Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιστροφή κίνησης με αύξηση πληθωρισμού στο 3,9% τον Οκτώβριο

Χαμηλό δύο ετών χτύπησε στην ευρωζώνη, στο 2,9%, από 4,3% τον Σεπτέμβριο. Στη χώρα μας, ένα μήνα πριν ήταν στο 2,4%, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε συρρίκνωση η οικονομία ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο.

Αντιστροφή κίνησης με αύξηση πληθωρισμού στο 3,9% τον Οκτώβριο

Τις πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός -εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης- ανήλθε στο 3,9% τον Οκτώβριο από 2,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός κατέβαζε ταχύτητα στη χώρα μας, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε ανακοινώσει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 1,6% τον Σεπτέμβριο σε εθνικό επίπεδο.

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο επιβραδύνθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση, στο πιο χαμηλό των τελευταίων δύο ετών, από 4,3% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στο 3,1%. O δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, υποχώρησε στο 4,2% ετησίως από 4,5% έναν μήνα πριν.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Οκτώβριο (7,5%, έναντι 8,8% τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (4,6%, έναντι 4,7% τον Σεπτέμβριο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,5%, έναντι 4,1% τον Σεπτέμβριο) και την ενέργεια (-11,1%, έναντι -4,6% τον Σεπτέμβριο).

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Eurostat ανέφερε ότι το ΑΕΠ ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν επιπτώσεις -οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει σταθερό.

Στο 3% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Σημαντική αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό καταγράφηκε στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία ενισχύθηκε τον Οκτώβριο 3% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. 

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 3,3%. Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε σημειώσει ετήσια άνοδο 4,3%. 

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,2% τον Οκτώβριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,1%. 

Χαμηλό 20 μηνών χτύπησε στη Γαλλία

Στο 4% κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γαλλία σε εθνικό επίπεδο και σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 4,9% τον Σεπτέμβριο -το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, είναι στο πιο χαμηλό σημείο από τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Αιτία είναι η επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και, σε μικρότερο βαθμό, των μεταποιημένων προϊόντων.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1%, αντιστρέφοντας την πτώση 0,5% του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός -μέτρηση που τον συγκρίνει με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών, στο 4,5% σε ετήσια βάση, έναντι 5,7% τον προηγούμενο μήνα.

Στο 3,5% ανέβασε ταχύτητα στην Ισπανία

Αμετάβλητος στο 3,5% σε ετήσια βάση και σε εθνικό επίπεδο παρέμεινε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ισπανία τον Οκτώβριο, όπως ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής σε προκαταρκτική έκθεση. Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα έχει ανεβάσει ταχύτητα στο 3,8%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αποδόθηκε κυρίως στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες μειώθηκαν λιγότερο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε στο 5,2%, από το 5,8% του Σεπτεμβρίου.

Και οι δύο ετήσιες μετρήσεις παραμένουν εξαιρετικά υψηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2%, όπως και τον Σεπτέμβριο -ήταν χαμηλότερος από το 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο, σε εναρμονισμένη βάση, για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,5% ετησίως, από 3,3% τον Σεπτέμβριο και έναντι πρόβλεψης για 3,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v