Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες business της οικογένειας Ανδρεάδη στον τουρισμό

Τι προβλέπουν τα επενδυτικά σχέδια των Σταύρου και Ανδρέα Ανδρεάδη στον ξενοδοχειακό κλάδο, εντός και εκτός Ελλάδας. Οι κινήσεις της Sani/Ikos και της «Στάντα» που χτίζει δύο ξενοδοχεία.

Οι νέες business της οικογένειας Ανδρεάδη στον τουρισμό
Ο Σταύρος Ανδρεάδης

Το αποτύπωμά της στον χώρο του τουρισμού επιδιώκει να μεγεθύνει η οικογένεια Ανδρεάδη, η οποία, με όχημα τον όμιλο Sani/Ikos από τη μία και την εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ από την άλλη, έχει δρομολογήσει δύο νέα ξενοδοχειακά projects σε Κρήτη και Χαλκιδική.

Πριν από λίγες ημέρες, δόθηκε στην εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ Α.Ε., πρόεδρος της οποίας είναι ο Σταύρος Ανδρεάδης (φωτ. δεξιά), η προέγκριση της οικοδομικής άδειας που προβλέπει την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων στον Διάπορο, ένα νησί που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο του δήμου Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Βάσει της οικοδομικής άδειας, το εμβαδόν του οικοπέδου ξεπερνά τα 96 στρέμματα. Σύμφωνα, δε, με την ανακοίνωση τροποποίησης καταστατικού της εταιρείας, το ακίνητο φαίνεται ότι αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 έναντι 30 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΣΤΑΝΤΑ έχει επιφορτιστεί με την ανάπλαση και την αξιοποίηση των ιστορικών «Κεραμείων Αλλατίνη», ενός χώρου όπου βρίσκονται οι παλιές και εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις των κεραμείων, στη νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Κατά την παρουσίαση του συγκεκριμένου project, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Στ. Ανδρεάδης είχε επισημάνει ότι το έργο «είναι μια πολύ σημαντική, υπερτοπικής σημασίας, οικιστική και παράλληλα πολιτιστική ανάπλαση που μεταμορφώνει έναν νεκρό και εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες χώρο σε ένα δημόσιο πάρκο ζωντανό και προσβάσιμο σε όλους». Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, με τον μέσο συντελεστή δόμησης στην έκταση των 81,2 στρεμμάτων να προσδιορίζεται, βάσει του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, σε 0,80 και το μέγιστο ποσοστό κάλυψης στο 25%, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων.

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του έργου, το μεγάλο κεντρικό κτίριο των κεραμείων με συνολικό εμβαδό 13.000 τ.μ., που είναι διατηρητέο ως προς το κέλυφος και προορίζεται μόνο για πολιτιστικές χρήσεις, εισφέρεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης για να το αξιοποιήσει. Αναφορικά με τους υπόλοιπους δύο όγκους των διατηρητέων που έχουν εμβαδό 7.100 τ.μ., για τους οποίους επιτρέπεται αλλαγή χρήσης, υπάρχουν σκέψεις για την ανάπλασή τους σε χώρους γραφείων, αναψυχής, εστίασης και υποστήριξης της λειτουργίας των υπόλοιπων εγκαταστάσεων.

Η Sani/Ikos

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει ένα ακόμη έργο της οικογένειας, αυτή τη φορά από τον όμιλο Sani/Ikos στα Χανιά. Τον προηγούμενο μήνα, δόθηκε η σχετική προέγκριση της οικοδομικής άδειας για την ανάπτυξη του Ikos Kissamos, της πιο πρόσφατης επένδυσης του ομίλου στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα με το οποίο ο ξενοδοχειακός όμιλος θα κάνει το ντεμπούτο του στην Κρήτη, θα κατασκευαστεί στον κόλπο της Κισσάμου στα Χανιά και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την άνοιξη του 2025.

Το resort θα διαθέτει συνολικά πάνω από 400 δωμάτια, bungalows και βίλες που θα εκτείνονται σε παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μέτρων. Το Ikos Kissamos θα είναι το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα υπό το εμπορικό σήμα της Ikos Resorts στην Κρήτη και εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στον high end τουρισμό της περιοχής Χανίων, ενισχύοντας παράλληλα την εικόνα του νησιού συνολικά ως ναυαρχίδας του ελληνικού τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο όμιλος, μέσω της εταιρείας «Σάνη Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία Αναπτύξεως και Τουρισμού», ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος που κατέθεσε προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Σάνη, Δήμου Κασσάνδρας, Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, στο πλαίσιο διαγωνισμού που διενήργησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Με βάση, δε, το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, για το 2026 έχει προγραμματιστεί στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας το ντεμπούτο του Ikos Cortesia, του τρίτου resort του ομίλου στην Ιβηρική χερσόνησο μετά τα Ikos Andalusia και Ikos Porto Petro, που ήδη λειτουργούν στην Ισπανία. Το πρώην Alfamar Beach Resort, τη θέση του οποίου θα πάρει το Ikos Cortesia, θα ανακατασκευαστεί και θα επαναλειτουργήσει ως all-inclusive θέρετρο, δυναμικότητας 448 δωματίων, βιλών και bungalows, με το συνολικό ύψος των επενδύσεων στο συγκεκριμένο resort να ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου Sani/Ikos, διευθύνοντες σύμβουλοι και Co-Managing Partners του οποίου είναι ο Ανδρέας Ανδρεάδης (φωτ. αριστερά) και ο Ματιέ Γκιγμέν, προβλέπει επίσης το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος, των Ikos Villas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v