Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνύσεις και προσφυγές για τα μικρά φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο-Κρήτη

«Βροχή» οι νομικές προσφυγές από επενδυτές κατά ΡΑΑΕΥ και ΔΕΔΔΗΕ, με τον Διαχειριστή να στρέφεται κατά της ανεξάρτητης Αρχής για το πρόστιμο του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Μηνύσεις και προσφυγές για τα μικρά φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο-Κρήτη

Όλοι κατά πάντων για τους διαγωνισμούς των μικρών φωτοβολταϊκών σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Επενδυτές προσφεύγουν κατά της ΡΑΑΕΥ και του ΔΕΔΔΗΕ και ο Διαχειριστής στρέφεται κατά της ΡΑΑΕΥ, προσβάλλοντας νομικά το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ που του επέβαλε η Αρχή.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, οι αποκλεισμένοι επενδυτές προχωρούν άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου του ΔΕΔΔΗΕ, ζητώντας να διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες στελεχών του Διαχειριστή, τα οποία χειρίστηκαν την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του επίδικου διαγωνισμού. Ανάμεσά τους θεωρούν υπόλογη και τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Αφορμή για την κίνηση αυτή θεωρείται η απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο κ. Μάνος εκτίμησε ότι με την απόφαση του τμήματος Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ «ουδόλως τέθηκε θέμα ακύρωσης των διενεργηθέντων διαγωνισμών στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη», γι’ αυτό ο Διαχειριστής «θα προβεί στη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των υποβληθεισών αιτήσεων και στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης».

Υπενθυμίζουμε ότι η ΡΑΑΕΥ στην απόφαση της Ε-132/2023 επισήμανε με ιδιαίτερη αυστηρότητα «τα κακώς κείμενα» των διαγωνισμών, ωστόσο, υπογράμμιζε ότι η μη διατήρηση των αρχείων καταγραφής για εύλογο χρονικό διάστημα, την οποία χαρακτήριζε «πολύ σοβαρή παράλειψη», δυσχεραίνει τον έλεγχο της Αρχής και την απόδειξη των ισχυρισμών των καταγγελλόντων. Για τους λόγους αυτούς η ΡΑΑΕΥ τελικά δεν προχώρησε στη λήψη απόφασης για την τύχη των διαγωνισμών, αλλά επέβαλε πρόστιμο στον ΔΕΔΔΗΕ για ευθύνες και παραβάσεις.

Οι καταγγέλλοντες, που ζητούσαν ακύρωση του διαγωνισμού, επανήλθαν τον προηγούμενο μήνα με ενδικοφανείς προσφυγές τους στη ΡΑΑΕΥ, ζητώντας τη συμπλήρωση της απόφασής της ως προς αυτό. Όλα αυτά, μάλιστα, ένα βήμα πριν από την προσφυγή τους και στο Διοικητικό Εφετείο, για να κρίνει αυτό την τύχη των διαγωνισμών. Όμως, αναμένουν να εξαντληθεί η προθεσμία των 90 ημερών από την κατάθεση των ενδικοφανών προσφυγών για να προσφύγουν στο Εφετείο.

Και ενώ συνέβαιναν αυτά, προέκυψαν και οι θέσεις του κ. Μάνου, που λειτούργησαν ως «κόκκινο πανί» για τους αποκλεισμένους επενδυτές, οι οποίοι μιλούν για «διαγωνισμούς που κατέληξαν σε φιάσκο και νοθεία». Οι ίδιοι, μιλώντας στο Euro2day.gr, δεν αποκλείουν και νέες προσφυγές στην ποινική δικαιοσύνη, εφόσον ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρήσει με το «έτσι θέλω», όπως υποστηρίζουν, στην έκδοση οριστικών προσφορών σύνδεσης «στους επίπλαστα προκριθέντες και παρά τις παραβάσεις, παρατυπίες και παρανομίες του, όπως βεβαιώθηκαν και από την απόφαση της ΡΑΑΕΥ».

Την ίδια στιγμή, όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Μάνος με την απάντησή του στη Βουλή, ο ΔΕΔΔΗΕ κατέθεσε ένσταση στα τέλη Οκτωβρίου κατά της διοικητικής κύρωσης του 1 εκατ. ευρώ που επέβαλε η ΡΑΑΕΥ στην εταιρεία. Αντίδραση που θεωρείται εύλογη, καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό. Από την πλευρά τους, πάντως, οι επενδυτές που μίλησαν στο Euro2day.gr εκφράζουν την άποψη ότι η κίνηση αυτή του Διαχειριστή «δεν του παρέχει τη νομιμοποίηση για να προχωρήσει στον διαμοιρασμό του επίμαχου ηλεκτρικού χώρου».

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Μάνος στην απάντησή του στη Βουλή μιλούσε για «φερόμενες παραβάσεις», εκτίμησε ότι «έλαβε όλα τα δυνατά μέτρα για να λειτουργήσει εύρυθμα η πλατφόρμα των διαγωνισμών, συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπόψη ως κρίσιμο παράγοντα τον αναμενόμενο φόρτο», θεώρησε ότι «αναπτύχθηκαν και ετέθησαν σε εφαρμογή αξιόπιστα συστήματα σε σχέση με τη διαθεσιμότητα της εφαρμογής και το security αυτής» και υποστήριξε ότι «η αντιμετώπιση των κακόβουλων λογισμικών bots αντιμετωπίστηκε από σειρά μηχανισμών οι οποίοι λειτούργησαν σωρευτικά για λόγους ίσης μεταχείρισης των αιτούντων και για λόγους διαθεσιμότητας της πλατφόρμας».

Με αυτά τα δεδομένα, ο CEO του ΔΕΔΔΗΕ κατέληξε με τη δήλωση ότι ο Διαχειριστής συμμορφώθηκε πλήρως με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΕΝ, παρά το γεγονός, όπως επισήμανε, ότι δημοσιεύθηκε δύο εβδομάδες μετά το πέρας της διαγωνιστικής διαδικασίας για Κρήτη και Πελοπόννησο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v