Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φανατικοί του mobile internet οι Ελληνες, έρευνα Focus Bari

Εννιά στους δέκα Έλληνες είναι «όλη μέρα μ’ ένα κινητό στο χέρι» στην κυριολεξία! «Σερφάρουν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ επτά στους δέκα αγοράζουν on line προϊόντα, σύμφωνα με νέα έρευνα της  Focus Bari.

Φανατικοί του mobile internet οι Ελληνες, έρευνα Focus Bari

Η χρήση internet έχει φτάσει στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού στο 96%, καθώς εντάσσεται στους χρήστες και η μεγάλη πλειοψηφία των πιο ώριμων ηλικιών. Καθημερινά, μάλιστα, συνδέεται on line το 95%.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση των Focus on Tech Life Tips που αφουγκράζονται την σχέση των Ελλήνων με την τεχνολογία από το 1995 με πρωτοβουλία της Focus Bari, όλοι οι Έλληνες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο παράλληλα με τον offline κόσμο.

Όπως προκύπτει οι Έλληνες είναι φανατικοί του mobile internet, με το 92% να περιηγείται μέσω του κινητού [ανεξαρτήτως συχνότητας] και το 88% σε καθημερινή βάση. Η ενεργοποίηση στα social «πυροδοτεί» αυτή την εξέλιξη, αν και παράλληλα ανεβαίνει συνεχώς το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σχεδόν τρεις στους πέντε Έλληνες δηλώνουν πως «η τεχνολογία βελτιώνει την ζωή μου», ενώ το Chat GPT χρησιμοποιείται ήδη από έναν στους τέσσερις Έλληνες! Και βέβαια, το μέλλον έρχεται από τα παιδιά, καθώς σχεδόν όλα, ηλικίας 5-12 χρόνων, χρησιμοποιούν συστηματικά και με άνεση το internet.

Οι Έλληνες δείχνουν ιδιαίτερα ενεργοί και στα social media με πάνω από 8 στους 10 δηλαδή το 82% να δηλώνουν χρήστες. Συγκεκριμένα σχεδόν καθολική χρήση γίνεται στα social media σε ηλικίες 13 έως 44 ετών. Ουσιαστικά το 83% των γυναικών και το 81% των ανδρών «σερφάρουν» στα social media ανεξαρτήτως συχνότητας, ενώ το 75% -το 77% το γυναικών και το 73% των ανδρών- σερφάρει καθημερινά.

Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες, δηλαδή ποσοστό 69%, έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία online αγορά το τελευταίο εξάμηνο. Οι 25 έως 34 ετών είναι φαν του ηλεκτρονικού εμπορίου αφού το 87% έχει κάνει τουλάχιστον μία online αγορά εντός του εξαμήνου. Σε αντίθεση με τους χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας (65+) οι οποίοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι, καθώς μόλις το 37% έχει πραγματοποιήσει αγορές μέσω διαδικτύου.

Συνολικά η τεχνολογία οδηγεί σε ένα νέο καθιερωμένο τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τις απαντήσεις της  έρευνας το 57% απαντά ότι η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή του.

Το chat GPT μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας καθώς  ένα στους τέσσερις Έλληνες έχει ήδη λογαριασμό. Συγκεκριμένα το 25% απαντά ότι το χρησιμοποιεί και έχει λογαριασμό, το 25% δεν το έχει καθόλου ακουστά. Το 22% το έχει ακουστά αλλά δεν γνωρίζει ακριβώς τι είναι και το 28% το χρησιμοποιούν φίλοι και γνωστοί αλλά όχι οι ίδιοι.

Η σχέση με την τεχνολογία προβλέπεται αυξανόμενη, καθώς το μέλλον έρχεται από τα παιδιά. Εννέα  στα 10 παιδιά (ποσοστό 90%) ηλικίας 5 έως 12 ετών είναι χρήστες του διαδικτύου.  Μάλιστα στα 10+ είναι καθολική η χρήση αγγίζοντας το 97%. Ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν στο διαδίκτυο είναι 100 λεπτά ανά ημέρα και το smartphone έχει την πρωτιά της επιλογής συσκευής σύνδεσης στο ίντερνετ.

Απ' όλες τις ηλικίες του παιδικού κοινού η αναζήτηση ψυχαγωγικού περιεχομένου -παραδείγματος χάρη βίντεο, μουσική - αποτελεί τον κυριότερο λόγο χρήσης.

Η έρευνα σε αριθμούς

  • το 59% τονίζει ότι με ένα shopping upp ψωνίζει από το κινητό του
  • το 69% κάνει online shopping
  • το 78% έχουν email
  • το 74% κάνει επικοινωνία μέσω internet
  • το 73% κάνει αναζήτηση πληροφοριών
  • στο ποσοστό του 69% έχει φτάσει το internet banking
  • το 52% εκτοξευθήκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με το δημόσιο
  • το 47% ακούει η κατεβάζει μουσική
  • το 44% βλέπει η κατεβάζει βίντεο όπως ακριβώς το ίδιο ποσοστό κατεβάζει και βλέπει ταινίες

Η έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 10.000 ατόμων για το  διάστημα  Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2023 καλύπτοντας το συνολικό πληθυσμό της χώρας από 13 με ως 74 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v