Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθέμιτες πρακτικές στη λιανική αγορά ρεύματος στο στόχαστρο της ΡΑΑΕΥ

Στο «μικροσκόπιο» της ρυθμιστικής αρχής φαίνεται πως έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος και η καθυστέρηση από ορισμένους προμηθευτές να ανακοινώσουν εκπτώσεις. Στο επίκεντρο και του υπουργείου Ενέργειας τα τιμολόγια.

Αθέμιτες πρακτικές στη λιανική αγορά ρεύματος στο στόχαστρο της ΡΑΑΕΥ

Δεν έχουν περάσει παρά 15 ημέρες από την ανακοίνωση των τιμών στο ειδικό τιμολόγιο, το οποίο είναι κοινό για όλους τους παρόχους ενέργειας, με την τιμή του να ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα και ακόμα παραμένει θολό το τοπίο, σε σχέση με την τελική επιλογή των καταναλωτών.

Φαίνεται πάντως πως η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών αυτή τη στιγμή επιλέγει το πράσινο τιμολόγιο. Από την ανακοίνωσή τους και μετά βέβαια δεν έλειψαν και οι απορίες. Αυτές προέκυψαν από την εκ των υστέρων ανακοίνωση -από κάποιους παρόχους- των εκπτώσεων στο πράσινο τιμολόγιο.

Να σημειωθεί πως αυτές έπρεπε να ανακοινωθούν την 1η Δεκεμβρίου, κάτι που δεν το έκαναν όλοι. Τελικά, κάποιοι από τους παρόχους ανακοίνωσαν στη συνέχεια έκπτωση συνέπειας στη βασική τιμή χρέωσης.

Μάλιστα, εάν ένας καταναλωτής δεν εξοφλήσει εγκαίρως τον λογαριασμό του, μπορεί να δει μια αύξηση ακόμα και 20%. Υπήρχαν πάντως και πάροχοι που δεν ανακοίνωσαν καθόλου εκπτώσεις.

Αυτές οι πρακτικές έχουν, όπως δείχνουν τα πράγματα, κινητοποιήσει τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, η οποία έχει σκοπό να καλέσει εκπροσώπους συγκεκριμένων εταιρειών σε ακρόαση. Την ίδια ώρα και το υπουργείο Περιβάλλοντος παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο σύσκεψης.

Στο μεταξύ βαθαίνει ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, στο πλαίσιο προσέλκυσης νέων πελατών. Απομένουν λίγες μέρες για την ανακοίνωση των κίτρινων τιμολογίων, που θα έχουν κυμαινόμενη τιμολόγηση και μένει να φανεί εάν αυτά κυμανθούν σε πιο υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές των πράσινων. Να σημειωθεί πως στην κατηγορία των κίτρινων τιμολογίων ανακοίνωσε η εταιρεία Φυσικό Αέριο το προϊόν Ρεύμα MAXI Home Fixed με 12,3 λεπτά/kwh. Το προϊόν θα έχει σταθερή χρέωση για 8 μήνες.

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, τους πρώτους μήνες εκτιμάται πως δεν θα παρατηρηθούν πολλές μετακινήσεις καταναλωτών και αλλαγές προμηθευτών ή τιμολογίων. Ο λόγος, όπως υποστηρίζουν, συνδέεται με την αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v