Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμβουλο για τεχνητή νοημοσύνη προσλαμβάνει η ΓΓΤΤ

Την στιγμή που όλα αλλάζουν στο δημόσιο με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων προσλαμβάνει νομικό σύμβουλο για ρυθμιστικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ερχεται chatbot στο gov.gr.

Σύμβουλο για τεχνητή νοημοσύνη προσλαμβάνει η ΓΓΤΤ

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο εξαπλώνεται διαρκώς με τελευταία επιτεύγματα την περίπτωση της πυροπροστασίας που τίθεται σε εφαρμογή από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτικής Προστασίας και  τις νέες εφαρμογές του gov.gr.

Η αυξημένη χρήση αλλά και οι σημαντικές υποχρεώσεις της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων η οποία παρακολουθεί συστηματικά τις τεχνολογικές, νομοθετικές, κανονιστικές εξελίξεις στον τομέα του Διαδικτύου και των αναδυόμενων τεχνολογιών οι οποίες αλλάζουν διαρκώς οδήγησαν της ΓΓ να προσλάβει ανεξάρτητο νομικό σύμβουλο.

Στο πλαίσιο αυτό η ΚτΠ προχώρησε στην απευθείας Ανάθεση, για το έργο: «Παροχή υπηρεσιών νομικής υποστήριξης σε ζητήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και αναδυόμενων τεχνολογιών αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων», χρηματοδοτούμενο από το ειδικό αποθεματικό της Ε.Ε.Τ.Τ, στον Οικονομικό Φορέα: «Καρκατζούνης και Συνεργάτες Δικηγορικό Γραφείο»

Αντικείμενο

Αντικείμενο του Έργου είναι η παροχή υπηρεσιών νομικής υποστήριξης από εξωτερικό σύμβουλο σε θέματα που αφορούν σε ορισμένα ζητήματα νέων τεχνολογιών αρμοδιότητας της ΓΓΤΤ.

Ειδικότερα, οι υπό ανάθεση υπηρεσίες περιλαμβάνουν τη νομική υποστήριξη σε ζητήματα που αφορούν ρυθμιστικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Τεχνολογιών Διαδικτύου και του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Στο πλαίσιο της παροχής των υπηρεσιών, ο οικονομικός φορέας θα βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΤΤ και θα προχωράει στη μελέτη νομικών θεμάτων, την παροχή απαντήσεων και τη σύνταξη γνωμοδοτήσεων επί της νομοθεσίας που αφορά τις ως άνω αρμοδιότητες της ΓΓΤΤ. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται προς τη Διεύθυνση Τεχνολογικού Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων, καθώς και στον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ανάλογα με τη φύση των ζητημάτων που χρήζουν εξέτασης.

Σκοπιμότητα

Η ΓΓΤΤ υλοποιεί μία σειρά από δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προώθηση νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων και την εναρμόνιση του εθνικού κανονιστικού πλαισίου των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου, με το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή της σε διαδικασίες και πρωτοβουλίες, νομικής και τεχνικής φύσεως, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικά, η ΓΓΤΤ έχει αναλάβει την παρακολούθηση ενός σημαντικού τμήματος της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σύμβασης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παράλληλα, παρακολουθεί συστηματικά τις τεχνολογικές, νομοθετικές, κανονιστικές εξελίξεις στον τομέα του Διαδικτύου και των αναδυόμενων τεχνολογιών.

Εξαιτίας του αυξημένου όγκου εξειδικευμένων και σύνθετων πληροφοριών σχετικά με τα ως άνω αντικείμενα, την πληθώρα ρυθμιστικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και την υψηλή σημασία των ζητημάτων που εγείρονται από τις αναδυόμενες τεχνολογίες για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το Κράτος, κρίνεται σκόπιμη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου για την παροχή υπηρεσιών νομικής υποστήριξης σε θέματα που αφορούν σε ορισμένα ζητήματα νέων τεχνολογιών αρμοδιότητας της ΓΓΤΤ.

Ειδικότερα, οι υπό ανάθεση υπηρεσίες περιλαμβάνουν τη νομική υποστήριξη σε ζητήματα που αφορούν ρυθμιστικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Τεχνολογιών Διαδικτύου και του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Στο πλαίσιο της παροχής των υπηρεσιών, ο οικονομικός φορέας θα βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΤΤ και θα προχωράει στη μελέτη νομικών θεμάτων, την παροχή απαντήσεων και τη σύνταξη γνωμοδοτήσεων επί της νομοθεσίας που αφορά τις ως άνω αρμοδιότητες της ΓΓΤΤ.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται προς τη Διεύθυνση Τεχνολογικού Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων, καθώς και στον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ανάλογα με τη φύση των ζητημάτων που χρήζουν εξέτασης. Οι εν λόγω υπηρεσίες θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να επιτύχει τον επιχειρησιακό της στόχο για την αρτιότερη παρακολούθηση του κανονιστικού πλαισίου που σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο, καθώς και την εξέταση της ανάγκης λήψης συμπληρωματικών νομοθετικών ή/και κανονιστικών μέτρων

Ο Βοηθός τεχνητής νοημοσύνης στο gov.gr

Σε 20 ημέρες θα παρουσιαστεί η νέα γενιά του gov.gr με τον βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης ο οποίος θα βοηθάει τους πολίτες που δυσκολεύονται στις αναζητήσεις τους  στο Gov.gr.

«Βασιζόμενο στην πρώτη υλοποίηση κυβερνητικού ΑΙ, το chatbot του gov.gr θα απαντάει με μια φυσική γλώσσα σε ότι χρειάζεται ο πολίτης για τη σχέση του με το ελληνικό Δημόσιο» ανέφερε από το βήμα του 27ου συνεδρίου του Economist, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δ. Παπαστεργίου.

Ο ψηφιακός βοηθός στον οποίο έχουν προστεθεί περίπου 35 νέες υπηρεσίες και βρίσκεται σε διαδικασία πιλοτικής εφαρμογής, έχει στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, 24 ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα, καθοδηγώντας τους πολίτες, που είτε πληκτρολογούν, είτε εκφωνούν ζητήματα προς επίλυση που θα «πέφτουν» στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, «Μίτος».

Τεχνητή νοημοσύνη και πολιτική προστασία

Ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο project ξεκίνησε χθες  πιλοτικά η κυβέρνηση στην Πεντέλη. Στόχος ήταν να  δουν  κατά πόσο νέες τεχνολογίες όπως οι θερμικές κάμερες αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πυρκαγιών.

Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου «μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό χωρίς φωτιά αλλά με την χρήση  καπνογόνων στην ευρύτερη περιοχή και σε μία ακτίνα έως 5 χιλιόμετρα εντοπίσανε με ακρίβεια το σημείο της πυρκαγιάς. «Πολύ σύντομα θα έχουμε και σε αυτό τον τομέα πολύ καλά νέα» είπε ο κ. Παπαστεργίου τονίζοντας ότι η  τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει μεγάλο ρόλο και στην πολιτική προστασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v