Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστούγεννα με πρωταθλητισμό ακρίβειας σε λάδι, κρέας και γάλα

Παρά την κάμψη του Γενικού Δείκτη, σε επιμέρους κατηγορίες τροφίμων μαζικής κατανάλωσης η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά σε ρυθμό αύξησης τιμών. Τα στοιχεία Νοεμβρίου της Eurostat.

Χριστούγεννα με πρωταθλητισμό ακρίβειας σε λάδι, κρέας και γάλα

Μόνο η Ισπανία, μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, εμφάνισε τον Νοέμβριο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων σε σχέση με την Ελλάδα.

Τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι σε μια σειρά βασικών αγαθών ο πληθωρισμός συνεχίζει να τρέχει στην Ελλάδα με πολλαπλάσια ταχύτητα σε σχέση με την ευρωζώνη, με το νέο «εφιάλτη» να εντοπίζεται στις τιμές του ελαιολάδου.

Με τη μειωμένη παραγωγή να αποτελεί την κοινή συνισταμένη βασικών ελαιοπαραγωγικών χωρών, οι τιμές του ελαιολάδου έχουν χτυπήσει κόκκινο και συνολικά στην ευρωζώνη ήταν αυξημένες κατά 52,3% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η Ισπανία κρατά τα σκήπτρα των ανατιμήσεων στο λάδι με ανατιμήσεις 66,7%, για να ακολουθήσει η Ελλάδα με αύξηση τιμών κατά 54,5%.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οι μέγιστες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έφτασαν στην Κρήτη στα 8,5 ευρώ το κιλό, στην Πελοπόννησο τα 9 ευρώ, στην Ιταλία άγγιξαν τα 10 ευρώ, στην Ισπανία διαμορφώθηκαν σε 8,98 ευρώ και στην Τυνησία τα 7,93 ευρώ το κιλό. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου γίνονται οι τιμοληψίες της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, οι τιμές κυμαίνονται από 9,5 έως και 15 ευρώ το λίτρο.

Ο πρωταθλητισμός πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα αγγίζει με μεγάλη ένταση και το κρέας. Στο 8% ο επιμέρους δείκτης στην Ελλάδα, έναντι 4,9% στην ευρωζώνη, με μόνη χειρότερη επίδοση αυτή της Λιθουανίας, όπου η αύξηση είναι 8,8% τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Στο γάλα, ο πληθωρισμός έχει κατεβάσει ταχύτητα στην Ελλάδα στο 0,5% τον Νοέμβριο αλλά στην ευρωζώνη έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο με μεταβολή -0,6%. «Χειρότερη» όλων των χωρών της ευρωζώνης σε αυτό το μέτωπο είναι η Γαλλία, όπου οι τιμές για το φρέσκο πλήρες γάλα είναι υψηλότερες κατά 10,1% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση.

Στο ψωμί, από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός έχει συγκρατηθεί στην Ελλάδα στο 3,2%, λιγότερο από το μισό σε σχέση με το 7,2% της ευρωζώνης, με τους Γερμανούς να έρχονται αντιμέτωποι με τιμές υψηλότερες κατά 9,3% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Τα στοιχεία της Eurostat για τον Νοέμβριο έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,9% στην Ελλάδα, έναντι 3,8% τον Οκτώβριο, με τον μέσο δείκτη της ευρωζώνης στο 2,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v