Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τον... αραμπά η απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου για «πράσινα» PPAs

Οι κινήσεις για νομοθετική ρύθμιση. Ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «κορεσμού». Προσπάθειες αναβάθμισης των υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ.

Με τον... αραμπά η απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου για «πράσινα» PPAs

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα πάρει σάρκα και οστά η απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου για να πάρουν όρους σύνδεσης έργα ΑΠΕ, που θα τροφοδοτήσουν βιομηχανικούς καταναλωτές, μέσω διμερών συμβάσεων (PPAs) επεξεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά.

Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους στους βιομηχανικούς καταναλωτές έθεσε επί τάπητος την ανάγκη προώθησης αυτών των έργων ΑΠΕ. Μάλιστα τέτοια περίοδο πέρσι με απόφαση του ΥΠΕΝ αυξήθηκαν τα όρια στο χαρτοφυλάκιο αυτών των έργων, με στόχο όπως ανέφερε η υπουργική απόφαση «σημαντικό μέρος της διακινούμενης ενέργειας να μην υπόκειται στη μεταβλητότητα των τιμών της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και να δημιουργηθούν έτσι συνθήκες για επίτευξη σταθερότητας στις τιμές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας».

Από τότε άλλαξαν βέβαια αρκετά. Από την μια πλευρά έπεσαν οι τιμές φυσικού αερίου, από την άλλη, όμως, καθυστέρησε η υλοποίηση αυτών των έργων. Κύριο εμπόδιο ο κορεσμός του ηλεκτρικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό τις τελευταίες εβδομάδες έχει συσταθεί μια επιτροπή στο υπουργείο Ενέργειας, με σκοπό να δοθεί διέξοδος και να απελευθερωθούν περίπου 3-4 GW.

Για να γίνει αυτό η επιτροπή επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr ένα σχέδιο με σκοπό την παροχή κινήτρων σε ώριμα έργα για να προχωρούν σε περιορισμούς έγχυσης στο δίκτυο, ενώ μελετάται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα σε υφιστάμενους σταθμούς, ώστε να τοποθετήσουν μπαταρίες. Επίσης, μελετάται το σενάριο να διεξαχθεί ένας διαγωνισμός μέσα στη χρονιά προκειμένου αυτά τα έργα να κατοχυρώσουν ταρίφα. Οι προτάσεις της επιτροπής θα αποτυπωθούν σε ένα πόρισμα που θα ανακοινωθεί στους επόμενους 4-5 μήνες. Επομένως, θα καθυστερήσει αρκετά η νομοθετική ρύθμιση.

Αναβάθμιση των υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ

Δίπλα στις παραπάνω κινήσεις θα έρθει να προστεθεί και η πρωτοβουλία για αύξηση των περιθωρίων χωρητικότητας των υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ, με σκοπό να χωράει περισσότερα MW κάθε υποσταθμός. Από τις ενέργειες αυτές αναμένεται να επωφεληθούν έργα «αυτοπαραγωγής», όπως φωτοβολταϊκά στις στέγες, αλλά και συστήματα αυτοπαραγωγής σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται το πρόγραμμα, με βάση το οποίο θα υποστηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Το πρόγραμμα εκτιμάται πως θα έχει προϋπολογισμό, που ενδεχομένως θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.

Από το πρόγραμμα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr θα επωφεληθούν και επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν μαζί με τα φωτοβολταϊκά και συστήματα μπαταριών. Επομένως, θα υπάρχουν και ισχυρά κίνητρα. Τα συστήματα που θα διαθέτουν και μπαταρίες θα έχουν και ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς δεν θα δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο και η ενέργεια που θα παράγεται θα καλύπτει απευθείας τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Τέλος, σε τροχιά υλοποίησης είναι και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, με βάση το οποίο αναμένεται να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα ηλεκτρισμού στα 27-29 GW έως το τέλος της δεκαετίας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v