Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αθήνα στους top 5 προορισμούς της ΝΑ Ευρώπης για τις startups

Ανεβάζει ταχύτητα το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με την πρωτεύουσα της χώρας να είναι πλέον στις πέντε κορυφαίες επιλογές στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Αθήνα στους top 5 προορισμούς της ΝΑ Ευρώπης για τις startups

Στην πέμπτη θέση στα πιο ισχυρά οικοσυστήματα για νεοφυείς επιχειρήσεις στη ΝΑ Ευρώπη «σκαρφάλωσε» η Αθήνα, μετά τη Βαρκελώνη (στην πρώτη θέση), τη Μαδρίτη (στη δεύτερη), τη Λισαβόνα (στην τρίτη θέση) και το Μιλάνο (στην τέταρτη θέση).

Αυτό καταγράφει το Startup Ecosystem Report 2023 του StartupBlink, που αξιολόγησε τις πόλεις της ΝΑ Ευρώπης με βάση τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που διαθέτουν και το πόσο φιλόξενες είναι σε επενδύσεις νεοφυών επιχειρήσεων. Η ανάλυση διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και συγκεκριμένα:

  •  υψηλού επιπέδου αγγλόφωνο εργατικό δυναμικό,
  • πολλά υποσχόμενο τομέα πληροφορικής,
  • εγγύτητα με τις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, υποστηρίζοντας το προφίλ ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας
  • έχει προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της Digital Nomad Visa
  • ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας που, όπως επισημαίνεται από τους αναλυτές, στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον.

«Τα startup οικοσύστημα της χώρας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και με τις κατάλληλες κρατικές πρωτοβουλίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας ώριμος περιφερειακός κόμβος για τις startups», αναφέρουν οι αναλυτές.

Όλα τα παραπάνω έφεραν την Αθήνα στην πέμπτη θέση των κορυφαίων προορισμών για επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες στη ΝΑ Ευρώπη. Πάντως αναφέρεται ότι η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να διατηρήσει το υφιστάμενο ταλέντο και να ενισχύσει την επιχειρηματική νοοτροπία μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Παρά τα άλματα που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, για ακόμα μια φορά αναφέρεται ότι «τροχοπέδη» αποτελεί η γραφειοκρατία, την οποία μάλιστα οι συντάκτες της ανάλυσης την αποκαλούν «βαριά γραφειοκρατία».

«Όσον αφορά τη γραφειοκρατία, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τη θετική στάση προς τις ξένες επενδύσεις και να κάνει τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη. Οι ‘έξυπνες’ μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα προκαλούσαν επίσης θετική δημοσιότητα, δημιουργώντας πραγματικό αντίκτυπο στο αφήγημα των τοπικών οικοσυστημάτων startup», σχολιάζει το Startup Ecosystem Report 2023.

Σύμφωνα με την ανάλυση, χαμηλότερες θέσεις από την ελληνική πρωτεύουσα καταλαμβάνουν το πορτογαλικό Πόρτο στην έκτη θέση και το Βελιγράδι στην έβδομη, ενώ η Ρώμη βρίσκεται στην όγδοη θέση της ίδιας λίστας. Η Βαλένθια στην Ισπανία και το Ζάγκρεμπ στην Κροατία είναι οι δύο πόλεις που συμπληρώνουν την κορυφαία δεκάδα για το 2023.

Είχε προηγηθεί στις αρχές του 2023 η αξιολόγηση «Business Score» του StartupBlink, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είχε καταφέρει να πλασαριστεί ανάμεσα στα πιο φιλικά για startups οικοσυστήματα του πλανήτη, για το 2022, κατακτώντας την 38η θέση της λίστας με τις 100 πιο startup-friendly χώρες παγκοσμίως.

Οι χώρες που περιλαμβάνονταν σε αυτήν τη λίστα προσέφεραν στους επίδοξους επιχειρηματίες καλύτερες υποδομές και επιχειρηματικές συνθήκες για τη λειτουργία μιας startup.

Για το 2022, οι πιο φιλικές χώρες στον κόσμο για τις startups είναι η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία. Η Ευρώπη συνολικά πρωτοστατεί στη λίστα με τις 100 πιο «startup-friendly» χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v