Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κοστίζει τώρα η αγορά και ενοικίαση κατοικίας στην Αττική

Ακάθεκτη η αύξηση αξιών για αγορά και ενοικίαση κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos. Σε ποιες περιοχές φουσκώνουν γρηγορότερα οι τιμές, ποιες είναι οι πλέον ακριβές.

Πόσο κοστίζει τώρα η αγορά και ενοικίαση κατοικίας στην Αττική

Συνεχίστηκε η αύξηση των τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών και στο δ’ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, τάση αδιαμφισβήτητη από κάθε επιμέρους έρευνα, η οποία ήρθε να επιστεγαστεί και από τα στοιχεία της πλατφόρμας αγγελιών ακινήτων Spitogatos.

Με βάση σύγκριση τις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε μεγάλο εύρος της επικράτειας στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2023, προκύπτει μεσοσταθμική αύξηση ζητούμενων τιμών ανά τ.μ. κατά 11% και κατά 7% ανά τ.μ. για ενοικίαση.

Ωστόσο, καταγράφηκαν θεαματικά αυξημένες ζητούμενες τιμές σε διάφορες περιοχές ιδίως της πρωτεύουσας, με τον Πειραιά και τα προάστια του να εμφανίζουν ποσοστά άνω του 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τόσο η υποαπόδοση της συγκεκριμένης περιοχής τα προηγούμενα χρόνια, όσο και η λειτουργία νέων υποδομών (Μετρό) αλλά και η εκδήλωση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων και αναπλάσεων οδήγησαν σε εκτόξευση τιμών.

Αναλυτικότερα, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στα προάστια του Πειραιά αυξήθηκε κατά 25,6% στο τέλος του 2023 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022, ενώ αντίστοιχα εντός του δήμου η αύξηση αγγίζει το 23,2%.

Στο αθηναϊκό κέντρο διατηρείται η επίσης η τάση με τις τιμές πώλησης να αυξάνουν κατά 14,8%, στα βόρεια προάστια κατά 8,4%, στα νότια προάστια κατά 11,5% (τα οποία εμφανίζουν και την υψηλότερη τιμή ανά τ.μ. (3.636 ευρώ μεσοσταθμικά), στα ανατολικά προάστια κατά 11,1% ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση εμφάνισαν οι τιμές στα δυτικά προάστια κατά 18,7%. Υψηλοί ρυθμοί ανόδου, πάνω από 17% καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη τόσο στο δήμο όσο και περιφερειακά, με τη μέση τιμή στα 2.206 ευρώ ανά τ.μ. και στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα.

Πανελλαδικά και όσον αφορά τη μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.), για τα σπίτια προς πώληση, αυτή, ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 3.636 ευρώ ανά τ.μ. και χαμηλότερη στην Καστοριά με 588 ευρώ ανά τ.μ.. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στην Ευρυτανία με +34%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην Καστοριά με -15,4%.

Τα ενοίκια

Αύξηση ωστόσο σημειώθηκε και στις τιμές ενοικίασης κατοικιών με αρκετές περιοχές να κινούνται άνω των 10 ευρώ ανά τ.μ. Στα νότια προάστια της Αθήνας καταγράφεται αύξηση ζητούμενων τιμών κατά 10,5% (12 ευρώ ανά τ.μ.), στα βόρεια προάστια η αύξηση αγγίζει το 7,7% (σχεδόν 11 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο αθηναϊκό κέντρο η αύξηση τιμών ανήλθε σε 10,6% και διαμορφώνεται στα 10 ευρώ ανά τ.μ..

Στον Πειραιά, οι τιμές των ενοικίων στο δήμο να καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση στην Αττική στο +17,4% με μία μέση τιμή στα 9,6 ευρώ ανά τ.μ. Χαμηλότερη, στο +9,7% είναι η άνοδος στα προάστια του Πειραιά (στα 7,83 ευρώ ανά τ.μ.). Ακολουθούν με λίγο πάνω από τα 8 ευρώ ανά τ.μ. τα δυτικά και τα ανατολικά προάστια.

Στη Θεσσαλονίκη, στον δήμο οι τιμές είναι κατά μέσο όρο στα 8,5 ευρώ ανά τ.μ. με ένα +10,7%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η άνοδος περιφερειακά με +13,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v