Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αλλαγές τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αυξήσεις στις απολαβές τραπεζοϋπαλλήλων που βγήκαν στη σύνταξη νωρίτερα του προβλεπόμενου. Οι συντελεστές φόρου στα Επαγγελματικά Ταμεία. Πρόνοιες για ασφάλιση και εργασία ΑμεΑ.

Οι αλλαγές τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αυξήσεις στις συντάξεις τους, και μάλιστα αναδρομικά θα δουν περίπου 5.500 συνταξιούχοι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι, με διάταξη που προστέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες, στη Βουλή.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να ξεκινήσει την Δευτέρα η συζήτηση στις επιτροπές και να ψηφιστεί έως τις 18 Δεκεμβρίου, με πιθανή βέβαια την ενδιάμεση διακοπή, για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Μεταξύ των οριακών αλλαγών στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης, περιλαμβάνεται η αλλαγή στις κλίμακες φορολόγησης των παροχών για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η βελτίωση του πλαισίου για την απασχόληση συνταξιούχων με αναπηρία, καθώς δεν θα περικόπτεται ούτε η σύνταξη, ούτε ο μισθός, αλλά και αναδρομικές αυξήσεις 7,75% από το 2023 και 3% για το 2024, αλλά στο 50% της σύνταξης που λαμβάνουν  οι συνταξιούχοι των τραπεζών που έχουν αποχωρήσει με το ειδικό προσυνταξιοδοτικό καθεστώς των ταμείων των τραπεζών, τα οποία  εντάχθηκαν στο ΕΤΑΤ και είχαν μείνει εκτός αυξήσεων.

Βάσει του σχεδιασμού, οι αυξήσεις θα δοθούν μέσα στο  πρώτο τρίμηνο του 2024. Να σημειωθεί βέβαια, ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα λάβουν τις κανονικές αυξήσεις  στην σύνταξή τους, όταν συμπληρώσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, καθώς ο νόμος ορίζει ότι τότε θα ενταχθούν κανονικά στον ΕΦΚΑ.

Οι υπόλοιπες αλλαγές, αφορούν την φορολόγηση παροχών στα ΤΕΑ και τα ομαδικά συμβόλαια, που θεωρούνται, όμως, οριακές κι εξακολουθούν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της επαγγελματικής ασφάλισης και των ταμείων αλληλοβοήθειας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, θα έχει ενδιαφέρον η συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει την Δευτέρα στη Βουλή, με τις τοποθετήσεις των αρμόδιων φορέων.

 Ειδικότερα οι αλλαγές και οι παρεμβάσεις του υπουργείου που απαιτούν προσοχή είναι:

  • Φορολόγηση των εφάπαξ ή και των συντάξεων που παρέχουν τα  Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τα ομαδικά συμβόλαια. Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε βελτίωση της κλίμακας φορολόγησης,  θεσμοθετώντας φόρο  10% για ασφάλιση έως 5 έτη σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να λάβει σύνταξη και 20% για εφάπαξ παροχή. Από 6-10 έτη ασφάλισης (από 6-15 που ήταν αρχικά) ο φόρος μειώνεται στο 7,5% για σύνταξη και σε 15% για εφάπαξ, από 11-20  (αντί 16-25) έτη ασφάλισης, ορίζεται φόρος 5% για σύνταξη  και 10% για εφάπαξ κι από 21 (από 25) έτη και άνω, 2,5% για σύνταξη και 5% για εφάπαξ.
  • Υποχρεωτική ένταξη των Ταμείων Αλληλοβοήθειας από το 2025 στο  καθεστώς λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Οι διοικήσεις και οι ασφαλισμένοι των Ταμείων Αλληλοβοήθειας, ζητούν την άμεση κατάργηση της επίμαχης πρόβλεψης, επισημαίνοντας ότι η καθιέρωση εθελοντικού χαρακτήρα ως προς την ένταξη των ασφαλισμένων σε συνδυασμό με την φορολόγηση, θα οδηγήσουν τους φορείς αυτούς σε οικονομική αναιμία, θέτοντας εν αμφιβόλω τις παροχές προς τους ασφαλισμένους αλλά ακόμη και την ίδια την λειτουργία τους σε βάθος χρόνου.
  • Για την εργασία των ατόμων με αναπηρία που λαμβάνουν σύνταξη, αποφασίστηκε να μην επιβληθεί σε αυτή την κατηγορία η παρακράτηση του 10% επί του  εισοδήματος από την απασχόληση, όπως θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2024 για τους υπόλοιπους συνταξιούχους – εργαζόμενους. Παράλληλα, ορίζεται ότι η λήψη σύνταξης ή προνοιακής παροχής που συνδέεται με τη διαπίστωση σωματικής αναπηρίας, με ποσοστό  50% και άνω, δεν θα στερεί από τον δικαιούχο το δικαίωμα εγγραφής στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. ή σε επιμέρους Μητρώα που η Δ.Υ.Π.Α τηρεί για τον σκοπό αυτό, καθώς και την υπαγωγή στο άρθρο 2 του ν. 2643/1998 (Α' 220), περί μέριμνας για την απασχόληση προστατευόμενων προσώπων.
  • Η επιβαλλόμενη χρηματική κύρωση στους συνταξιούχους του e-Ε.Φ.Κ.Α. εξ ιδίου δικαιώματος, που παραλείπουν να δηλώσουν στον Φορέα, πριν αναλάβουν υπακτέα στον φορέα απασχόληση, είναι ίση με 12 μηνιαίες όχι μόνο κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις.
  • Παράλληλα, προβλέπεται η προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης (κύριας ή και επικουρικής) και η χορήγηση συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής, βάσει του χρόνου ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση συνταξιούχου. Μάλιστα, η πρόβλεψη αυτή ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017 και καταλαμβάνει τους συνταξιούχους, οι οποίοι κατά την 12η Μαΐου 2016 συνέχισαν απασχολούμενοι χωρίς διακοπή και μετά την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), εφόσον από τις διατάξεις προβλέπεται αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης.
  • Στις περιπτώσεις χορήγησης μειωμένης κύριας σύνταξης εφαρμόζεται μείωση στο τμήμα της επικουρικής σύνταξης που αφορά χρόνο ασφάλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, σε ποσοστό ίσο με αυτό που επιβλήθηκε στην κύρια σύνταξη λόγω μειωμένου ορίου ηλικίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v