Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Ορόσημο για ελληνικές τράπεζες το deal Alpha Bank με UniCredit

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα το deal, καλός οιωνός και για την πώληση των υπόλοιπων τραπεζικών συμμετοχών του ΤΧΣ, τονίζει ο οίκος.

S&P: Ορόσημο για ελληνικές τράπεζες το deal Alpha Bank με UniCredit

Η S&P Global Ratings δήλωσε ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της UniCredit SpA (UniCredit) και της Alpha Services and Holdings S.A., 100% μητρική της Alpha Bank Α.Ε., αποτελεί ορόσημο για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. H δεσμευτική συμφωνία περιλαμβάνει μια κοινοπραξία στον τομέα των ασφαλίσεων ζωής και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, καθώς και την είσοδο της UniCredit στο κεφάλαιο της Αlpha Bank. Επιπλέον, η UniCredit θα αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της Αlpha Bank στη Ρουμανία.

«Η UniCredit είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που υπογράφει στρατηγική συνεργασία με μία από τις κορυφαίες ελληνικές τράπεζες εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και το βλέπουμε ως μια θετική εξέλιξη, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Alpha», επισημαίνει η S&P Global Ratings.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η UniCredit υπέβαλε προσφορά για την αγορά του ποσοστού 9% που κατέχει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σε περίπτωση που αυτό υλοποιηθεί, μια συστημικά σημαντική τράπεζα στην Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη μειοψηφική ιδιοκτησία μιας μεγάλης πανευρωπαϊκής τράπεζας.

Η προσφορά αυτή αποτελεί καλό οιωνό για την επιδιωκόμενη πώληση των μετοχών του ΤΧΣ στις υπόλοιπες τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Στην Ελλάδα, η συμφωνία προβλέπει επίσης μια εμπορική συνεργασία μεταξύ της Αlpha Bank και της UniCredit στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία κοινής επιχείρησης σε προϊόντα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, με την UniCredit να γίνεται 51% μέτοχος της AlphaLife.

«Στη Ρουμανία, αντιλαμβανόμαστε ότι τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να συγχωνεύσουν τις τραπεζικές τους θυγατρικές. Αυτό θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς 12% από το σύνολο του ενεργητικού. Ενώ η Alpha Bank θα διατηρήσει μόνο το 9,9% της συγχωνευμένης οντότητας, η συναλλαγή φέρνει σημαντική ελάφρυνση του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού, ενώ η συνεισφορά των εσόδων από τη Ρουμανία θα είναι σε γενικές γραμμές αμετάβλητη.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Αlpha Bank αναμένεται επίσης να λάβει ένα χρηματικό αντίτιμο σε μετρητά ύψους 300 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος αναμένει κεφαλαιακή ενίσχυση άνω των 100 μονάδων βάσης (μ.β.) από τη συνολική συναλλαγή, η οποία φέρνει τα εποπτικά της μεγέθη πιο κοντά σε εκείνα των ομοειδών τραπεζών. Σε αυτό το στάδιο, εκτιμούμε ότι τα έσοδα από τη συναλλαγή δεν θα οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην πρόβλεψη για το προσαρμοσμένο στον κίνδυνο κεφάλαιο», επισημαίνει ο οίκος.

«Θεωρούμε ότι η συναλλαγή συνάδει με το επιχειρηματικό σχέδιο που ανακοίνωσε πρόσφατα η Αlpha Bank για την αύξηση της δημιουργίας αξίας και τη βελτιστοποίηση της κατανομής των κεφαλαίων της. Η τράπεζα στοχεύει να δημιουργήσει περίπου 2,3 δισ. ευρώ κεφαλαίων έως το 2025, με στόχο να διατηρήσει την κεφαλαιακή της βάση στo 1,4 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 και να καταστεί δυνατή η διανομή κερδών στους μετόχους. Θα παρακολουθούμε στενά τις επιπτώσεις αυτών των συναλλαγών καθώς πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους», καταλήγει η S&P Global Ratings.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v