Ψήφισαν μετακόμιση οι κάτοικοι της πλημμυρόπληκτης Μεταμόρφωσης

Η Μεταμόρφωση -η οποία επίσης πλημμύρισε το 1953 και το 1994- σχεδόν εξαφανίστηκε κάτω από το νερό, όταν η καταιγίδα Daniel έπληξε τη Θεσσαλία. Τώρα οι κάτοικοι ζητούν μετακόμιση στον διπλανό Παλαμά. Η στάση της κυβέρνησης.

Ψήφισαν μετακόμιση οι κάτοικοι της πλημμυρόπληκτης Μεταμόρφωσης

Οι κάτοικοι του μικρού ελληνικού αγροτικού χωριού της Μεταμόρφωσης ψήφισαν υπέρ της μετεγκατάστασης ολόκληρης της κοινότητάς τους αφού βυθίστηκε από πλημμύρες τον Σεπτέμβριο, επιδιώκοντας να προστατευθούν από μελλοντικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Η Μεταμόρφωση -η οποία επίσης πλημμύρισε το 1953 και το 1994- σχεδόν εξαφανίστηκε κάτω από το νερό, όταν η καταιγίδα Daniel, η οποία έφερε καταστροφές σε όλη τη Μεσόγειο, έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας στις 4-7 Σεπτεμβρίου, μετατρέποντάς την σε... θάλασσα. Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο που πνίγηκαν στη Μεταμόρφωση.

Το χωριό έμοιαζε με πόλη-φάντασμα από τότε και οι κάτοικοι είπαν στο Reuters τον Νοέμβριο ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να μετακομίσουν σε ασφαλέστερο μέρος.

Η πρόταση για ανέγερση νέων κατοικιών στο κοντινό χωριό Παλαμάς, σε απόσταση περίπου 8 χλμ., εγκρίθηκε από 142 κατοίκους έναντι 14, μέσω άτυπης ψηφοφορίας υπό μορφή καταστατικής δήλωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Μεταμόρφωσης Πέτρος Κοντογιάννης. Περίπου 15 άτομα απείχαν, είπε.

«Η ψηφοφορία δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν αντέχουν να το ζήσουν ξανά», είπε ο Κοντογιάννης στο Reuters. «Υπάρχει ελπίδα ότι θα το κάνουμε, έχουμε σπίτια που θα διασφαλίζουν την ασφάλειά μας».

Το σχέδιο εγκρίθηκε επίσημα αργά την Τρίτη από τη δημοτική αρχή του Παλαμά, οι οποίες θα παραχωρήσουν τα οικόπεδα.

 Οι κάτοικοι θα μεταφέρουν τώρα την πρόταση στην κυβέρνηση μαζί με μια τεχνική μελέτη, που αναφέρει τις «επαναλαμβανόμενες πλημμύρες» και τη γεωμορφολογία της Μεταμόρφωσης ως λόγους για τη μετακόμιση.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα εξετάσει τη μετεγκατάσταση της Μεταμόρφωσης. «Εγώ, προσωπικά, είμαι απολύτως ανοιχτός σε αυτό», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή τον περασμένο μήνα.

«Ας φτιάξουμε μια νέα Μεταμόρφωση, ένα νέο χωριό, με σύγχρονα πρότυπα, που θα είναι επιτέλους ασφαλές από τις πλημμύρες, για να μην πνίγονται αυτοί οι άνθρωποι κάθε 30 χρόνια», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v