Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΝ: Τα βήματα για κλιματική ουδετερότητα στην Ελλάδα

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα θέματα που αφορούν στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις στην ΕΕ, σε συνέχεια της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας», δήλωσε ο υφ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαράς.

ΥΠΕΝ: Τα βήματα για κλιματική ουδετερότητα στην Ελλάδα

Στην εκδήλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις ως το 2030», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 2023, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας διατύπωσαν τη δέσμευσή τους να αναδείξουν και να υποστηρίξουν την προσπάθεια όλων των ελληνικών πόλεων για επιτάχυνση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

Ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νικόλαος Ταγαράς, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη σημασία των άμεσων πρωτοβουλιών που λαμβάνονται, στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης από τις ελληνικές πόλεις. «Ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα θέματα που αφορούν στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέχεια της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, που έχει θέσει ως βασικότερη παράμετρο την κλιματική ουδετερότητα. Και να τιμήσουμε, παράλληλα, τις έξι ελληνικές πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, την Κοζάνη, τα Τρίκαλα, που ανήκουν σε αυτές και εντάσσονται στην ευρωπαϊκή αποστολή. Είμαστε σε πορεία συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο στόχος είναι κοινός, το στοίχημα είναι εθνικό και εκτιμώ ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να το πετύχουμε για να αλλάξουμε την πατρίδα μας και να δώσουμε προοπτική».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας που έχουν στόχο να ενισχύσουν την προσπάθεια για κλιματικά ουδέτερες πόλεις: «Εργαζόμαστε πάνω στους στόχους, στα μέτρα και στις πολιτικές που θα συμπεριλάβουμε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, έτσι ώστε να καταφέρουμε το 2050 να οδηγήσουμε τη χώρα μας σε μια κλιματικά ουδέτερη κατάσταση. Ως Πολιτεία υλοποιούμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν τη βούλησή μας να πετύχουμε τον εθνικό στόχο. Παράλληλα, είμαστε δίπλα στον κάθε Δήμο, για να βοηθήσουμε με τεχνογνωσία -και με όποιον άλλον τρόπο χρειάζεται, ώστε να επιτευχθεί αυτό το σχέδιο που μπορεί να ακούγεται οραματικό, αλλά όταν το θέλουμε, όταν έχουμε πείσμα και το πιστεύουμε -και οι περισσότεροι δήμαρχοι, ήδη, το έχουν βάλει με σαφήνεια στην ατζέντα τους- μπορούμε να το κάνουμε πράξη σε εθνικό επίπεδο».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, τόνισε από την πλευρά του: «Το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα ο τομέας Μακεδονίας - Θράκης συμμετέχει στην υλοποίηση του σχεδίου των πόλεων, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξή τους και την κλιματική ουδετερότητα, ως ένα κομμάτι του συνολικού σχεδίου για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Είναι πολύ επίκαιρο το ζήτημα και καλοδεχόμαστε τους πιο επιδραστικούς εκπροσώπους της πολιτικής και επιστημονικής ζωής της χώρας σε αυτήν την εκδήλωση, ούτως ώστε να αναδείξουμε τις καλές πρακτικές, τις τελευταίες τάσεις, αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στις πόλεις μας να διαμορφώσουν ένα περισσότερο βιώσιμο και λειτουργικό περιβάλλον για τους κατοίκους τους».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με χαιρετισμούς και παρεμβάσεις τους, που αφορούσαν στις πολιτικές για το κλίμα και την κυκλική οικονομία, ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης, ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Ηλίας Περτζινίδης, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Κούπκας και ο Πολεοδόμος Μηχανικός Msc, υπ.Διδ ΕΜΠ, European Climate Pact Ambassador, κ. Πάνος Βουλέλλης.

Τονίζοντας τα στάδια προετοιμασίας της στρατηγικής τους και τη σημασία συνεργασίας τους με την Πολιτεία, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λάζαρος Μαλούτας, ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα των ελληνικών πόλεων που εντάσσονται στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 από και προς τον πολίτη».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έλαβαν τιμητικές βραβεύσεις ο κ. Χρύσσης Νικολαΐδης και η κυρία Μαρία Βασιλάκου, μέλη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποστολή των Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων.

Η εκδήλωση με θέμα «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030» διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου: «Σχέδιο δράσεων επικοινωνίας του ΥΠΕΝ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v