Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφόρισε 0,1% το ΑΕΠ ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Κατηφόρισε 0,1% το ΑΕΠ ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο

Το τρίτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και είχε παραμείνει σταθερό στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Απειλή ύφεσης στη Γερμανία: Πτώση 0,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο

Υποχώρησε το ΑΕΠ της Γερμανίας το τρίτο τρίμηνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να μπει σε ύφεση.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υποχώρησε 0,1% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, λιγότερο από την πτώση 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία, επικαλούμενη πτώση στις δαπάνες των νοικοκυριών.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τον αγώνα της Γερμανίας να ανακάμψει από μια ύφεση που προκλήθηκε από την ενέργεια τον περασμένο χειμώνα -τότε κατέγραψε δύο τρίμηνα στασιμότητας ή ελάχιστης ανάπτυξης, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία.

Είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει να συρρικνώνεται φέτος.

Τσίμπησε η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο

Μικρή ανάπτυξη κατέγραψε η γαλλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, παρέχοντας κάποια στήριξη στη ζώνη του ευρώ που είναι αντιμέτωπη με τα υψηλότερα επιτόκια και την παρατεταμένη μεταποιητική αδυναμία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ αυξήθηκε κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο σε τριμηνιαία βάση. Η άνοδος είναι χαμηλότερη από το αναθεωρημένο 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες.

Οι αριθμοί έρχονται αφότου η Γερμανία ανέφερε μια μικρή πτώση του ΑΕΠ που μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας ύφεσης. Για την ήπειρο στο σύνολό της, η εικόνα είναι ανάμεικτη. Ενώ η Ισπανία και το Βέλγιο κατέγραψαν επεκτάσεις, η Αυστρία και η Ιρλανδία συρρικνώθηκαν. 

Η Γαλλία επέδειξε ανθεκτικότητα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, εν μέρει χάρη στις ισχυρές εξαγωγές. Όμως, το τρίτο τρίμηνο, οι πωλήσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν σημαντικά, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v