Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ναυαγούν τα σχέδια για αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης αερίου

Παζάρι μεταξύ Ταμείου και υπ. Ενέργειας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ολοκληρωθούν με την επιστροφή στο δημόσιο της κυριότητας επί του project της υπόγειας αποθήκης. Στις καλένδες η αξιοποίηση.

Ναυαγούν τα σχέδια για αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης αερίου

Ταφόπλακα φαίνεται να μπαίνει σε ένα ζωτικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο το έργο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η πολιτεία δεν εμφανίζεται θερμή για την αξιοποίηση του.

Οι συζητήσεις μεταξύ Ταμείου και υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ολοκληρωθούν με την επιστροφή στο δημόσιο της κυριότητας επί του project της υπόγειας αποθήκης.

Το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι αποσκοπεί στο ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων με ενεργειακά assets που έχει στο χαρτοφυλάκιο του. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε επίσημα τη ματαίωση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς διαιωνιζόταν η αναστολή της, χωρίς ορατή δυνατότητα νέων κινήσεων, ειδικά μετά την επιστροφή από τον Άρειο Πάγο της δικαστικής διαμάχης με την ELFE ξανά στο Εφετείο.

Ωστόσο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ, με τις σκέψεις και αποφάσεις για την αξιοποίηση της να παραπέμπονται σε μεθύστερο χρόνο, όταν το επιτρέψουν οι γενικότερες συνθήκες.

Τώρα, η επόμενη κίνηση του ΤΑΙΠΕΔ αφορά στην υπόγεια αποθήκη, που συνιστά επί της ουσίας επενδυτική πρόταση και όχι χειροπιαστό έργο. Ο διαγωνισμός που προκήρυξε το Ταμείο και κηρύχθηκε εν τέλει άγονος είχε να κάνει με πρόσκληση επενδυτών να αναλάβουν να μετατρέψουν το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας σε αποθήκη για φυσικό αέριο.

Άδεια εκμετάλλευσης αυτού του κοιτάσματος έχει δοθεί στην Energean Oil & Gas από το 2012, με συνεχείς παρατάσεις από τρεις κυβερνήσεις και έξι διαφορετικούς υπουργούς Ενέργειας. Η υφιστάμενη άδεια λήγει τον επόμενο μήνα και οι πληροφορίες λένε ότι αναμένεται και νέα παράταση, η 9η κατά σειρά, εκτός απροόπτου φυσικά.

Το αντίθετο θα σήμαινε ότι το δημόσιο θα αναλάβει ιδίοις εξόδοις το κόστος της συντήρησης του κοιτάσματος, συν την ασφάλεια του. Αυτό ακριβώς απέφευγε τόσα χρόνια το δημόσιο, δίνοντας την εκμετάλλευση στην Energean για ένα «στεγνό» κοίτασμα.

Πηγή που μίλησε στο Euro2day.gr εξέφρασε την άποψη ότι η συζητούμενη επιστροφή της υπόγειας αποθήκης στην κυριότητα του ΥΠΕΝ «δεν δίνει σήμα για αξιοποίηση». Άποψη που «κουμπώνει» εν πολλοίς με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να απαλλαγεί από το συγκεκριμένο asset, προφανώς, για να δοθεί η δυνατότητα στην πολιτεία να αποφασίσει με την ησυχία της τι θέλει να κάνει με αυτό. Δεν αποκλείεται, έλεγαν άλλες πηγές, να υπάρχουν σκέψεις εκμετάλλευσης από τη Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ), φορέας που ανήκει στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ.

Ένα ακόμη στοιχείο φαίνεται να βαραίνει στην απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. Η απένταξη, το καλοκαίρι, της υπόγειας αποθήκης από την προκαταρκτική λίστα των PCI Υδρογόνου της Κομισιόν. Έκλεισε, δηλαδή, άλλη μία πόρτα αξιοποίησης της αποθήκης ως υποδομής, που μπορεί να υποδεχθεί υδρογόνο σε δεύτερη φάση.

Με αυτά τα δεδομένα, η χώρα χάνει την ευκαιρία να αποκτήσει αποθηκευτικούς χώρους για φυσικό αέριο, με την ενεργειακή κρίση να «ακονίζει τα δόντια της» γι’ άλλους λόγους αυτή τη φορά. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει αποθήκες φυσικού αερίου, όταν θα μπορούσε να έχει καλύψει αυτό το κενό πολλά χρόνια πριν και με μικρότερο κόστος συγκριτικά με αυτό που προέκυψε εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v