Ταμείο Phaistos: Σε ποιες startups επενδύει 41,5 εκατ. ευρώ

Με γοργούς ρυθμούς τρέχει το επενδυτικό πλάνο του Ταμείου. Ο Αντ. Τζωρτζακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Phaistos, περιγράφει τη στρατηγική. Σε ποιες εταιρείες πήρε θέση.

Ταμείο Phaistos: Σε ποιες startups επενδύει 41,5 εκατ. ευρώ

Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια το Ταμείο Phaistos έχει ήδη στο ενεργητικό του συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο 8 εταιρειών μέσα από επενδύσεις ύψους 41,5 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Α. Τζωρτζακάκης, το Phaistos έχει συμμετάσχει σε γύρους χρηματοδότησης  συνολικού ύψους 183 εκατ. ευρώ, μέσω 52 και πλέον συνεπενδυτών, ενώ  η συνολική αξία των οκτώ αυτών εταιρειών όπου έχει συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο είναι 899 εκατ. ευρώ.

«Η ύπαρξή μας είναι μια απόδειξη ότι στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις από startup μέχρι scaleup, είτε είναι στην Ελλάδα είτε έρχονται από το εξωτερικό. Είμαστε ένας venture capital οργανισμός και εισαγόμαστε στο μετοχικό κεφαλαίο των εταιρειών αυτών, με σκοπό να μεγαλώσουν και να αποδώσουν υπεραξία στο ελληνικό Δημόσιο και στους επενδυτές. Από τα 101 εκατ. ευρώ που έχουμε ενεργητικό κεφάλαιο, έχουμε επενδύσει 41,5 εκατ. σε 21 μήνες. Τόσοι είναι κατά μέσο όρο οι μήνες για να γίνει μια νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή», είπε με νόημα ο κ.  Τζωρτζακάκης.

«Αυτή είναι η αποστολή μας και μέσω των κεφαλαίων που προσφέρουμε, προσπαθούμε να αλλάξουμε την οικονομία», συμπλήρωσε.

Να θυμίσουμε ότι το Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2022 με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, έχει ως leading anchor investor την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE, πρώην ΤΑΝΕΟ).

Στο Ταμείο, ωστόσο, έχουν επίσης επενδύσει ο Όμιλος ΟΤΕ / Deutsche Telekom (3 εκατ. ευρώ), το Latsco family office της κυρίας Μαριάννας Λάτση και το family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Πέρα από τους επενδυτές, το Phaistos, ως το πρώτο θεματικό fund της Ευρώπης που ασχολείται με το υπό διαμόρφωση οικοσύστημα του 5G, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων με στόχο την πολυεπίπεδη στήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει. Το δίκτυο αυτό απαρτίζεται σήμερα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, τη μονάδα Corallia & το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», τη Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τη Nokia Hellas, την Cosmote και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Η στρατηγική του Ταμείου «Phaistos» εστιάζει κυρίως σε ήδη εγκατεστημένες εταιρείες, οι οποίες αναπτύσσουν ή θα αναπτύξουν υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται τα νέα δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι συμμετέχει κυρίως σε χρηματοδοτικούς γύρους σχετικά πιο ώριμων επιχειρήσεων (scaleups), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αρχικούς γύρους (seed financing), αλλά με χαμηλότερη προτεραιότητα. Το μέσο ύψος επένδυσης του Ταμείου είναι γύρω στα 6-7 εκατ. ευρώ. Επιδίωξή του, επίσης, είναι να συμμετάσχει ως επενδυτής και σε νέα έργα (greenfield projects) στον χώρο της τεχνολογίας, επεκτείνοντας το αναπτυξιακό του αποτύπωμα στη χώρα.

Η είσοδος στην κυβερνοασφάλεια

Η τελευταία επένδυση του επενδυτικού Ταμείου είναι στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με τη συμμετοχή του στην τεχνολογική εταιρεία SPHYNX. Η εταιρεία που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελβετία και την Κύπρο πριν λίγα χρόνια από Έλληνα ιδρυτή, έχει πια τη μητρική της στην Ελλάδα (SPHYNX HELLAS S.A.). Η συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην ελληνική μητρική εταιρεία με τη μορφή της συνεπένδυσης με διεθνή επενδυτή και αποτελεί μια πολύ σημαντική προσθήκη στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ταμείου καθώς εισέρχεται σε μια αγορά με συνεχή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Η SPHYNX είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για τις προηγμένες λύσεις κυβερνοασφάλειας που προσφέρει, με κύριο χαρακτηριστικό τη συμμετοχή της σε σημαντικά ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα και προγράμματα R&D συνολικού ύψους 25 εκατ. €, διαθέτοντας μια ισχυρή, συνεκτική και ανταγωνιστική ομάδα μηχανικών που διακρίνεται για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά της σε λύσεις τεχνολογιών αιχμής.

Μέσα από μια πλήρη εργαλειοθήκη Κυβερνοασφάλειας, η SPHYNX υποστηρίζει την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και τη διαχείριση υποδομών, εφαρμογών, δεδομένων και διαδικασιών, ενώ διαθέτει εξειδίκευση και στην προστασία των νέων 5G δικτύων -δημόσιων & ιδιωτικών-, η ασφάλεια των οποίων αποτελεί τομέα ιδιαίτερου παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

WINGS ICT Solutions - Η 7η επένδυση σε ένα χρόνο

Μια ακόμα ελληνική νεοφυής επιχείρηση μπήκε στο «στόχαστρο» του Ταμείου «Phaistos» τον Σεπτέμβριο του 2023, με τη συμμετοχή του στην εταιρεία WINGS ICT Solutions, που αναπτύσσει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα IoT με βάση προηγμένες τεχνολογίες.

Η συμμετοχή στη WINGS ICT Solutions πραγματοποιήθηκε με τη μορφή της συνεπένδυσης, μαζί με στρατηγικό επενδυτή από την Ελλάδα. Η WINGS ICT Solutions αναπτύσσει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα IoT με βάση προηγμένες τεχνολογίες όπως το 5G, τα BigData αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργώντας τεχνολογίες που αλλάζουν τα δεδομένα και παρέχουν αποτελεσματικότερες λύσεις, με στόχο τη Βιωσιμότητα και τη στόχευση σε Έξυπνες - Ψηφιακές Πόλεις. Με τα χαρακτηριστικά αυτά, η WINGS ICT Solutions έχει όλες τις προοπτικές να διεκδικήσει μερίδιο από τις νέες παγκόσμιες αγορές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που διαμορφώνονται.

Μετρώντας αρκετά χρόνια στον χώρo σχεδιασμού και ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών, η WINGS ICT Solutions παρέχει ολοκληρωμένες, ψηφιακές λύσεις σε κάθετους τομείς, όπως στο Περιβάλλον, στα Συστήματα Παραγωγής, στα Δίκτυα & οι Υποδομές και στον τομέα των Υπηρεσιών (ηλεκτρονική υγεία).

Η WINGS ICT Solutions έχει ήδη προβεί σε πολλές σημαντικές συνεργασίες τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές, σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία για βελτίωση των υποδομών τους, ενώ έχει συμμετάσχει σε έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα νέα κεφάλαια από τη συμμετοχή του Επενδυτικού Ταμείου θα διατεθούν στην έρευνα και ανάπτυξη επιπλέον τεχνολογικών λύσεων, με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτιστοποίηση όλων των διαδικασιών και την αναγκαία συνεισφορά του δικτύου 5G. Επίσης και στην  ενίσχυση της εμπορικής παρουσίας της WINGS ICT Solutions στις αντίστοιχες αγορές.

Movandi

Η προηγούμενη επένδυση είχε γίνει στη Movandi, μια εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις προηγμένης τεχνολογίας 5G, με το Phaistos Investment Fund να συμμετέχει στον νέο γύρο χρηματοδότησής της.

Η Movandi, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, ιδρύθηκε από στελέχη με πολυετή εμπειρία στον κλάδο των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και θητεία σε σημαντικούς «παίκτες» του κλάδου όπως η Broadcom, η Cisco, η Qualcomm και η Samsung. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Maryam Rofougaran, συμπεριλήφθηκε στη λίστα Female Founders 200 της Inc., η οποία αναδεικνύει τις γυναίκες που δημιουργούν τις εταιρείες του «αύριο».

Η εταιρεία έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μικροεπεξεργαστές, λογισμικό και συστήματα στη σειρά mmW που συμπληρώνουν ιδανικά την κλασική μακροδομή της ασύρματης κάλυψης και επιτυγχάνουν περίπου 50% μείωση του κόστους ανάπτυξης υποδομής και λειτουργίας χρησιμοποιώντας τεχνικές διεύθυνσης/διαμόρφωσης δέσμης και τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη συμμετοχή του Faistos στο νέο γύρο χρηματοδότησης, η Movandi ίδρυσε τη θυγατρική «Movandi Greece» για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

EdgeQ

Στην EdgeQ το Faistos συνεπένδυσε (series B financin ground) μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για εταιρεία η οποία έχει αναπτύξει καινοτόμα τεχνολογικά λύση που επαναπροσδιορίζει την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων 5G. Στελεχώνεται από επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εξειδικευμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων σε κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις του χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζεται με τη Vodafone.

Στο πλαίσιο της επένδυσης του Faistos, η EdgeQ προχώρησε ήδη στην ίδρυση της EdgeQ Greece. H εταιρεία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη των σχετικών προϊόντων, προωθώντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής στη χώρα μας και τη συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργασιών που έχει αναπτύξει η 5G Ventures.

SafeSize

H ελληνική startup SafeSize εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών (hardware & software) που αντιμετωπίζουν υπαρκτές προκλήσεις στην αγοραστική εμπειρία υποδημάτων και όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, η λύση της έχει βοηθήσει περισσότερους από 20 εκατ. καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να κάνουν την κατάλληλη επιλογή παπουτσιού.

Τα νέα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τον γύρο χρηματοδότησης με τη συμμετοχή του «Phaistos» (15 εκατ. ευρώ) θα επενδυθούν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων που λειτουργούν σε περιβάλλον retail και εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές δυνατότητες των προηγμένων δικτύων 5G και στην ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στις διεθνείς αγορές.

Pandas.io

Τέσσερις διεθνώς κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες περιλαμβάνονται στη λύση της Pandas.io, νεοφυούς ελληνικής εταιρείας επίσης, η οποία αλλάζει τη διαδικασία ανταλλαγής μεταχειρισμένων smartphones και επιταχύνει δραστικά τη μεταπώλησή τους. Το Phaistos επένδυσε σε αυτήν μαζί με διεθνείς επενδυτές από Ευρώπη και ΗΠΑ. Η Pandas.io αλλάζει τη διαδικασία ανταλλαγής (trade in) μεταχειρισμένων smartphones, μετατρέποντας μία χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία σε μία πλήρως αυτοματοποιημένη εμπειρία διάρκειας λίγων λεπτών.

Η εταιρεία έχει σχεδιάσει μία καινοτόμα και ολοκληρωμένη λύση, με τη μορφή ενός Pandas ATM, όπου οι καταναλωτές μπορούν να μεταπωλήσουν ένα smartphone που έχουν στην κατοχή τους σε τιμή που ανταποκρίνεται απόλυτα στην αξία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής. Στην εταιρεία, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Φάνης Κουτουβέλης, συμμετέχουν στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό με πολυετή εμπειρία στην τεχνολογία και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

OQ Technology

Η OQ Technology είναι μια καινοτόμα space tech εταιρεία από το Λουξεμβούργο που χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Internet of Things σε περιοχές όπου τα επίγεια δίκτυα δεν παρέχουν κάλυψη. Επικεφαλής σε αυτόν τον γύρο χρηματοδότησης (Series A funding round) ήταν το Επενδυτικό Ταμείο Phaistos και η Wa’edVentures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco. Ίδρυσε με τη σειρά της θυγατρική στην Ελλάδα, με την επωνυμία OQ Technology Hellas, με έδρα τη μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Matternet

Το σερί των επενδύσεων του Phaistos είχε ξεκινήσει από τη Matternet (series B financing round), η οποία εδρεύει στις Η.Π.Α, με ιδρυτή τον ταλαντούχο Έλληνα Ανδρέα Ραπτόπουλο και παρέχει υπηρεσίες μικρο-μεταφορών (π.χ. ιατρικού και βιολογικού υλικού) με τη χρήση drones σε αστικές περιοχές στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και έχει ήδη πραγματοποιήσει 20.000 εμπορικές πτήσεις. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πραγματοποίηση της επένδυσης, η Matternet προχώρησε και αυτή στην ίδρυση θυγατρικής στην Ελλάδα (Matternet Europe) για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.

Στη συγκεκριμένη μάλιστα εκτός από το Phaistos έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η SwissPost.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v