Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Σταυρόλεξο με... ψιλά γράμματα η φορολόγηση προμηθευτών

Τι προβλέπεται για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς από τη ΡΑΑΕΥ στην ΚΥΑ. Τα αδιευκρίνιστα σημεία, η γνωμοδότηση προς ΥΠΕΝ και η εκκρεμότητα δημοσίευσης 9μήνων από ΔΕΗ και Motor Oil.

Ρεύμα: Σταυρόλεξο με... ψιλά γράμματα η φορολόγηση προμηθευτών

Δημοσιεύθηκε χθες τελικά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για τη φορολόγηση των υπερεσόδων, τα οποία φέρονται να αποκόμισαν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του προσωρινού μηχανισμού τιμολόγησης.

Από την ΚΥΑ προκύπτει ότι ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς για κάθε προμηθευτή θα γίνει ανά μήνα αναφοράς, δηλαδή, του μήνα της κατανάλωσης της ενέργειας, ανεξάρτητα από τον μήνα που τιμολογήθηκε. Παρατίθεται και η σχετική μεθοδολογία υπολογισμού που θα χρησιμοποιήσει η ΡΑΑΕΥ.

Επίσης, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος επιβολής της εισφοράς. Θα αφορά κατ’ αρχάς στο 11μηνο, οπότε υπάρχει γνωμοδότηση της Αρχής με το σχετικό αρχικό ποσό συνολικής φορολόγησης ή θα γίνει συνολικά μετά το πέρας ισχύος του μηχανισμού; Επ’ αυτού δεν υπάρχουν προς το παρόν απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η ΡΑΑΕΥ, μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, θα αναλάβει να προσδιορίσει το ύψος της έκτακτης εισφοράς για όλους τους προμηθευτές για το 11μηνο (Αύγουστος 2022-Ιούνιος 2023), ανά μήνα πλέον. Επιπλέον, έχει αποστείλει ήδη έγγραφο στις εταιρείες προμήθειας, με το οποίο ζητά στοιχεία για το τρίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2023.

Καθώς εκκρεμεί η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του 9μήνου από τη ΔΕΗ και τη Motor Oil, που έχουν προγραμματιστεί εντός του Νοεμβρίου, αναμένεται το νέο υλικό να παραδοθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου, το αργότερο, ώστε στη συνέχεια να προβεί στους υπολογισμούς της η ΡΑΑΕΥ.

Η γνωμοδότησή της προς το ΥΠΕΝ για το συγκεκριμένο τρίμηνο προβλέπεται να παραδοθεί αρχές του 2024. Όσο για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οπότε και λήγει η ισχύς του μηχανισμού, αυτό θα υπολογιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Στην ΚΥΑ καθορίζεται ότι η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί σε όλους τους προμηθευτές που εκπροσωπούν καταναλωτές και εκδίδουν λογαριασμούς ρεύματος. Στη δραστηριότητα του κάθε προμηθευτή συνυπολογίζονται οι ποσότητες και οι τιμολογήσεις σε πελάτες που εκπροσωπούνται υπό το καθεστώς προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας ή Τελευταίου Καταφυγίου, ή αφορούν σε πελάτες με ΚΟΤ, τιμολόγιο υπηρεσιών αλληλεγγύης ή κάθε άλλη ειδικότερη περίπτωση.

Προβλέπεται, επίσης, υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς σε διακριτή τιμολόγηση ανά τάση (χαμηλή, μέση, υψηλή) και είδος τιμολογίου (σταθερό, κυμαινόμενο). Θα λαμβάνεται υπόψη το έσοδο προμήθειας για το σκέλος των ανταγωνιστικών χρεώσεων πριν από την επιδότηση. Με άλλα λόγια, η τιμή χρέωσης που ανακοίνωνε ο προμηθευτής ένα μήνα πριν για τον επόμενο μήνα και αφορούσε σε κάθε τάση και σε κάθε τιμολόγιο ξεχωριστά.

Στον υπολογισμό του ποσού φορολόγησης θα ληφθούν υπόψη, ακόμη, οι μηνιαίες πράξεις αντιστάθμισης, η μέση, εκκαθαρισμένη, χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μηνιαία ποσότητα ενέργειας που συναλλάσσεται από τον προμηθευτή για τη διαμόρφωση του συνολικού προγράμματος αγοράς του συνολικού φορτίου που εκπροσωπεί στις χρηματιστηριακές αγορές, οι αποκλίσεις και οι λογαριασμοί προσαυξήσεων που υπολογίζονται από τον ΑΔΜΗΕ, καθώς και οι συντελεστές προσαύξησης απωλειών στη χαμηλή και μέση τάση που αντιστοιχούν σε κάθε μήνα αναφοράς, με βάση τις αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΡΑΑΕΥ εκτίμησε το ποσό της συνολικής φορολόγησης για όλους τους προμηθευτές στο 11μηνο (Αύγουστος 2022-Ιούνιος 2023) στα 275 εκατ. ευρώ. Το τι θα προκύψει εντέλει με βάση τη μεθοδολογία της ΚΥΑ μένει να το δούμε μετά τους υπολογισμούς της Αρχής ανά μήνα.

Στην ΚΥΑ προβλέπεται συμψηφισμός της έκτακτης εισφοράς με τυχόν ανεξόφλητα ποσά πληρωμής σε προμηθευτή από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης κατά τον χρόνο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς. Τον συμψηφισμό θα κάνει ο ΔΑΠΕΕΠ, ως διαχειριστής του ΤΕΜ και θα ενημερώνει το ΥΠΕΝ, για τα ποσά που υπολείπονται ή όχι.

Την ΚΥΑ υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, καθώς και οι υφυπουργοί Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς και ΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου.

* Δείτε την υπουργική απόφαση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v