Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση πληθωρισμού στο 3,7% το Δεκέμβριο, στο 2,9% στην ευρωζώνη

Ανοδική κίνηση για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ αλλά και στην Ελλάδα. Στα τρόφιμα οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις. Πίεση και από την απόσυρση κρατικών μέτρων ενεργειακής στήριξης.

Αύξηση πληθωρισμού στο 3,7% το Δεκέμβριο, στο 2,9% στην ευρωζώνη

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,7% σε ετήσια βάση από 2,9% το Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 2,9% το Δεκέμβριο από 2,4% ένα χρόνο νωρίτερα.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανόδου τον Δεκέμβριο (6,1%, έναντι 6,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4%, σταθερό σε σύγκριση με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,5%, έναντι 2,9% τον Νοέμβριο). Θετική ήταν η επίδραση της ενέργειας (-6,7%, έναντι -11,5% τον Νοέμβριο).

Τα παραπάνω στοιχεία συμβαδίζουν με την εκτίμηση οικονομολόγων στο Bloomberg.

Η θετική επίδραση στον πληθωρισμό από την ενέργεια περιορίστηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση της Γερμανίας να καλύψει τους λογαριασμούς θέρμανσης των νοικοκυριών τον τελευταίο μήνα του 2022.

Η μέτρηση του δομικού πληθωρισμού δείχνει υποχώρηση για πέμπτο μήνα, σε 3,4%.

Η πρώτη επιτάχυνση του πληθωρισμού από τον Απρίλιο επισημάνθηκε από αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η επίτευξη του στόχου τους παραμένει πρόκληση ακόμη και μετά τη δραματική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες. Η πρόοδος προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή φέτος λόγω της σταδιακής κατάργησης των κρατικών ενισχύσεων αλλά και της αλλαγής της βάσης σύγκρισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v