Στουρνάρας: Oι όροι για να ρίξουμε τα επιτόκια στα μέσα της χρονιάς

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να ρισκάρει μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Αναγκαίο να αξιολογηθεί η συνολική κατάσταση της οικονομίας.

Στουρνάρας: Oι όροι για να ρίξουμε τα επιτόκια στα μέσα της χρονιάς

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δει τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται κάτω από το 3% ώς τα μέσα της επόμενης χρονιάς προτού αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία βρίσκεται, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. 

«Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε» τόνισε ο Στουρνάρας. «Πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό σταθερά κάτω από το 3% ώς τα μέσα της επόμενης χρονιάς προτού μειώσουμε τα επιτόκια» υπογράμμισε. 

Εκτός από την αύξηση των τιμών, ο Στουρνάρας υποστήριξε επίσης ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας, τα μοναδιαία κέρδη και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό πρέπει να καταδεικνύουν πτώση του πληθωρισμού στο 2%. 

«Πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε τη συνολική κατάσταση της οικονομίας» πρόσθεσε. 

Η ΕΚΤ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και είπε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να κινηθεί στο 2,8% αυτό το τρίμηνο, στο 2,9% το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και στο 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024. 

Ο Στουρνάρας ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΚΤ το φθινόπωρο που συζήτησε ανοιχτά για μείωση των επιτοκίων προς τα μέσα του 2024. 

Οι αγορές προβλέπουν αυτή τη στιγμή μείωση επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης το 2024. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v