Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε πληρώνονται συντάξεις, επιδόματα και Δώρα Χριστουγέννων

Όλες οι ημερομηνίες, βάσει του προγραμματισμού σε ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ για τις καταβολές σε εκατομμύρια δικαιούχους, συνταξιούχους, ευάλωτες ομάδες και άνεργους.

Πότε πληρώνονται συντάξεις, επιδόματα και Δώρα Χριστουγέννων

Νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό θα καταβληθούν από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ οι έκτακτες ενισχύσεις των Χριστουγέννων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για συνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενώ και η ΔΥΠΑ ξεκίνησε τις πληρωμές του δώρου Χριστουγέννων στους άνεργους που λαμβάνουν επίδομα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται η διοίκηση του ΕΦΚΑ, οι καταβολές θα ξεκινήσουν από τις 18 Δεκεμβρίου, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 21 του μήνα, πριν από τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, στις 18 Δεκεμβρίου σχεδιάζεται να καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ σε 1,55 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημά τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ τον μήνα (8.400 το χρόνο) ενώ δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν, να είναι μικρότερη των 10 ευρώ. Επίσης θα δοθεί σε συνταξιούχους του ΕΦΚΑ οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023.

- Στις 20 Δεκεμβρίου θα δοθεί η ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ. Πρόκειται για 730.000 συνταξιούχους που θα δουν 3% αύξηση μόνο λογιστικά κι όχι στον τραπεζικό τους λογαριασμό καθώς η σύνταξη που λαμβάνουν είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούνται μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου (το υπερβάλλον ποσό λογίζεται ως «προσωπική διαφορά» και συμψηφίζεται σταδιακά με τις αυξήσεις μέχρι αυτό να μηδενιστεί).

Βάσει των τελευταίων στοιχείων του Φορέα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι με μέσο ποσό σύνταξης τα 1.250 ευρώ θα λάβουν 100 ευρώ επίδομα προσωπικής διαφοράς, άλλοι, περίπου 250.000 δικαιούχοι, θα λάβουν 150 ευρώ επίδομα προσωπικής διαφοράς, ενώ περίπου 180.000 συνταξιούχοι θα λάβουν 200 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.600 ευρώ δεν θα λάβουν επίδομα.

Συνολικά για επιδόματα «προσωπικής διαφοράς» θα δοθούν 104 εκατ. ευρώ.

  • Στις 19 και 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν από τον ΕΦΚΑ οι νέες, αυξημένες (είτε λογιστικά είτε πραγματικά) κύριες καθώς και οι επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου με την αύξηση του 3%.
  • Στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι έκτακτες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΑ που αφορούν: Μιάμιση δόση για το επίδομα παιδιού, επιπλέον μισό εισόδημα αλληλεγγύης, 200 ευρώ σε άτομα με αναπηρία. Αναλυτικά, βάσει του σχεδιασμού του ΟΠΕΚΑ, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί η 6η δόση και το αυξημένο επίδομα παιδιού.

Την ίδια μέρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πληρωμή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος συν τη μισή επιπλέον δόση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Από τη Δευτέρα έχει ξεκινήσει, τέλος, και η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ. Οι καταβολές αφορούν:

  • την προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας,
  • την καταβολή της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων,
  • την προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής αδείας και του επιδόματος εργασίας.

Οι πιστώσεις πραγματοποιούνται με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Μάλιστα, δεν απαιτείται καμία ενέργεια από αυτούς και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης.

Προσοχή όμως. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τη ΔΥΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v