Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Scope Ratings: Γιατί δεν κινδυνεύει το investment grade της Ελλάδας από ένα σοκ

Ανάλυση για τον κίνδυνο νέας αύξησης του πληθωρισμού και περαιτέρω αυστηριοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Η σύγκριση Ελλάδας με ευρωζώνη. Τα δύο πλεονεκτήματα.

Scope Ratings: Γιατί δεν κινδυνεύει το investment grade της Ελλάδας από ένα σοκ

Μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ορισμένων κρατών της ζώνης του ευρώ, εάν αυτό είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για να μετριαστούν οι νέες αυξήσεις του πληθωρισμού και, επομένως, ασθενέστερη ανάπτυξη, επισημαίνει η Scope Ratings σε ανάλυσή της.

Αυτό το υποθετικό σενάριο, εξηγεί ο οίκος που πρόσφατα έγινε αποδεκτός από την ΕΚΤ, θα εκθέσει τις αποκλίνουσες ικανότητες απορρόφησης κραδασμών των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ. Ανάλογα με τη σοβαρότητα ενός πρόσθετου κλονισμού τιμών και τον αντίκτυπό του στα επιτόκια, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις αξιολογήσεις των κρατών που ήδη έχουν αρνητικές προοπτικές, δηλαδή την Αυστρία (αξιολόγηση AAA), το Βέλγιο (AA-), την Εσθονία (AA-), τη Γαλλία (ΑΑ) και τη Σλοβακία (Α+).

Μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης που χρησιμοποίησαν εκτεταμένους δημοσιονομικούς πόρους για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ήταν η Γαλλία (αξιολόγηση AA/Negative Outlook) και το Βέλγιο (AA-/Negative), παρά τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών σε σύγκριση με ομότιμες χώρες με υψηλή αξιολόγηση. Και τα δύο κράτη επωφελούνται από συγκριτικά μέτριους όρους χρηματοδότησης και έχουν ισχυρή πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά, αλλά η ευελιξία της πολιτικής παρεμποδίζεται από τα πρωτογενή ελλείμματα που υπολογίζονται σε 3,3% του ΑΕΠ για φέτος και το δημόσιο χρέος περίπου 110% του ΑΕΠ.

Το δυσμενές σενάριο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε υψηλά χρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία (BBB+/Stable), με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων της να βρίσκονται τώρα περίπου στο 4,4%. Η Ιταλία θα μπορούσε να τεθεί υπό έντονο έλεγχο της αγοράς, εάν χρειαστεί να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία της. Ένα σενάριο στο οποίο διευρύνονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις, δεδομένης της υψηλότερης προσφοράς ομολόγων και της πιθανής επανεκτίμησης από τους επενδυτές της ικανότητας της χώρας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.

Η Ελλάδα (BBB-/Stable) πιθανότατα θα αποδειχτεί πιο ανθεκτική από την Ιταλία σε αυτό το σενάριο υψηλότερου πληθωρισμού. «Μέχρι στιγμής, οι συνθήκες υψηλότερου πληθωρισμού έχουν βοηθήσει την ταχεία μείωση του χρέους της Ελλάδας, η οποία στήριξε την απόφασή μας το περασμένο καλοκαίρι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σε investment grade», εξηγεί.

Ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει το απόθεμα υψηλού χρέους της Ελλάδας, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν το κόστος εξυπηρέτησης πιο αργά από ό,τι ομότιμες χώρες μετά την αναδιάρθρωση που έγινε.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας διασφαλίζουν τη συμμόρφωσή της με την επικείμενη επανεισαγωγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και, κατά συνέπεια, τη συνέχιση της επιλεξιμότητας για τις διευκολύνσεις του Ευρωσυστήματος. Δεν αναμένουμε ότι η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας θα κινδυνεύει ακόμη και σε ένα δυσμενές στασιμοπληθωριστικό σενάριο, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v