτοιες επιλογές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v